Частна блог мрежа (PBN, Private blog network) и SEO

частна блог мрежа

За да бъде подобрена позицията на даден сайт в  търсачките (SEO)  – често се прибягва до „сенчестия“ метод на частна блог мрежа.

Но какво е това?

Същност на частна блог мрежа (PBN, private blog network)

Появата на частните блог мрежи идва с развитието на търсачките (търсещите машини), които откриват страници в Интернет чрез зададени ключови думи.

Чувал съм следната история (не знам доколко е истина или мит) – когато били още студенти в Стандфорд Лари Пейдж и Сергей Брин забелязали нещо.

В края на всички научни трудове (както всички знаем) има списък от използвана литература.

Колкото е по-дълъг – толкова авторът на научния труд е проучвал повече. И неговия труд трябва да бъде счетен за по-достоверен (понеже той е боравил с труда на други, които имат принос по темата).

Какво обаче става, ако някой цитира материали, които си нямат нищо общо с изследвания проблем?

Как това може да бъде взето под внимание?

Същото е и с Интернет сайтовете.

Още от развитието на търсачките единият от критериите, които определят доколко даден сайт е по-надежден е колко други сайтове имат препратки към него (един вид – хей, вижте този сайт „знае какво говори“).

А ами ако някой специално създава сайтове, които да правят връзки към други сайтове?

Как търсачките ще разберат, че сайта има съвсем реални цитирания ( а не такива, които да манипулират резултатите)?

Те се обучават. Да, зад търсачките има изкуствен интелект, който е натрупан от годините интеракция на ползващите ги потребители.

Но докато стигнем до там, че те съвсем безпогрешно разпознават изкуствено създадените сайтове – има още какво да се желае.

И дотогава ще съществува частната блог мрежа.

А частната блог мрежа е мрежа от сайтове, които са използвани да се създават връзки (и да се препраща авторитет) към даден сайт с целта да се манипулират резултатите от търсенията на търсещите машини.

Представете си (ако Ви е трудно да вникнете) една планета (сайта) и множество спътници (частната блог мрежа). Спътниците гравитират около планетата. Колкото повече спътници – може би планетата е по-голяма?

Днес PBN (private blog networks) се считат за така наречения „черношапков“ SEO (blackhat SEO) – сенчест, непозволен процес на оптимизацията на съдържанието на търсачките.

До какво може да доведе използването на частна блог мрежа?

До наложени наказания – „penalties““ на сайта.

Да, търсачките (като Гугъл, Бинг, Яху и т.н.) може да налагат наказания на дадени сайтове – като сайта може да изгуби своята позиция в резултатите или да бъде изключен въобще.

Наказанията са много сериозно нещо, което влияе на сайтовете.

Считайте го за един вид „криминално досие“. Не може да се избяга впоследствие от него.

Ако е един сайт е бил наказан – и впоследствие неговия собственик го изостави, то ако някой друг продължи сайт със същия домейн – то това може да му се отрази негативно.

В Интернет има мнозина лица, които твърдят, че може да продават връзки от PBN. И тези връзки може да помогнат за по-доброто разположение на Вашия сайт в резултатите.

Не ги използвайте, колкото и да звучи изкушаващо.

Да изградиш сайт (от нищото) е титаничен труд. Аз съм написал статия, която може да използвате за отправна точка за създаването на сайт.

Труд, който често не се отплаща.

Да вземем пример с pasivendohod.net. Към датата на писане на тази статия аз съм написал над 130 статии. Дължината на написания текст (който е единствен по рода си) е над 130 000 думи. