Рекламен арбитраж – какво е това и как се печели от него?

Рекламен арбитраж - какво е това и как се печели от него?

Дойде време и да напиша и тема, която е за „по-големите тежкари“, а именно – рекламен арбитраж, какво е това и как се печели от него.

Статията ще е кратка – аз не съм извършвал подобна дейност, знам само „теорията“ зад нея.

Същност на рекламния арбитраж

Вие притежавате сайт/апликация.

Този сайт е монетаризиран с определен тип реклами. Може да са такива, за които се заплаща при клик (модел CPC, cost per click) или такива, за които се заплаща на определен брой импресии (показвания) – за банер рекламиране може да прочетете моята статия за buyandsellads.com.

И в двата случая Вие като професионалисти би трябвало да имате представа каква доходност реализирате към момента и каква бихте реализирали, ако имахте по-голям трафик към сайта.

Като знаете потенциала – то се пристъпва към следващата част.

А тя е много проста (като мисъл), ала трудно ставаща на практика – да намерите по-евтин източник на реклама, на който Вие самите да рекламирате своята апликация/сайт.

Ако това стане – Вие плащате да речем 10 лева, за да насочите трафик, който да Ви донесе (да речем) 15 лв, т.е. може да се осъществи доходност, която да е във Ваша полза.

Коя е ахилесовата пета на рекламния арбитраж?

По-евтиният рекламен трафик почти винаги е с по-ниско качество (е, не винаги, ала в повечето случаи).

Вие може и да платите определена сума, ала тя може и да не „се избие“. Все пак – помислите като рекламодател, Вие ще плащате ли повече за трафик, ако той може да се купи другаде за по-ниска цена.

Ключов фактор на този модел е да търсите „за слабости“ – дали ще използвате CPC модел (твърдо заплащане на клик) или на импресии, това, което плащате трябва максимално да се доближава до духа на Вашия сайт.

Ако плащате на клик – да кажем, че насочите сто човека на цена 10 цента. Вие сте похарчили десет долара.

От тези сто човека колко потенциално ще кликнат върху Вашата реклама? В Адсенс (платформата на Гугъл) е много добре, ако се достигне 6-7 процента. Т.е. от сто човека Вие ще имате 6-7 клика (което пак е много добре като показател). За да сте на печалба трябва да получавате над 1.60 цента на клик (което е скъпо, макар и постижимо).

За това – трябва да търсите дяволски евтини източници на рекламиране. От страни, за които рекламодателите заплащат повече.

И да имате свой сайт/апликация, които са качествени (да могат насочените потребители да остават максимално време в тях).

Може ли да се печели от рекламен арбитраж?

Може, но според мен е трудно.

Един от вариантите, които може да се приложат е самия Ваш сайт да има допълнителен метод за монетаризация – дали ще продавате нещо чрез афилиейт маркетинг или свой собствен продукт/услуга, дали Вашия сайт ще се заплаща чрез допълнителен абонамент, дали ще приемате платени публикации, то Вие трябва да прецените.

Знам, че звучи много грозно, ала ако искате да си визуализирате нещата – то представете си, че извършвате риболов.

Въпросът е да се използва максимално заплатения трафик.

За това – всичко трябва да е подплатено и с много съдържание на Вашия сайт/апликация, такова, което наистина разрешава даден проблем. За да имате шанс да увеличите и безплатния трафик, който се генерира от търсачките. За да сведете разходите и да вдигнете печалбата.

Финални думи

Казах – методът е за „тежкари“.

Аз сам не съм го ползвал, понеже не съм много богат. И не мога да си позволя стопанския риск.

Ако намерите начина да излизате на печалба – няма да Ви се наложи да работите и ден повече през Вашия живот. Ако.

Ще се радвам, ако темата провокира интерес и се получи дискусия.

Междувременно – чувствайте се свободни да споделяте съдържанието на този сайт, аз ще съм Ви благодарен. Само чрез Вас той може да се развие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по