Проблеми С Индексиране на Съдържанието в Гугъл

проблеми с индексиране на съдържанието в Гугъл

Имате свой нов сайт/блог, но получава малко трафик – може би имате проблеми с индексиране на съдържанието в Гугъл.

„Чакай – какво имаш предвид с това индексиране на съдържание?“ – може би ще попитате Вие.

В тази статия (без да претендирам за изчерпателност) ще се опитам да разясня този проблем.

Индексиране на съдържанието от Гугъл

Гугъл е най-посещавания сайт-търсачка (търсеща машина).

Мнозина си мислят, че Гугъл разполага с всички данни, които са качени в мрежата.

Обаче имаме един малък тривиален факт – Интернет е огромен (над един милиард сайта). Което ще каже – десетки, стотици милиарди страници са „някъде там“. Изменящи се/изчезващи/появяващи се.

Какво прави „добрия чичо Гугъл“?

Той създава свой индекс (нека го наречем азбучник, указател или каквато и да е удобна за нас дума) като претърсва мрежата – и щом види „промяна“, то той може да я включи в него.

Искам да наблегна на думата „може“.

Процесът на претърсване (кролване, crawling) отнема техническо време.

Което е пари!

Изчислителната мощ, с която Гугъл разполага е огромна. Но тук става въпрос за претърсване на световната мрежа!

И ако Вие създадете свой сайт – и софтуера на Гугъл попадне на Ваша страница, която „не може да се разчете като хората“, то е голям шансът той да я подмине.

И Вие (както мен, както ще прочетете по-долу) – ще останете сащисани.

Как е възможно това?!

Как да забързаме индексирането на съдържание от Гугъл?

Тук идва така наречената техническа SEO оптимизация (която мнозина смесват с оптимизацията на самите страници).

На първо число трябва:

  • щом се стартирали свой сайт (и ако ползвате платформата за менаджиране на съдържание WordPress), то трябва да се уверите, че връзките (линковете) на създадените от Вас страници изглеждат „добре“. Какво ли имам предвид под това? Да речем WordPress (без да са сменяни настройките му) създава първоначалните връзки в следния формат /ще ползвам кирилица, за да е по-четивно/ – вашиясайт.бг/487csf. Нещо е много технически омотано, нали? За по-голяма яснота – трябва да се смени начина, по който връзката ще изглежда. Това става (за WordPress) чрез настройка в менюто Настройки – Постоянни връзки. От там трябва да се избере функцията „Postname“ (име на публикация). Аз съм махнал и датата, от която е публикувана публикацията. Така връзката става вашиясайт.бг/проблеми-с-идексиране-на-съдържанието-в-гугъл. Извършената промяна трябва да е направена още преди сайта да е наситен със съдържание. Защото: старите връзки може да бъдат вече индексирани. А тогава положението е (както казват шопите) – „ойде коньо в ряката“. Потребители може да намират тези резултати при търсене. А отваряйки ги – да получават грешка, че страницата не съществува. Винаги проверявайте за подобни грешки.
  • да сте свързали Вашия сайт с безплатния инструмент на Гугъл – Гугъл Аналитикс. Както и с безплатния инструмент – Гугъл сърч консол. „Ма така Гугъл ще получи моите данни!“ – ще каже някой. Да, ще ги получи. Но както е казал Стивън Кинг – никой не може да краде от прекалено бедния писател. Свързвайки сайта си с тези инструменти  – Вие ще може да диагностицирате възникващите проблеми по индексиране (а такива ще има, повярвайте ми).
  • свързването на Вашия сайт с Гугъл сърч конзол ще Ви позволи да качите една много важна част – картата на сайта (sitemap), която е във файловия формат .xml. Най-новата версия на WordPress автоматично генерира подобна карта на сайт. И тя се използва само за четене от търсачките (за разлика от картата на сайта, която може да прибавите по желание на сайта Ви за Вашите потребители). Четейки картата на сайта – Гугъл може да проследи какви промени са възникнали.
  • неразривна част от картата на сайта е един специален файл, който се нарича robots.txt. В него е указано какво поведение трябва да имат търсачките, когато намерят сайта Ви. Дали може да индексират нещо. Много е важно да проверите дали няма проблем с този файл. Както Гугъл, така и някои други търсачки (като Бинг и Яндекс) имат инструмент за тестване за файла. За Гугъл – може да проверите от тук (трябва да имате профил в Гугъл сърч конзол).
  • в WordPress има една малка настройка (просто отмятане на едно тикче/отметка/), чрез която се обезкуражават търсачките да индексират  сайта. Тя се намира в раздел „Настройки-Четене“ – Не позволявайте на търсачките да индексират този сайт“ . В никакъв случай не маркирайте тази отметка. Знам, че звучи глупаво, но може да прочетете безчет истории на хора, които са я отметали. (Отмятането й не не може да спре дадено съдържание да бъде индексирано. Това си зависи от търсачките. Но е глупаво да им забраните – и да се надявате/имате шанса те да го индексират.)

