Ръчна надомна работа

ръчна надомна работа

Отдавна ми се искаше да напиша материал за термина „ръчна надомна работа“.

Понеже за него обезателно има потенциален читателски интерес (поне при моето проучване за обемите от търсения в търсачките), а информацията, която е налична е доста оскъдна.

За това реших аз да дам моето мнение по темата (като човек, който от години има поглед над тази част от работата на свободна практика)

За съжаление, мнозина от българите, които се интересуват от възможността за допълнителен доход от вкъщи имат доста средновековно разбиране относно темата.

Мнозина търсят в търсачките и/или из форумите с надеждата, че там някъде има някой, който „ще им даде“ някаква относително проста работа (като сглобяване на химикалки от къщи), която е доста проста (като начин на извършване), но се заплаща по доста добри стандарти.

Според мен този вариант е много, много трудно приложим (по чисто икономически и данъчни причини).

Ако искате да работите ръчна надомна работа, то трябва да си изработвате нещо (с Ваши материали или такива на клиент) и след това да се опитате да го реализирате на пазара.

Ако срещнете някъде обяви в мрежата, че някой предлага ръчна надомна работа, но трябва „да се заплати“ нещо, за да се стартира (например – може да печелите 1000 лв на месец, изработвайки мартенции, но трябва да дадете някаква предлата като гаранция, за да започнете (или да платите за обучителни материали), то най-вероятно става въпрос за някаква измама. Така че не плащайте нищо.

Аз съм написал доста материали за пазарите, чрез които може да се продават ръчно изработени предмети.

Ако си мислите „но аз не съм крафтър, не ме бива много с ръцете“ – спокойно, може да изработвате и неща с помощта на машини. Или да ремонтирате.

Ще изброя само няколко мои статии, за да Ви илюстрирам за тази възможност:

Etsy (Етси/Итси) – сайт за продажба на предмети от ръчна надомна работа

Ако говорим за специализиран сайт, чрез който хора могат да продават арт/крафт предмети, то Etsy (който съм срещал да се произнася като Етси и Итси) е може би най-голямата специализирана платформа в Интернет.

Всеки заинтересован – след като заплати малка такса може да качи описание и снимки на своя продукт. И да го продава на милиони потребители, които всеки ден ползват този сайт.

Ако се осъществи покупко-продажба – Etsy взима и част от стойността на покупката.

Kато махнем таксите – силните страни на платформата са, че тя е изключително популярна. И чрез нея крафтърите може да достигнат до по-платежоспособни пазари – като САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Западна Европа.

Повече за Etsy и невероятните възможности за продажба чрез него може да прочетете в моята статия Етси магазин.

 

Amazon handmade – сайтът за продажба на предмети от ръчна надомна работа

Друг, доста пренебрегван пазар за продажба е Amazon handmade. Toва е секция в сайтовете в гиганта на световната търговия Амазон, чрез който крафтъри могат да продават своите ръчно произведени неща.

Силните страни на този канал за продажби са, че човек може да се възползва от невероятните възможности на сайта да осъществява продажби. Тук също има такси.

Повече за Amazon handmade като сайт за ръчно произведени неща може да прочетете в моята статия „Как да продаваме ръчно произведени предмети чрез Amazon handmade?„.

 

Ebay – платформата, с която също могат да се продават предмети от ръчна надомна работа

Ebay (Ибей) е сайт, който е познат навярно на всеки, който е ползвал някога Интернет.

Мнозина обаче забравят, че и тук може да се продават крафт неща.

Аз нямам толкова опит в Ebay и не мога да коментирам неговата политика на такси.

Само искам да припомня, че Ebay всъщност има (както и Амазон) няколко регионални сайта, които обслужват потребители от различни държави – като ebay.com (който е насочен към САЩ), ebay.de (за Германия), ebay.it (за Италия), ebay.es (за Испания), ebay.co.uk (за Великобритания), ebay.fr (за Франция) и т.н.

Вие, като артизан – може да се насочите към някой от тези пазари, на който нямате да имате толкова конкуренция. И да се спечелите от покупателната сила на пазаруващите клиенти.

 

Сайтовете за безплатни обяви като пазар на предмети от ръчна надомна работа

Ако считате, че международните сайтове не за Вас – понеже трябва да се занимвате с международни пратки или поради езиковата бариера, то вариант и за Вас са нашенските сайтове за безплатни обвяви.

За да не ги изреждам всички (понеже мисля, че е излишно) – то помислете за всички възможни такива.

Включително по-слабо популярни/нетрадиционни като Балкан аукцион и Фейсбук маркетплейс. Има ли сайт – качете Вашите артикули там.

Тук няма да заплатите евентуални такси за листването на Вашите продукти. Но се стремете да се предпазите – изпращайки своите неща чрез куериер, като доставката и връщането да са за сметка на клиента.

 

Shopify – платформата, с която може да продавате предмети от ръчна надомна работа

Ако мислите, че по-добре би било да продавате неща чрез свой електронен магазин (за да си изградите свой бранд /своя марка/), но мислите, че нямате необходимите технически познания – то може да ползвате платформата за хостване на електронни магазини Shopify.

Shopify е платена услуга, която може да тествате напълно безплатно. Но продали-непродали – ще Ви бъде уддържана такса. (Не че тя е толкова непосилна).

Ако се интресувате обаче все пак да стартиртирате свой електронен магазин – то може да прочетете моята статия „Kакво е Shopify“.

 

WordPress – системата за менажиране на съдържание, чрез която също може да се реализира продукция от ръчна надомна работа

Друга потребителски насочена технология, чрез която може да се създават сайтове, в това число и електронни магазини е WordPress.

WordPress е стартирана първоначално с идеята да улесни изграждането на блогове/информационни сайтове, но поради леснотата и популярността й – в нея има възможности за персонализиране, чрез което да се създават и електронни магазини. Kато Woocommerce.

Ако това Ви заинтригува – може да прочетете секцията в Pasivendohod –Създаване на сайт/блог.

Тук може да намерите доста статии, които да почнат да Ви въвеждат в темата.

Ако изпитвате съмнения, че WordPress не е за Вас – над една трета от всички съществуващи сайтове в света са базирани на него. И както казах – потребителски насочена технология е. Помислете за някакво персонализиране – да речем превод. Е, ако прочетете статията ми за Превеждане на УърдПрес сайт с WPML– ще видите, че лесно може да направите Вашия сайт да поддържа множество езици.

Не е нужно да заупувате свой хостинг и/или домейн, за да стартирате свой WordPress сайт (макар че аз Ви препоръчвам да направите това. Не е скъпо). Винаги може да ползвате безплатни такива, ако потърсите в мрежата.

Финални мисли за ръчна надомна работа

Колкото повече канали за продажба един търговец има – толкова повече той/тя има шанс да реализира продукцията си.

Винаги може да тръгнете  от безплатните канали. И постепенно да надградите.

Освен сайтове – ако преминете през регистрация като лице, което упражнява свободна професия и имате помещение, в което може да продавате своите неща – то може да се регистрирате и в услугите на търсачките, чрез които Вашия бизнес да бъде намерен като Google my business. Разбира се – стига да имате продажбите, които да Ви позволят да си плащате социалните осигуровки. И възникващите административни разходи.

Ще се радвам, ако статията бъде прочетена от крафтъри, които имат опит в продажбите на своите предмети.

Вие как реализирате своите продажби? Оставете коментари – те ще са доста полезни.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или може да харесате моята страница във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по