Препродаване на хостинг (хостинг риселинг)

Препродаване на хостинг (хостинг риселинг)

Макар и с нежелание (по-долу ще се обоснова) – трябваше да напиша настоящата статия за препродаване на хостинг (хостинг риселинг).

Това е един от методите, който често ще срещате, ако се извършвате проучване как може да се печели в мрежата.

И тъй като една от мисиите на pasivendohod.net е да информира своите читатели за всички възможни (легални и етично издържани) способи за печелене в Интернет – ето, най-накрая ще ревюирам и този бизнес.

Какво е препродажба на хостинг?

Всяка информация, която бива качена в Интернет трябва да се съхранява някъде.

Когато даден посетител я изисква чрез своята програма за сърфиране (браузър – като Гугъл Хром, Мозила Файърфокс, Интернет Експлорър) – то тя ще му бъде предоставена.

Не всеки има техническите познания да превърне устройството у дома, което притежава като „съхранител“ на данните.

А и домашните устройства (било то настолен компютър, било то лаптоп) – не могат да се справят с трафика, който може да изисква информацията (представете си крупе, което трябва да раздаде сто хиляди карти на сто хиляди играчи да речем).

Тук идват хостинг-компаниите – дружества, които имат мощни изчислителни машини (съвъри), които могат да се наемат за съхранение на сайт, така наречения хостинг.

Та какво е предпродажбата на хостинг – едно лице може да препродаде дадена хостинг услуга на краен клиент, след като е закупил вече такава от хостинг-компанията.

Защо препродажбата на хостинг е толкова популярна?

Защото самите хостинг-компании я рекламират като такава.

Eто вижте например (ако владеете английски) как английската компания Godaddy рекламират своята програма за препродажба.

Вие може да продавате хостинг под свой бранд – а цялото техническо и клиентско обслужване да се поема от тях.

„Само аз да сгъвам парите? Къде да се запиша?“ – ще каже някой.

Да. Това е идеята на препродажбата на хостинг.

„Ама – каква е „файдата“ на компаниите да продават подобно нещо? Не си „копаят по този начин сами гробовете си?“ – ще попита някого.

Рисковете от препродажба на хостинг

Хостинг-пазарът е силно конкуретен. Има множество голями и малки компании, които се борят за него.

Проверете сами ключовата дума хостинг (след като прочетете моята статия за 5-те топ безплатни SEO инструменти). На който и да е език – конкуренцията е убийствена, ако искате да ползвате безплатен трафик от търсачките (което означава, че може би тази статия никога няма да достигне до Вас, ако я потърсите в Гугъл, просто ще е „зарита“ в резултатите).

А и да си кажем и грозната истина – повечето сайтове никога не получават много силен трафик.

Така – техните собственици (като моя милост) плащат предварително за услуга, която реално би струвала много по-малко, ако се заплащаше за отделен ресурс.

Така че – в повечето случаи те са „на файда“, дори и като позволяват да им се препродават „услугите“. Дори и да се ползва различен бранд.

Техните сървъри най-вече губят пари, когато седят „празни“!

Ползите от препродажбата на хостинг

Ако някой по-възрастен мой читател е стигнал до тук може да си каже:

„Ами каква ползва тогава, ако закупим абонамент за препродажба на хостинг? Само да им пълним гушата на онези компании“.

Ползата е, че това е един метод, чрез който може да се изгради пасивен доход.

„Ма ти си противоречиш! Нима ще кажеш, „гуру“, че има някаква тайна формула, която ще ни позволи да се печелят десетки хиляди на месец“.

Не, тайна няма.

В никакъв случай не Ви препоръчвам да заделяте каквито и да е било средства за закупуването на реклама, надявайки се, че ще достигнете до потребители, които ще направят импулсивна покупка (каквато е например концепцията на дропшипинга). Не.

Подобни „мероприятия“ трябва да се вършат само и единствено от хора, които настина имат познания и опит в маркетинга.

Препродажбата на хостинг може да е страничен доход за хора, които така или иначе са навлезли в сферата на IT. Имат свои клиенти.

И могат да им предложат и своя, лична поддръжка (за срещаните от клиентите им проблеми).

„Много общо казано, Шерлок. Какво имаш предвид?“

Ако сте разработчик на сайтове (независимо каква технология ползвате), то може да предложите и поддръжка на сайтове.

„Ма кой ще ти се довери, главанак!“ – ще каже някой.

Именно тук е ключа – доверието.

Повечето хора, които сърфират в мрежата са достатъчно технически способни, за да ползват услугите на хостинг-компаниите.

Вие трябва да наградите. Да им дадете нещо.

И именно това е – личното отношение.

Сега – всеки може да си прецени колко сайта може да поеме на месечна база.

И на „база“ на абонамента, който се плаща – да прецени колко ще взима от клиентите си. И колко време ще е най-разумно да отделя на всеки един от тях (да кажем – по 5 часа на месец).

Така – може да се направи преценка колко ще е доходоносно цялото това начинание.

 

Какво още трябва да знаем за препродажбата на хостинг (законодателни изисквания)?

Аз не съм данъчен експерт (винаги съм мразил данъчното право).

Но е хубаво – преди да започнете тази дейност (закупувайки си абонамент за риселър хостинг) да се консултирате с данъчен експет относно косвените данъци (за преките – печалбата е ясно, че ще трябва да я декларирате).

Докато при афилиейт маркетинга (може да следите моите публикации тук) на Вас се плаща комисионна за привличането на нов клиент.

То тук въпросът е – какъв се явявате? Нов търговец?

Aз не съм препродавал. Компаниите твърдят, че те обработват плащанията.

Ако е така – ще трябва да се замислите, че дори и да има автоматична възможност да бъдат издавани документи на Вашите клиенти, то обвързани ли сте с правилата по ДДС (регистрация и отчет)?

Хостингът със сигурност попада в така наречената MOSVAT статитстика – която е инструмент да се отчита ДДС при реализация на продажби в различни държави.

„Ма аз ще продавам само в България, галфон! Проблемът ми е решен.“ – ще си кажете Вие.

И ограничаването на продажбите по географски принцип понякога може да се окаже нарушение, което се глобява с много солени глоби.

Консултирайте се с специалист.

И преценете дали си заслужава ( и как ще е най-удачно) да препродавате хостинг.

Има и български компании, които продават подобна услуга. Може би така ще е по-лесно от счетоводна гледна точка.Просто потърсете „рисълър хостинг“.

 

Финални мисли относно препродажбата на хостинг (хостинг риселинг)

Както се казва: „това е всичко, приятели“.

Поне не се сещам аз да прибавя нещо още по темата.

За това – ще се радвам, ако статията достигне до българи, които се занимават с препродажба на хостинг. Какво е Вашето мнение по темата? Как Вие успявате в този конкурентен бизнес?

Ако сте харесали мисията на pasivendohod – то може да помогнете като споделяте материалите в социалните мрежи или харесате нашата страница във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по