Как да проверим дали дадено съдържание е индексирано от Гугъл?

Най-простия вариант (но не най-точен) би било да потърсите Вашия сайт с търсачката.

„Ноу шит, Шерлок!“ – ще си каже някой.

Трябва обаче да използвате следната команда. site://вашиясайт.бг/

Например:site://pasivendohod.net/

Tази команда може да бъде ползвана и за другите търсачки – Яндекс, Бинг, Яху, Ask.com, Duckduckgo

Другият – по-точен вариант е да проверите чрез инструмента на Гугъл – Гугъл сърч конзол.

В нея (именно това ме провокира да напиша настоящата статия) има възможност за извършване на справка чрез менюто Coverage (Покритие). Там ще видите кои страници са индексирани – и ако не, поради каква причина.

За грешките, които пречат на дадена страница да бъде индексирана (ако владеете английски) – може да да прочетете тук.

Аз (тъй като не съм кой знае какъв технически гуру) исках да наблегна на следното – някои страници може да са открити, но да не се индексират.

Така наречените Discovered – currently not indexed

В момента на писане на тази статия pasivendohod.net има следния проблем. Мнозинството на публикациите не се показват.

„Ха, явно в случая имаме слепецът иска да води слепците!“ – ще си кажете Вие.

Независимо, че сте направили всичко възможно даден сайт да е оптимизиран за търсачките, за новите сайтове отнема време да бъдат индексирани.

Колко време? Никой не може да Ви каже точно – може да са дни, седмици, месеци.

По-г0рните съвети биха забързали нещата.

Но – тук искам да кажа нещо, което на пръв поглед опровергава нещо друго, което съм казал в други статии.

Аз съм станал „поклонник“ на естественото развитие на един сайт – добавяне на добро съдържание.

Без изкуствено създаване на външни връзки към други (външни сайтове) – може да прочетете моето мнение за платените връзки към външни страници, паразитното SEO,

създаването на сайт с изтекъл домейн, създаването на сайтове-сателитки (така наречена частна блог мрежа, PBN).

Но за да се забърза индексацията – трябва да има връзки!

„Гнусен тъпанар! Говориш едно, а вършиш друго!“ – ще кресне някой.

Не. Не казвам, че трябва да се манипулират резултатите.

Връзките може да дойдат като се свързват страници вътрешно (от една страница на сайт към друга) – както виждате го правя в настоящата публикация.

И като се промотира умерено сайта в социалните мрежи.

Гугъл е напълно наясно с промотирането на съдържание.

 

Финални мисли относно проблеми с индексиране на съдържание от Гугъл

Направете каквото трябва (проверете от техническа страна как стоят нещата със сайта Ви) – пък да става каквото ще.

Имайте търпение с индексацията. И не разчитайте само на Гугъл (или пък друга търсачка) за трафик.

Търсачките се обновяват постоянно. И дори индексирано и позиционирано сравнително високо съдържание може да изгуби своя ранг.

Колкото се може повече канали – трафик и от други търсачки, силни профили в социалните мрежи, изграден лист от емейли на Ваши потребили може да помогнат (направят по-независим).

И ако ще се препитавате с Интернет маркетинг – колкото се може повече сайтове, в най-различни ниши.

Това е, което исках да споделя.

Ще се радвам на Вашите коментари, въпроси или забележки.

Ако Ви е допаднала мисията на pasivendohod.net – и желаете да помогнете, то може да споделите материалите в социалните мрежи или да харесате нашата страница във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по