Регистрация на свободна професия

Регистрация на свободна професия

Доста пъти съм чувал дискусии относно регистрация на свободна професия и/или има ли смисъл, полза, тегоба от това?

С настоящата статия ще разгледам моя опит в тази сфера.

Кои хора подлежат на регистрация (като упражняващи свободна професия) ?

За редица хора в България регистрацията е задължителна, понеже тя произтича от силата на закона. Това са адвокатите, нотариусите, частните съдебни изпълнители, лицензираните оценители, одиторите, експертите към съда и прокуратурата и т.н.

Те няма да бъдат разглеждани тук. Те си знаят какво да правят.

Статията ще е за всички останали – тези, които работят дадено нещо и желаят да изсветлят доходите си.

Ако желаете да извършвате дадена дейност и не сте регистрирани като еднолични търговци (ЕТ), и тази дейност подлежи на облагане с патентен данък, то може да се регистрирате като лице, което упражнявате свободна професия.

Ако ли пък желаете да работите сам за себе си – то пак трябва да се регистрирате като лице, което упражнява свободна професия.

Какво трябва да направя?

Вписването като лице, което упражнява свободна професия става на два етапа.

Първи етап – трябва да отидете до Агенцията по вписванията, до регистър Булстат.

За съжаление (виж тук карта къде се намират офисите на агенцията) – офиси има само в столицата, както и в окръжните градове. Ако сте от провинцията – ще трябва да пътувате.

Може ли процедурата да стане онлайн – моето мнение (това не е категорично становище, може да си проверите) е, че е проблематично.

Защо не може – ами подаването на документите към агенцията става чрез електронен подпис (по-подробно от ползите на електронния подпис може да прочетеш долу). В България електронните подписи се делят на два вида:личен и професионален. Личният подпис е за хората, а професионалния – за юридическите лица (всички видове дружества), както и за лицата, които упражняват свободна професия (след като са се регистрирали).

Какво толкова пречи човек да подаде заявлението с личния си подпис, а след като се регистрира – да си вземе и професионален подпис?

Аз осъзнавам тази логика, но както казвам – не съм се сблъсквал. Моля всеки читател, който пък е успял да го направи по този начин, да остави коментар.

Та най-добрия начин е да отидете на място. Ще Ви спести куп главоболия ( а аз съм винаги за това).

Какво трябва да имам, за да се регистрирам като лице, което упражнява свободна професия?

Като отидете в офиса на агенцията трябва да си носите:

  • личната Ви карта
  • дебитна/кредитна карта, ако искате да платите чрез карта (10 лева е таксата). Ако нямате, то можете и да платите и в брой – но ще трябва да минете през банката, чрез която работи агенцията. Офисите на банката (поне в Благоевград е така) – трябва да са в същата сграда. Служите ще Ви кажат „през коя стая трябва да минете)
  • декларация за истинноста на заявените обстоятелства
  • самото заявление за регистрация

По спомен може служителите на банката да Ви дадат заявлението и декларацията (срещу такса, разбира се), ако не сте го разпечатали предварително.

Заявлението е лесно за попълване. Важно е да се посочи каква основна дейност планирате да извършвате (тя се изписва чрез определен код).

Как да посочите правилния код – тук идва сложността.

Като се регистрирате освен горепосочените документи Вие трябва да покажете „документи за легитимация и/или доказващи извършването на определена дейност, когато такива се изискват от закона.“

Това – преведено на нормален език ще рече, че може да предоставите всякакви дипломи за образование/завършена квалификация (но те трябва да са издадени от легитимни институции), копие от договори и т.н.

По-правно начените от моите читатели веднага ще ме контрират – какви глупости пишеш.

Ами, ако например реша да се регистрирам като писател. Като в романа на Булгаков писатели са само тези, които имат писателска карта, така ли?

Осъзнавам този бюрократичен абсурд. Както и например неясно написания израз „документи доказващи извършването на определена дейност“.  Ако ще е копие от договор за изработка, то този договор не трябва да е по-ранен от 7 дни от датата на вписването на вашето заявление. Иначе ще трябва да Ви глобят.

Натъквал съм се и на съвети, в които хора твърдят, че просто в заявлението трябва да напишеш, че си „осигурител“. И няма „лелките“ в агенцията да Ви се заяждат и да Ви търсят тези придружаващи документи. Това също, по мое мнение,е правен абсурд. Как ще работите като осигурител? Как ще си оформяте впоследствие счетоводните книжа (прочети за счетоводството по-долу).

