Създаване на блог чрез Тумблр (Tumblr)

Създаване на блог чрез Тумблр (Tumblr)

Дойде време да направя моя отзив за още една възможност за блогване (създаване на съдържание в Интернет) – създаване на блог чрез Тумблр (Tumblr).

Какви са плюсовете и минусите от ползването на този сайт? Прочетете цялата статия, за да разберете.

 

Какво е Тумблр (Tumblr)?

Тумблр (Tumbler) e щатска платформа, която позволява на регистирани потребители да създават свои блогове, съчетавайки функционалост като на социална медия (потребителите имат възможност да споделят написаното от други потребители или да комуникират с тях).

Сайтът води своето начало още от 2007, а към 2019-та вече има 475 милиона блога, които са публикувани чрез него.

Тази огромна цифра води до факта, че всеки ден над 21 милиона публикации биват създавани на различните блогове.

 

Каква е ползвата от създаване на блог на Тумблр (Tumblr)?

Регистрацията е безплатна.

Ако отчаяно искате да публикувате свое съдържание в Интернет, а средствата Ви са много оскъдни, то Тумблр (Tumbler) може да е вариант за Вас (все пак е опция на другата популярна платформа Блоггер, за която може да прочетете в тази статия).

Освен, че няма да Ви коства средства – Тумблр е популярен и с по-либералното си отношение към естеството на публикациите. Не малко блогове със съдържание, което е насочено към възрастни (18+) са публикувани на платформата, споделяйки перипетиите на мащехите, които се заклещват в пералните и имат нужда от помощ от доведените си синове (съжелявам, просто не можах да се въздържа).

Разбира се, този либерален поход все пак си има своите граници (може да прочетете какво не бива да пишем в блоговете си) – и ако искате да публикувате нещо, което е противозаконно, то трябва да се насочите към „тъмната мрежа“. Тумблр не е Вашето място.

Създадените чрез Тумблр блогове ползват поддомейн на сайта. Да кажем: вашсайт.tumblr.com

Има технически възжможност да пренасочите закупен домейн към Тумблр.

Това става по следния начин: сменят се DNS настройките на закупения домейн.

В тази статия може да прочетете (на английски) как това може да се случи, ползвайки домейн регистрара Namecheap.

Namecheap предлага безплатна защита на личните данни при закупуване на домейн (така наречения Whois guard), за цените им са едни от най-ниските на пазара (за това аз ги ползвам за pasivendohod.net, а и съм техен афилиат).

Някои хора ползват Tumblr за да помогат на свои сайтове с паразитнo SEO – практика, която аз не одобрявам.

Но която се извършва (така или иначе).

 

Какви са негативите от създаване на блог чрез Тумблр (Tumbr)?

Създавайки съдържание на сайт-платформа – Вие ставате зависи от него.

И не може да изградите свой самостоятелен бранд – или да монтеразирате от евентуално придобитата аудитория.

Моят съвет е, че ако не можете позволите да стартирате свой собствен сайт  към момента (което, ако прочетете статията ми ще разберете, че не е непосилно, то просто изкачайте.

И запишете статиите, които сметнете да напишете в паметта на компютъра си (качвайки едно копие и безплатните хранилища на данни Гугъл Диск и Яндекс Диск. 

След време, когато се спестили към стотина лева (толкова ще Ви струва един базов сайт) – ще може да създадете свой собствен сайт.

Да, правейки едно съдържание публично – то може да бъде видяно от милиони.

Но полагайки така или иначе усилията – ползвайте своя платформа, не чужда.

Разбира се, ако има съдържание, което желаете да защитите, публикувайки го в мрежата – то чрез Тумблр може да извършите това.

Може и да се поровите в настройките и да го направите недостъпно (но за последното не съм много сигурен, че е възможно) – така ще имате косвено доказателство, че някога пръв сте публикували това съдържание.

 

Финални мисли относно създаване на блог чрез Тумблр (Tumblr)

Ако искате да публикувате свое съдържание (тук и сега), но не можете да си позволите да го сторите чрез собствен сайт, то Тумблр е Вашето решение.

Както казах – може даже да ползвате свой собствен домейн (което ще направи разхода Ви от порядъка на няколко лева). Вижте офертите на Namecheap.

Но може и да изкачате, докато спестите нужните средства – в pasivendohod.net вече има доста статии, които съм посветил на темата на създаване на сайт/блог като метод за реализиране на доход.

И впоследствие да имате пълната свобода над творението си.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или да харесате моята страница във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по