Работа онлайн? Писане на статии чрез problogger

Работа онлайн?

Aко сте си задавали въпроса „работа онлайн?“, в настоящата статия ще Ви представя поредната възможност (за писане на статии) чрез сайта problogger.

Mакар че ще раздразня мнозина хора – настоящата възможност е за лица, които владеят отличен английски. За други, които считат, че нивото им е по-лошо – може би ще стане, ала възможността е по-малка.

Какво е problogger.com?

Tова е сайт, в който има различни ресурси, които са посветени на блогването (създаването на блог) – в неговите най-различни аспекти.

Ако имате сайт, който е англоезичен – то можете да се възползвате от безплатната информация и съвети, които ще прочетете. Дори и Вашия сайт да не е на английски език – то пак прочетеното ще Ви помогне (нещата са си генерични).

Как мога да намеря работа онлайн чрез този сайт?

Problogger има секция, в която редица компании публикуват обяви, че търсят писатели/творци на съдържание/копирайтъри.

Важното нещо, което трябва да кажа, че освен като „витрина“ сайтът си няма нищо общо с публикуваните обяви – те са си частни обяви от частни лица.

Какво трябва да знам, ако търся работа онлайн чрез този сайт?

Обявите, които виждате са от трети лица.

Няма нищо по-лесно да се изгради персона в Интернет – независимо дали е на бизнес или на човек.

За това – преди да кандидаствате, то потърсите информация за организацията/лицето, което е публикувало обявата.

Какво са отзивите за него?

Честа практика в Problogger е в обявите фирмите да изискват от кандидатите някакъв пробен тест.

По принцип в това няма нищо лошо – все пак и те устояват своите интереси.

Въпросът е какъв текст се изисква (като дължина).

В една моя предишна статия (която може да прочетете тук) съм казал и сега повтарям – ако някой иска от копирайтър текст с определена дължина (да кажем най-малко 500 думи) и на определена тематика, като проба (при това безплатна), то копирайтърът трябва много да внимава.

Не са малко хората, които мамят по подобен начин – набавят си текстове без да заплащат (на принципа – ходи ги гони).

Ако работите на свободна практика – и Вашето време е пари.

Макар че звучи като липса на доверие (което не е най-добрия начин да се започне една връзка) – може да защитавате в този случай изпратените файлове, криптирайки ги с парола и правейки ги достъпни само за четене. Ала ползването на този съвет го оставам на Вас като преценка.

Колко мога да печеля като работя онлайн чрез Problogger?

Това зависи от Вас и организацията, с която ще се споразумеете.

Горното прозвуча „тролски“, нали? Ето все пак някакви цифри (които са взети от моя опит) – виждал съм (за добре проучени и написани статии) заплащането да е около 3 цента (от щатския долар) на дума. Така статия от 1000 думи бива таксувана около 30 долара. Някои копирайтъри взимат и повече. Тези, които взимат по-малко (да кажем индийци, пакистанци, филипинци) понякога мамят клиента, като му предоставят превъртяно съдържание (повече за софтуерите, които генерират/трансформират съдържание може да прочетете тук), което няма никакъв смисъл (понеже и клиентът не говори много добре английски).

Големият писател Стивън Кинг е споделял, че пише около 2000 думи на ден (художествена литература). Колко може да пишете Вие – зависи си от Вас.

Но почти винаги наемащият Ви ще има изисквания за дължината на текста, за форматирането му, за колко трябва да го изпълните.

Финални мисли за работа онлайн чрез Problogger

Сайтът не е лош. Ако говорите английски и искате да припечелвате по този начин – проверявайте обявите за работа от време на време.

Дали съществуват други подобни сайтове, които работят с хора, които владеят и други езици?

Най-вероятно има. За това трябва да направите свое собствено проучване.

Ще се радвам, ако статията е прочетена от българи, които намират работа онлайн в сферата на копирайтинга.

Какво е Вашето мнение и съвети?

Статията е подчинена на „вечната политика“ на този сайт – отворената дискусия. Задавайте своите въпроси, правете забележки и коментари.

Ако написаното Ви е допаднало – споделяйте го в социалните мрежи. Така помагате (при това – напълно безплатно) този сайт да се развие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Какво е дропшипинг?

Няма да се уморя да повтарям – pasivendohod.net е посветен на Негово Величество Посетителя. А към темата „Какво е дропшипинг“ определено има потенциален посетителски интрес – поне при проверката чрез популярни инструменти за проучване на ключови думи в търсачките. За това, то реших и аз да създам малък материал по

Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Как да си направим мърч

Pasivendohod.net е бил винаги посветен на предприемачески теми,  към които има потенциален посетителиски интерес; такава е „как да си направим мърч“. Думата „мърч“ е чуждица, която няма точен еквивалент на български. И означава всички артикули, които едно популярно лице/органзация създава за своята фенска база. Да речем: чаша с логото на