Покупка и продажба на сайт като метод за правене на пари в Интернет

Покупка и продажба на сайт

Като тема „Покупка и продажба на сайт като метод за правене на пари в Интернет“ ще е една от най-предизвикателните, към които съм пристъпвал да пиша.

Защо ли?

Наглед съвсем прост процес – прехвърлянето на сайтове като тип актив има своите „подводни камъни“.

Какво трябва да знаем при покупка на сайт?

Покупката на сайт може да се оприличи като закупуването на автомобил – трябва да знаеш какво вземаш (в какво състояние).

Представете си представянето на сайтовете в търсачките като един непрекъснат конкурс по красота (в случая по популярност).

Сайтове биват създавани всеки ден, докато други биват „зарязвани“ от техните собственици – поради ред причини.

Един утвърден сайт, с натрупана репутация има преимущество на един току-що създаден.

Въпреки че има различни начини за привличане на трафик (посетители) към даден сайт – най-утвърдения и  безплатен е трафикът, който идва от търсачките (Google, Bing, Yandex и т.н.). Едва ли има човек, който би отказал подобен трафик.

Процесът по настройка на даден сайт да бъде „привлекателен“ за трафика от търсачките се нарича SEO (search engine optimization) оптимизация.

Докато някои от похватите, които се ползват са напълно разумни (да речем – да се създава възможно най-дългото, ангажиращо читателя съдържание), то други методи за оптимизация са в разрез с политиките на компаниите, които стоят зад търсачките.

Тъй като алгоритъма, който стои зад търсачките се развива непрекъснато, то в един даден момент сайт може да бъде „хванат“ , че е нарушил правилата.

Както в Япония – подобни сайтове „изгубват лице“ пред търсачките.

За това преди да се закупи сайт – то трябва да се направи одит за неговата история.

Много е разпространена мошеническата практика да бъдат създавани сайтове – към тях да се „пуска“ фалшив трафик (от софтуерни програми или клик-фарми /физически помещения, в които хора кликат по цял ден/) за да му се подобрят показателите. И подобни сайтове се продават на привидно ниски цени – да речем двеста-триста долара.

Тяхната цена (ако не са се компрометирали) е реално десетина долара, ако на толкова оценим домейна (името на сайта), който притежават.

Колкото е „по-възрастен“ един сайт, толкова по-реално е показателите на посещения, които има да са верни.

Друг измамен похват, който се ползва, за да се подобри „изгледа“ на даден сайт е към него да бъдат изградени множество връзки.

Звучи сложно?

Ще се опитам да обясня.

При създаването на Google Лари Пейдж и Сергей Брин са забелязали при следването си в университета, че колкото повече цитирания (ползване на извадки) има даден един академичен труд, то вероятността той да е по-достоверен (и с по-полезна информация) е по-голяма. Все пак – някой се е потрудил да проучи добре темата и е включил разработките на други автори.

По подобен начин работят и сайтовете. Ако други сайтове цитират друг сайт чрез връзки (например: в дадена статия има връзка към друг сайт), то този сайт има вероятност да е авторитет.

Днес казват, че алгоритъмът на Google ползва над 200 променливи. Но все още хората се изкушават да създават връзки към своя сайт. Това става чрез: създаване на профили в сайтове-директории, създаване на публикации в социалните мрежи (така наречените социални сигнали), създаване на множество сайтове, които сочат към един сайт (така наречените частни блог мрежи или PBN – private blog networks).

Поради еволюцията на Google други методи – като създаване на коментари под статии или във форуми – май вече те не работят.

Та – преди да закупите даден сайт, то е критично важно да проверите какви сайтове имат връзки (backlinks) към него.

Всеки сайт има свой рейтинг. Най-популярния сайт за одит и SEO оптимизация –ahrefs.com говори за така наречения домейн aвторитет (DA – domain authority) . Колкото е по-голям този рейтинг – толкова по-добре.

Рейтинга на домейна не бива да се свързва с рейтинга на страница – page authority, PA. Всяка една страница в един сайт – дали ще е началната или друга си има своя авторитет.

