Търговия с монети или банкноти – идея за домашен бизнес

Търговия с монети или банкноти - идея за домашен бизнес

Търговията с монети или банкноти е неразделна част от нумизматиката.

Основателят на династията Ротшилд – Майер Ротшилд е започнал именно в тази сфера (някои казват – за да се сближи с местния владетел, който бил колекционер).

Може ли да се печели именно от това? И как (чрез способите на интернет)?

Малко правна рамка за търговията с монети или банкноти

Ако отворим произволен сайт за безплатни обяви ще видим много обявления за продажби на определени банкноти или монети (с най-различен произход).

По всичко личи, че търговията (особено тази на банкнотите) е напълно безпроблемна (от правна гледна точка).

Доколко това е така – нека това установим чрез дискусия.

Защо ли?

Някои монети са сечени от злато, сребро и платина.

Всеки, който има намерение да търгува с подобни монети не е зле да се запознае с Наредба за условията и реда за вписване в регистъра и за изискванията към дейността на лицата които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях по занятие, на основание чл.13, ал. 3 от Валутния закон.

Аз я четох и не мога категорично да кажа: трябва ли човек да се регистрира в публичния регистър Министерството на икономиката, ако иска да продава монети от благородни метали?

Самата регистрация е скъпа (ако е необходима) – държавната такса е 200 лв. И се извършва бавно (за 14 дни).

Разбира се – когато говорим за търговия на монети и банкноти, то аз имам предвид такива, които не са антики. За тях трябва да се спазват правилата на Закона за културното наследство.

На последно място като правна рамка, която трябва да се знае е транспортът по куриер на монети/банкноти.

Ако ще ползвате услугите на Български пощи – то трябва да знаете, че то става с пратки с обявена стойност и държавата, за която изпращате (за международни пратки) може да ги приема (повече може да прочетете тук).

За другите, частни пощенски оператори – предполагам, че правилата са същите.

За търговията с монети или банкноти – как да се снабдим с монети или банкноти, които не са пуснати в обръщение (по-запазени са).

Снабдяването с монети или банкноти, които не са били в обръщение (и са запазени) става чрез органа, който е натоварен с тяхното издаване.

Например в България това е Българска народна банка.

За да видите кои банкноти/монети може да бъдат закупени (и как)- просто търсите в сайта на институцията.

За БНБ влизате в секция „Банкноти и монети“.

И можете да откриете секция „Бързи връзка“ (долу, вдясно) – в тях има pdf-ки, в които пише кои монети/банкноти може да се закупят от касите на БНБ (налична са) и на каква цена.

И като отидете в София, на адреса на банката – ще можете да вземете оригинални монети/банкноти, които са с най-високото качество (не са били в обръщение).

Този принцип може да бъде приложен за всички държави по света.

Например:

Отваряте страницата в Уикипедия за всички съществуващи държави.

Намирате, че има автомономна територия Питкерн (това е остров в Тихия океан).

И след малко разузнаване намирате информация в Интернет относно монетите, които този остров издава: http://www.government.pn/shop/PitcairnCoins.php

И дали могат да се закупят. Същото може да се приложи за почти всяка държава.

Какво още трябва да знаем за монетите/банкнотите

В монетосеченето и издаването на банкноти има един термин, който се нарича „сеньораж“.

Това е на практика стойността, която струва на конкретната държава за издаването на дадена банкнота/монета.

В някои случаи на държавата струва повече да издаде дадена банкнота/монета, отколкото е нейната номинална стойност (по производствени причини). Разбира се, ако прегледате монетите, които предлага БНБ, то ще забележите, че монетите, които се издават за специален случай (възпоменателните монети) струват повече, отколкото е вложен ценен метал в тях.

И при другите държави, които емитират монети е така (ако намерите обаче монети, които струват по-евтино, отколкото е вложен метал в тях, не купувайте. Ще спечелите повече, ако продадете историята си на Холивуд, хе-хе).

Някои държави 0баче са влагали ценни метали в своите монети, които са били пускани в масово обръщение.

Такава държава е например САШ. И днес някои американски центове, които са в обръщение струват много повече, отколкото е тяхната номинална стойност, заради вложеното в тях сребро.

За това в САЩ мнозина издирват и преравят своите центове, за да отделят тези, които имат сребърно съдържание.

Някои даже закупуват големи ролки от банките (банките имат като услуга продажба на дребни), за да търсят подобни центове.

Някои даже качват това в Ютуб като съдържание – чрез тази връзка може да погледате подобни видеа.

(Повече за Ютуб може да прочетете в тази моя статия).

За това, в САЩ повреждането на монетите (да бъдат претопявани) е престъпление (защото държавата е вложила средства в тяхното производство).

Последни мисли относно търговията с монети или банкноти

Въпреки че с метода, който Ви казах се набавят оригинални монети/банкноти – тяхната продажба може да отнеме време.

За да знаете кое се продава и кое не – трябва да следите големите сайтове като Ибей (чрез функцията „завършили покупки“).

Както всяка търговия – така и тази крие рискове. Главният е – да закупите монети/банкноти, които да не успеете да продадете, т.е. това е капилоемък бизнес.

За да се минимализира рискът – може да извършвате дейността със съдружник или приемате да продавате чужди монети/банкноти чрез консигнация (да продавате нещо чуждо срещу премия).

Какъвто и метод да изберете – ще трябва да четете специализирана литература, за да може да различавате една монета от друга.

Както и да закупите неща за съхраняване на монетите/банкнотите като класьори, специални джобчета и т.н.

Друго, което е полезно в този бранш са химическите реактиви (за определяне на злато, сребро и платина), както и чувствителни електронни везни (за определяне на теглото; много монети много лесно могат да се определят като фалшификат или не като им се измери теглото), както и електронни шублери, микромери и пергели (за измерване на големината на монетите).

Ще се радвам, ако по темата се включат и българи, които се занимават с нумизматика.

Ако сте в много затруднено материално състояние (поради заболяване да речем) – не мисля, че това е подходящ бизнес за Вас (предвид рисковете).

Разбира се, винаги може да започнете с малко. И да имате и други източници на доходи.

Темата остава отворена за дискусия.

Може свободно да споделяте статията в социалните мрежи. Или да прочетете другите материали, които съм написал в pasivendohod.net.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по