Рекламен арбитраж – какво е това и как се печели от него?

Рекламен арбитраж - какво е това и как се печели от него?

Дойде време и да напиша и тема, която е за „по-големите тежкари“, а именно – рекламен арбитраж, какво е това и как се печели от него.

Статията ще е кратка – аз не съм извършвал подобна дейност, знам само „теорията“ зад нея.

Същност на рекламния арбитраж

Вие притежавате сайт/апликация.

Този сайт е монетаризиран с определен тип реклами. Може да са такива, за които се заплаща при клик (модел CPC, cost per click) или такива, за които се заплаща на определен брой импресии (показвания) – за банер рекламиране може да прочетете моята статия за buyandsellads.com.

И в двата случая Вие като професионалисти би трябвало да имате представа каква доходност реализирате към момента и каква бихте реализирали, ако имахте по-голям трафик към сайта.

Като знаете потенциала – то се пристъпва към следващата част.

А тя е много проста (като мисъл), ала трудно ставаща на практика – да намерите по-евтин източник на реклама, на който Вие самите да рекламирате своята апликация/сайт.

Ако това стане – Вие плащате да речем 10 лева, за да насочите трафик, който да Ви донесе (да речем) 15 лв, т.е. може да се осъществи доходност, която да е във Ваша полза.

Коя е ахилесовата пета на рекламния арбитраж?

По-евтиният рекламен трафик почти винаги е с по-ниско качество (е, не винаги, ала в повечето случаи).

Вие може и да платите определена сума, ала тя може и да не „се избие“. Все пак – помислите като рекламодател, Вие ще плащате ли повече за трафик, ако той може да се купи другаде за по-ниска цена.

Ключов фактор на този модел е да търсите „за слабости“ – дали ще използвате CPC модел (твърдо заплащане на клик) или на импресии, това, което плащате трябва максимално да се доближава до духа на Вашия сайт.

Ако плащате на клик – да кажем, че насочите сто човека на цена 10 цента. Вие сте похарчили десет долара.

От тези сто човека колко потенциално ще кликнат върху Вашата реклама? В Адсенс (платформата на Гугъл) е много добре, ако се достигне 6-7 процента. Т.е. от сто човека Вие ще имате 6-7 клика (което пак е много добре като показател). За да сте на печалба трябва да получавате над 1.60 цента на клик (което е скъпо, макар и постижимо).

За това – трябва да търсите дяволски евтини източници на рекламиране. От страни, за които рекламодателите заплащат повече.

И да имате свой сайт/апликация, които са качествени (да могат насочените потребители да остават максимално време в тях).

Може ли да се печели от рекламен арбитраж?

Може, но според мен е трудно.

Един от вариантите, които може да се приложат е самия Ваш сайт да има допълнителен метод за монетаризация – дали ще продавате нещо чрез афилиейт маркетинг или свой собствен продукт/услуга, дали Вашия сайт ще се заплаща чрез допълнителен абонамент, дали ще приемате платени публикации, то Вие трябва да прецените.

Знам, че звучи много грозно, ала ако искате да си визуализирате нещата – то представете си, че извършвате риболов.

Въпросът е да се използва максимално заплатения трафик.

За това – всичко трябва да е подплатено и с много съдържание на Вашия сайт/апликация, такова, което наистина разрешава даден проблем. За да имате шанс да увеличите и безплатния трафик, който се генерира от търсачките. За да сведете разходите и да вдигнете печалбата.

Финални думи

Казах – методът е за „тежкари“.

Аз сам не съм го ползвал, понеже не съм много богат. И не мога да си позволя стопанския риск.

Ако намерите начина да излизате на печалба – няма да Ви се наложи да работите и ден повече през Вашия живот. Ако.

Ще се радвам, ако темата провокира интерес и се получи дискусия.

Междувременно – чувствайте се свободни да споделяте съдържанието на този сайт, аз ще съм Ви благодарен. Само чрез Вас той може да се развие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Бизнес идеи в сферата на услугите
Разни

Бизнес идеи в сферата на услугите

Не са малко и хората, които търсят (поне при проверка с най-популярните инструменти за SEO) повече информация за бизнес идеи в сферата на услугите. Аз съм написал много материали, които гравитират около тази тема. За това реших да ги резюмирам в тази статия. Защото обслужващия сектор често е един от

Какво е хостинг?
Създаване на уебсайт/блог

Какво е хостинг?

Какво е хостинг? Редица хора, които желаят да стартират свой сайт/блог в Интернет започват своето проучване с този въпрос. И това не е случайно. Изборът на качествен хостинг е от съществено значение за дадения дигитален ресурс, както ще прочетете по-долу. В тази статия аз реших да напиша мой отговор на