Тъй като аз съм купувал само сайтове на много малка стойност – идеята ми беше аз да ги развивам, което не стана. То аз не мога да Ви препоръчам сайтове или софтуер, чрез които може да се направи одит на даден сайт.

За това – аз ще се радвам, ако по тази тема се включат хора, които имат опит в тази сфера.

Какво трябва да знаем при продажба на сайт?

Тук главния въпрос е колко можем да вземем за даден сайт.

Много, много уклончив въпрос.

Ако сайтът е монетаризиран, то често (поне на Запад) използват следната формула: месечния доход, който се умножава по 12 пъти до 36 пъти (и нагоре).

Стойността на един сайт се оценява по множество фактори – не само по броя посещения, ала и от фактори – на каква тема е посветен сайта (тя ще бъде ли актуална след 5 години да речем), колко време прекарват хората в него.

Ако напишете в коментарите по-долу колко би струвал даден сайт – не мога да Ви дам отговор. Като цяло – поне моето мнение е, че е известна доза спекулация.

Има ли надеждни платформи за покупко-продажба на сайтове?

Най-известните (поне на Запад) са следните сайтове:

  • https://www.flippa.com/ – тук освен сайтове, могат да се закупят домейни, както и апликации
  • https://exchangemarketplace.com/ – тук могат да бъдат закупени сайтове, които за базирани на Shopify.

Като казвам надеждни – то тези сайтове имат механизми на защита на купувачите и продавачите. Но това не означава, че рискът е елиминиран на сто процента.

Моето мнение (поне ако купувате) – гледайте много внимателно. Както казах – на сайта се качват много обяви, в които се пишат думи като „никакви усилия, големи печалби“, то замислете се. Замислете се добре.

Вие, ако имате тайните познания да създавате сайт – който да не изисква почти никаква поддръжа, и той да носи доход дори от десетки долари на ден, то какво ви пречи да направите сто сайта? Защо ще продавате една такава златна кокошка?

Обичайно – утвърдените сайтове, които имат голям брой реални посещения, както и носят голям доход се продават на много сериозна цена.

Аз следя едни американци, които се занимават с развитието на сайтове. Те имат и свой канал в Ютуб, така и курс. Те оперират под името Income school. Вижте за колко те продадоха свои собствени сайтове: https://incomeschool.com/garagesale/

Над половин милион долара!

Финални мисли

Покупката и продажбата на сайтове е много сериозен бизнес.

Пак ще повторя – ако ще купувате нещо, то не пазарувайте с пари, които не сте готови да загубите.

Дори и да купите нещо от най-честния човек на света, то нищо не Ви гарантира, че Вие може да развиете този сайт.

Както казах – в този бизнес има много безскрупулни хора, които не биха се поколебали да Ви вземат парите.

Ако имате на разположение няколкостотин лева – то най-безопасно е да развиете свой собствен сайт от нищото или да закупите такъв с малко история. Ала такъв, какъвто не е бил наказван (пенализиран) .

Както винаги – така и сега ще се радвам, ако оставите своите коментари, въпроси или забележки.

Ако статията Ви е харесала – може да подкрепите този сайт като я споделите.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Бизнес идеи в сферата на услугите
Разни

Бизнес идеи в сферата на услугите

Не са малко и хората, които търсят (поне при проверка с най-популярните инструменти за SEO) повече информация за бизнес идеи в сферата на услугите. Аз съм написал много материали, които гравитират около тази тема. За това реших да ги резюмирам в тази статия. Защото обслужващия сектор често е един от

Какво е хостинг?
Създаване на уебсайт/блог

Какво е хостинг?

Какво е хостинг? Редица хора, които желаят да стартират свой сайт/блог в Интернет започват своето проучване с този въпрос. И това не е случайно. Изборът на качествен хостинг е от съществено значение за дадения дигитален ресурс, както ще прочетете по-долу. В тази статия аз реших да напиша мой отговор на