Собствен сайт/блог в Интернет – първи неща, които трябва да знаем

Собствен сайт/блог в Интернет

Мрежата е залята от статии, които са озаглавени: „Собствен сайт/блог в Интернет?“.

И как било иначе – Интернет свързва милиарди хора всеки ден.

Тези хора пазаруват, търсят информация, работят или просто се забавляват.

А това означава купища пари, които: всеки ден рекламодатели дават, за да привличат клиенти; комисионни се раздават на базата на реализирани покупки; пари биват превеждани от една държава в друга; и така нататък, и така нататък.

В предишен моя статия окачествих Интернет като една голяма улица, в която стотици хиляди магазини се стремят да продадат нещо. Честно казано – не ми хрумва по-добро сравнение.

Ако и Вие искате да получавате доходи чрез мрежата – ето първите няколко съвети, които трябва да знаете.

Настоящата статия е по-скоро насочена към базовите познания, които човек трябва да има, когато реши да създаде информационен сайт. За електронна търговия – изискванията са още по-сериозни.

Как да изберем подходящо име (domain) на своя сайт?

Домейнът е главната идентификация, която определя нашия бъдещ сайт.

Той може да бъде създаден, като се вземат няколко гледни точки:

– може да се ползва някоя дума от ежедневието, която отразява същността на сайта. Като pasivendohod.net – той е съставен от думите пасивен доход. Подобни домейни се наричат exact match domains – те съвпадат точно с дадената ключова дума.

В Интернет има голяма дискусия дали наименуването по подобен начин дава някакво преимущество.

Преди години хората са успявали да накарат търсачките да изваждат техните сайтове да излизат на предни позиции.  Сега – след постоянното им развитие, те изваждат най-подходящите резултати.

И ако регистрирате домейн с име bivolskosirene.com, то Вие ще се наравно с хора, които имат сайтове с тематика на биволско сирене.

Според някои хора, които се занимават с оптимизация на съдържание за търсачки – да регистрирате домейн, който пасва на ключовата дума, това въобще не вреди. Май все още е поне малък плюс.

Ако използвате тази метода – то използвайте безплатни инструменти като Google keyword planner и Google trends.

Вижте колко се търси дадената дума всеки месец.

Съвет, който съм срещал – при регистрация на домейн, дори и думата да Ви е неологизъм, то съставете я така, че да се чете ясно.

Да кажем, че вашия домейн ще е от две думи. Да кажем (само за пример) – думата „тас салеб“. Тя, латинизирана би се изписвала като tassaleb.

Виждате, че се чете много трудно, нали?

За това създавайте думите на домейна си така, че тя да се чете по-лесно. В повечето случаи (на различните езици), това е трудно, особено, ако гоните точен домейн. Но все пак се постарайте.

Няколко думи и за така наречените разширения на домейни – т.е. как той завършва.

Всички сме чували за .com или .net. Но de defacto има стотици разширения – всяко, което означава определено нещо. Или ориентира географски (като .bg за България, .ru – за Русия и т.н).

Най-често използваните разширения – .com и .net повечето пъти са вече заети – закупил ги е някой друг.

Според информацията, която съм чел – няма значение какво разширение ще изберете. Но мога и да греша.

Нека за това твърдение дадат мнение и по-опитни мои читатели.

Някои разширения са по-евтини от други. Да кажем, че разширението .xyz е около долар и нещо.

Но ако ще развивате сайт – според мен трябва да се придържате към най-известните. Повярвайте ми – ако ще развивате сайт, това е една от най-малките Ви инвестиции.

След като сме купили домейн – тогава какво?

Трябва да проверите и за следните неща.

  1. Дали хостинг-компанията Ви взема допълнително пари за Premium domain servers

Зад всеки домейн всъщност стои адрес – но като набираме в търсачката, то ние не набираме цифри нали?

Ние си попълваме домейна. А всъщност неговия адрес е в специални регистри (за още по-лесно представяне – представете си телефонен указател), от които той лесно може да бъде открит – така наречените domain сървъри.

Някои хостинг-доставчици предлагат тази услуга като я таксуват допълнително.

С нея се подобрявало и донякъде и представянето на Вашия сайт от техническа гледна точка. Заявките уж се изпълнявали по-бързо. Доколко това е така – нека по-техническите компетентни от мен да се изкажат.

