Разговор с Уве Алгойер – сериен предприемач и дигителен номад

Уве Алгойер

Здравей, Уве, познаваме се от няколко години. За мен е чест да взема интервю от теб. Можете ли да се представиш0 на моята аудитория?

Казвам се Уве, аз съм от Австрия. Обичам независимия и самодостатъчния начин на живот на независим предприемач. Моят фокус е върху изграждането на общност, където #сътворението и #споделените преживявания са средствата за създаване на смислен начин на живот и среда за хора с мислене за растеж.

Основах mystartbulgaria.com, за да предлагам услуги за създаване на бизнес и да помагам на лицата да получат пребиваване в България. Ние помагаме на нашите клиенти да намалят бизнес разходите, да намалят данъците и да получат данъчно пребиваване по лесен и рентабилен начин.

Като основател на NomadSailingRetreat.com, моето намерение е да предложа  ветроходни пътешествия, където участниците могат да се насладят на почивка (офлайн) и приключения в морето. Всяко ветроходно пътуване е приключение с две думи, предлага дигитален детокс и хората могат да се свържат отново с природата и да се научат как да плават на плавателен съд безопасно.

Като съосновател на Coworking Bansko успях да изпитам и да се науча от нашата общност от първа ръка. Въпреки че създаването на коъркинг пространство не беше лесна задача, това беше фантастично изживяване, което не бих искал да пропусна!

 

Можете ли да ни разкажеш за всички разнообразни, интересни проекти, в които си участвал? Какво ще кажете за последния ти– MyStartBulgaria.com?

Да, преди да започна Coworking Bansko през 2016 г., не бях много наясно с България. Като наш приятел предложи да дойдем в България, бяхме поразени при пристигането си в този красив град Банско и научихме, че този малък град има толкова много да предложи. Бяхме изненадани и стартирането на нашето коуъркинг пространство и привличането на дигитални номади беше сравнително лесно. Общността, която сме изградили през годините, е наистина сплотена и се радваме на много различни събития и дейности, които подобряват бизнеса, както и личния живот.

За мен стартирането на Coworking Bansko беше невероятно пътуване и дори аз вече не съм част от него, беше невероятно да помогна за изграждането и разрастването на общността и пространството.

От тази работа в коуъркинг пространството успях да създам MyStartBulgaria.com, за да помогна на нашата общност да улесни процеса на пребиваване и създаване на фирми. Сега MyStartBulgaria.com е независима компания, която предлага услуги на хора от различни нации в и извън Европа и помага при започването на   бизнес в България.

Всичко това беше възможно само благодарение на работата ми като шкипер и капитан на ветроходни кораби. Беше на ветроходно пътуване през Бенгалско море, когато опознах Матиас и сред другите дигитални номади. Бях толкова много привлечен от тези хора и знаех точно тогава, че искам да имам такива хора, мои колеги номади,, около мен. Беше като да намеря моето „племе”. От тази гледна точка исках да се отплатя и създадох NomadSailingRetreat.com, за да предлагам преживявания за предприемачи с подобни идеи и хора, независими от местоположението.

В момента работя за изграждане на ориентиран около общността  център в околностите на Банско, което ще предлага самостоятелни жилища (недвижими имоти) и ще даде възможност на хората да закупят самостоятелна къща с градина в общност от други и съмишленици в общностно селище. Моята визия за достъпно жилище в комбинация от общност е ключът към смислен живот.

Защо решихте да започнете този бизнес?

За мен беше ясно, че искам да бъда сред дигиталните номади и хора, независими от местоположението си. Намерих моето „племе” на ветроходно пътуване и исках да бъда сред тази тях. Въпреки че обичам да пътувам много, постоянното пътуване и животът без багаж не е моята чаша чай. Въпреки това търсех решение да бъда сред моето племе, без постоянни усилия да пътувам. Така се осъществи идеята за изграждане на коуъркинг спейс или коливинг спейс. Всички други бизнеси и проекти дойдоха с течение на времето, тъй като аз сам научил болезнените „точки” по пътя и исках да облекча усилията на хората, които планират или са на път да започнат подобно пътуване, напр. с MyStartBulgaria.com или NomadSailingRetreat.com.

Как се промениха приоритетите ви от момента, в който започнахте?

Горе-долу всичко се промени, откакто създадох коъркинг пространство през 2016 г. Не само моите приоритети, но и се заех с много различни проекти и започнах нови. Независимата и предприемаческа общност е толкова вдъхновяваща и повдигаща, че е трудно да не се вдъхновите! Въпреки това, аз добре осъзнавам колко е важно да се обградите с невероятни хора, които могат да предизвикат нещо във вас, за да можете да процъфтявате и да намерите начини да се пресъздадете и преоткриете. За мен винаги трябва се напуска зоната на комфорт и да се опитвам да предизвиквам себе си всеки ден. Отвъд границите и поставянето на нови цели са много важни за мен. Дори в моменти, в които често се борим, намираме голямо удовлетворение от това време в ретроспекция и това е, което ме кара да продължавам.

Какви трудности срещате?

По-скоро бих го нарекъл предизвикателства. Имаше много предизвикателства по пътя. Финансови аспекти, разрешителни, стартиране на компания и непредвидени предизвикателства, които дойдоха с времето. Едно нещо, което намерих за особено важно, беше лекотата на започване. Може би започнахме малко наивно или не сме обмислили добре всичко, въпреки това стартирането беше лесно. По принцип всичко си дойде на мястото и ударихме „зелена вълна“, където всички светофари светнаха зелени, така да се каже, и изпитахме чувство или желание да кажем „да“ и да започнем с това, което сме имали предвид. Дори и да не беше всичко лесно или гладко, винаги можехме да се справим с предизвикателствата и да намерим решения по пътя.

Като погледнем назад, ако знаехме колко труд е и колко усилия ще трябва да вложим, може би изобщо не бихме започнали, кой знае? Въпреки това, ако погледна назад сега, виждам, че успяхме да поемем всички препятствия и да израснем по пътя. Сега съм много по-спокоен и уверен, отколкото когато започнах. Пътуването си заслужаваше и това ме мотивира да продължа или да започна нов проект и да поема нови предизвикателства по пътя!

 

Как предлагате на пазара вашия бизнес?

Можете да ме намерите на посочените уебсайтове /по-долу в интевюто б.р./ и аз също отговарям на въпроси в социалните медии (особено Facebook). Но най-вече разчитам на уста на уста.

За много българи създаването на онлайн доход изглежда твърде хубаво, за да е истина. Имате ли съвети за някой, който иска да бъде финансово независим чрез интернет?

Стартирането на бизнес или преминаването от служител към собственик на компания, или дори продажбата на Amazon не е толкова лесно, колкото много други хора ви карат да вярвате. Някои може да имат щастлив момент, но най-вече това е упорита работа и трябва да научите частите от вашия проект. Най-вече е свързано с „копаене“ и научаване на основите и развитие. Никой сериозен бизнес, на който попаднах, не е лесен или твърде добър, за да бъде истина. Най-вече работата на един или на цял екип го прави възможно. Знам, че чуваме и четем истории за успех за една нощ, но това, което хората не виждат, е упоритата работа, вложена в такъв проект години преди успехът да дойде. Запознайте се със средата, която искате да започнете, потърсете групи или общности, които имат опит в областта, която искате да започнете, и научете късчетата от нея. Сигурен съм, че ако се вгледате достатъчно отблизо, ще откриете, че често има повече дълбочина в една история или проект, отколкото просто добра идея. Успешният бизнес често зависи от овладяването на няколко умения и области.

Въпреки това винаги си струва да започнете нещо сами. Опитайте се да намерите вдъхновение и да започнете. Огромно съкровище е да правиш нещо самостоятелно, огромна е кривата на обучение и пътуването може да те отведе до места, които никога не си представял преди.

Можете ли да ни разкажете повече за вашата страст към ветроходството? Можете ли да споделите някои вдъхновяващи истории за пътуване?

Ветроходството е нещо, което започнах през 2008 г. и ми стана ясно, че това е нещо, за което искам да науча повече. Първото ми ветроходно пътуване беше истинско приключение и бях очарован от него. Правих курсове и получих сертификати, първо на езеро, после на море. Сега предлагам ветроходни събития за съмишленици или работя като шкипер, когато времето позволява. Намирам, че морето е очарователно и ветроходството засяга толкова много различни области, като времето, ученето да връзвате възли, управлението на плавателен съд, безопасното плаване, планирането на маршрута и много други. Това е нещо, което никога не можете да овладеете, а само да станете по-добри с времето с опит. Морето, природата, водата и вятърът са елементи, на които сте много изложени по време на ветроходно пътуване и ви дава прозрения и определено чувство за постижение, след като плавате седмица или две и върнете лодката безопасно  . Освен това тиймбилдингът е елемент от ветроходно пътуване, което е нещо наистина страхотно. Когато хората растат заедно и се научат как работи корабът и как да пускат платна и да навигират или как да поставят котва, това е нещо много специално.

Като знаете това, което знаете сега, има ли нещо, което бихте направили по различен начин, когато за първи път започвахте?

Единственото нещо, което идва на ум: Защо не започнах по-рано с всичко това?

Къде могат да се свържат хората с вас?

Можете да резервирате обаждане тук: https://calendly.com/uweallg/15minor  или свържете се с мен на https://mystartbulgaria.com/contact/. Хората могат също да прочетат някои публикации в блога на https://medium.com/@uwethesailor, както и при https://mystartbulgaria.com/

Благодаря ти,  Никола, за интервюто!

Искрено Ваш,

Уве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по