Най-умният „тъп“ отговор, който мога да Ви дам, ако искате да упражнявате нещо – да речем сте програмист, но нямате „тапиите“, е да се свържете предварително със служителите. Ако сте държите любезно (абе – направо си се мазнете) – те ще Ви ориентират как най-добре да докажете този факт.

Да речем, че сте успели и сте регистрирани вече.

Какво следва – трябва да уведомите Националната агенция по приходите за това.

Срокът е 7 – дни. Заявлението може да стане онлайн (ако имате ПИК-код от НАП), може и на място в някой техен офис, може и по пощата.

Какво да направя след регистрация?

Полезен за мен се оказа електронния подпис, който си извадих.

Моето скромно мнение, че най-евтин е този на Btrust. Може и да проверите и за други фирми.

Минусите на Btrust са, че имат офиси само в големите градове, ако искате да си го извадите директно.

Друг вариант Ви е да отидете в която и да е търговска банка. Там обаче, според мен, изваждането ще Ви струва доста повече.

След като сте се регистрирали – трябва да си декларирате осигуровките и да си плащате данъците.

Кои осигуровки? Кои данъци?

Много добър въпрос.

Първо за осигуровките – трябва да си плащате от своя джоб дължимите осигуровки, независимо какви са Ви приходите от дейността Ви. Да кажем – изкарали сте 1000 лв (януари), 500 лева (февруари), 4000 лева (март), нищо (април), нищо (май) и т.н. Проблемът си е Ваш. Вие сам си сте осигурител и рискът си е Ваш.

Всеки един календарен месец – до 25 – число, ще трябва да подавате декларацията в НАП и да си плащате осигуровките.

Как се изчисляват те?

Осигуровките се изчисляват по следния начин –  вие си избирате на каква сума ще се осигурявате. Минимум – 610 лева (за тази година), максимум – 3000 лв.

Трябва да знаете, че няма да плащате във фонд „Безработица“ – и съответно, ако прекъснете дейността – не Ви се полага простонародното наречена „борса“. Знам, че звучи несправедливо, но е факт.

Какво ще плащате?

Върху сумата от 560 лв (колкото беше за 2019) – аз плащах всеки месец 175 лева (и стотинки) осигуровки.

Бях осигурен за: пенсионно осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване, здравни.

Слава на Бога, бях здрав и не съм се разправял за „болнични“.

Когато се осигурявате – помнете, че системата в България е солидарна. Освен допълнителното задължително пенсионно осигуряване вноските влизат в общия „кюп“. Дали един ден ще има кой да Ви плаща пенсията, ако никой не се осигурява?

Никой не може да отговори на този въпрос.

Относно данъците: дължите 10 процента данък върху заработеното.

Върху всичкото ли?

Изчислението става по следния начин:

  • Да кажем, че сте изработили 20 000 лв.

От тези 20 000 лв първо трябва да извадите осигуровките (12 месеца по конкретната сума).

Лицата, които упражняват свободна професия имат 25 процента нормативно признати разходи – т.е. Вие не трябва да предоставяте документи за тези разходи. Ако вашата дейност има по-големи разходи от 25 процента – не можете нищо да направите. Това е предела и един от факторите, които отказват хората с по-големи разходи да се регистрират като упражняващи свободна професия.

Аз платих данъка с годишна данъчна декларация.

Ако плащате годишната данъчна декларация в посочения от данъчните срок  по-рано- можете да се ползвате от 5 процентова остъпка върху сумата.Но тоталната остъпка не може да надвишава определена сума (мисля, че беше 500 лева).

Ако пък решите да сте съвсем „праволинеен“, то можете и да се възползвате от една от най-редките остъпки в България – но трябва всички Ваши доходи да са получени по банков път, както и 80-процента от разходите да са пак платени чрез банка, то може да ползвате 1 процента отстъпка.  Но тоталната отстъпка пак не може да надвишава определена сума (мисля, че беше 500 лева).

Т.е. и с двете отстъпки говорим за не-повече от 100 лева отстъпка при доход от 20 000 лв.

Данъчни отстъпки могат да се ползват, ако Вие (или вашите деца) – да не дава Господ, имате увреждания.

Данъчна отстъпка има и за лица, които са направили дарение към редица институции.

Но като цяло ефектът е по-скоро математически – ще платите по-малко към държавата, но дарението си е дарение.

Подаването на декларацията на осигуровките трябва да се прави всеки месец, за предхождащия го.

Така че, когато се регистрирате, го направете в началото на месеца, не в края. Дори и за няколко дни – пак трябва да подавате декларация. 

Подаването на декларациите става чрез портала на НАП. И тук следва проблемът.

След като се логнали – не очаквайте просто да си попълните формуляра (наречен Декларация образец №1) и да си кажете „това е“.

Преди това трябва да е генерирал специален файл, който се качва чрез портала.

НАП има безплатен софтуер, който генерира (можете да го дръпнете от тук) тези формуляри. Но аз не успях да се справя с него. Не твърдя, че съм най-умния човек на света или най-техническия подготвен, но щом съм видял зор, мисля, че и всеки човек ще види.

Счетоводители обикновено търсят около 15+ лв на месец, за да подават тези декларации.  Подаването на годишна данъчна декларация също е над 100 лв. Имайте го в предвид.

Хората, които упражняват свободни професии са освободени от изискването да имат касови апарати. Но трябва да се издават всички други счетоводни документи – проформа фактура, данъчна фактура, дебитно известие, кредитно известие, в зависимост от случая.

На помощ пак могат да Ви дойдат счетоводители с техните такси.

Ако издаването на тези неща Ви се гледа прекалено трудно, то помислете си преди да се регистрирате. Щом попаднете в регистрите на държавата, може някога някъде някой да Ви провери.

Ако разходите на счетоводител  са в рамките на нормативно признатите разходи ( пак напомняме – 25 процента). И другите разходи (например за материали, машини и т.н.) са пак в рамките на тези 25 процента, то математически сте добре.

Ако решите да се осигурявате на по-голяма сума, то ще плащате по-малък данък. Въпросът да се ориентирате математически кое Ви е най-изгодно.

Ако искате да прекъснете дейност – винаги можете да го направите с 7 – дневно предизвестие до НАП. Щом сте си платили осигуровките и данъка – всичко ще е наред.

И последен въпрос, който трябва да знаете

ДДС – данък за добавена стойност.

Малко хора в България знаят, че и физическите лица подлежат на регистрация по Закона за данък добавена стойност.

Най-генералният случай е, ако имат над 50 000 лева оборот за календарната година.

Малцина могат да достигнат до такива обороти, особено например човек, който е решил (например) да се регистрира като художник и  взима горе-долу минималната годишна заплата.

Но тук идва дяволът с детайлите.

Аз трябваше да правя консултации с лица, които са базирани извън България.

И заради това трябваше да се регистрирам по ДДС.

Всеки месец – независимо дали работя или нямам дейност, аз трябва да подавам декларации. НАП има безплатен софтуер, който генерира пак специални файлове, които се качват.

Иначе ще ме глобят. Докато не се съм се дерегистрирал. Тъй като единия от вариантите е смърт (а той не ме блазни) – то ми остават другите. За тях – има правило в ЗДДС.

Цените, които съм виждал  за деклариране на ДДС (предлагани от счетоводители) – са тези, които фирмите плащат за счетоводство. 100 или повече лева на месец. Аз си правя всичко сам (чрез професионалния електронен подпис).

Тъй като това е генерална статия и няма начин да навлезем във всеки конкретен случай – моят съвет е, че Ви е нужна допълнителна консултация с данъчен експерт.

Най-скъпо платените счетоводители (които съм виждал) взимат по 100 лева на час за извършена консултация.

Обрисувайте това, което смятате да правите пред тях. Те ще Ви кажат какви документи ще издавате (все пак тези документи трябва да ползват вашите клиенти – юридически лица, за да оправдаят пък те разходите си). И дали подлежите на регистрация по ДДС.

И нека в рамките на тази консултация Ви се сметне колко пари ще давате като осигуровки, като данък. И Вие ще прецените дали е най-добре да оперирате така или да откриете търговско дружество. Ако ще откривате търговско дружество – запазете си още един час консултация. Ще знаете какви са Вашите задължения. Ще трябва ли да се регистрира това дружество ЗДДС. И какво ще правите, ако искате да прекратите дейност на това дружество.

Ще се радвам на всякакви въпроси или коментари върху неща, които може би съм изпуснал.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по