2.Дали хостинг-компанията предлага така наречения CDN хостинг

CDN хостингът е технология, която предлага децентрализация, подобряваща скоростта на зареждане на сайта.

Вместо сайтът да се намира на един сървър (компютърен център), то копия от него има на множество такива. Така хора от различни континенти имат по-пряк достъп до Вашия сайт. И той зарежда по-бързо (което е решаващ фактор за позицията в търсачките).

 

3. Трябва да има инсталиран SSL – сертификат

Ако сте забелязали – повечето сайтове имат инсталиран сертификат, който показва, че връзката е защитена.

Понякога хостинг-компаниите предлагат този сертификат като си купите хостинг от тях, понякога този сертификат се купува отделно.

Дори и да създадете сайт, в който се предлага само и единствено информация (не продавате нищо; клиентите не въвеждат каквито и да е лични данни за себе си)- то подобен инсталиран е вече нужен, за да бъдете индексирани от Google.

 

4. Какъв вид хостинг ще ползвате?

 

Има различни видове компании, които предлагат услугата хостинг – да съхраняват Вашия сайт и той да бъде достъпен в Интернет.

Компаниите са толкова много, че едва ли има някой, който може да ги опише всичките.

Цените, които те предлагат са калкулирани по различни начини, но най-общо може да се каже, че ценовите модели са два: твърда фиксирана цена (независимо колко хора са посетели или не са посетили сайта Ви) или такава, която се базира на потребление (в зависимост колко е голям Вашия сайт, колко пъти е бил заявен).

Всеки от тези два модела си има своите минуси. С твърдата фиксирана цена понякога (както при pasivenhodod.net) може да платите повече – не забравяйте, че младите сайтове винаги имат слаб трафик, докато се развият. А при другия модел – трябва да знаете много технически специфики, за да знаете дали плащате коректна цена.

Аз съм привърженик на твърдия модел – знаете колко ще платите, може да платите за месеци, дори години напред (ако мислите, че планът ще задоволи Вашите нужди). Нищо не може да Ви изненада.

Компаниите често предлагат така наречения споделен хостинг – решение, чрез което множество клиенти наемат един ресурс. Той е добър за компаниите, понеже както казах – понякога те потребяват по-малко, а компанията печели. Все пак – за да работи един сървър консумира електричество.

Повечето компании предлагат и специализиран хостинг за WordPress. Ако за пръв път чувате тази дума – WordPress е технология, с която могат да се изграждат сайтове. Плюсът на нея е – почти всеки може да създаде хубаво изглеждащ сайт, защото не се изискват познания как се кодира.

WordPress хостинга е понякога по-скъп от споделения хостинг (с който пак може да се подкара WordPress).

Moже и да се ползват и готови решения като например Wix – сайт, чрез който може да създадете свои сайт. Чрез платената версия на Wix може да ползвате свой домейн.

Всичко е готово – сайтът е инсталиран, какво следва сега?

Влизате в битката!

Интернет може да се определи като: трафик, трафик, трафик!

За това аз Ви съветвам – преди още да сте стартирали сайт, то трябва да помислите как ще привличате трафик към него.

Едни от вариантите са: да оптимизирате сайта си така, че той да привлича трафик от търсачките; да промотирате съдържанието в социалните мрежи; да привличате трафик от вече установени сайтове (ако може да пишете публикации в тях).

За повечето хора е непосилно да плащат пари за реклама, но ако това не Ви е проблем – може да направите и това.

Създаването на сайт е бавна, търпелива работа.

Според изследвания – сайт може да набере трафик (от търсачките) след една година. Това не е нещо, което става от днес за утре.

Ако все пак разчитаме да успеем – тогава какво?

Добре дошли в света на пасивния доход. И на неограничените възможности.

Ако приемем, че сайт с хиляда импресии (показвания) на месец печели около 5 до 15+долара на месец, какво би печелил сайт с десетки хиляди?

Сайтове могат да бъдат монетаризирани по различни начини – чрез реклами, чрез афилиейт продажба (повече за тях можете да прочетете тук) на стоки/услуги, чрез платени публикации във Вашия сайт.

Темата за печелене чрез собствен сайт е много обширна и знам, че само съм „надраскал“ повърхността с тази статия.

В специализирана статия ще развия месечното развитие на този сайт pasivendohod.net – какъв трафик е имал, какви пари са спечелени чрез него.

Тъй като сайтът е млад, аз планирам това да стане някъде в късната есен на 2020 година.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по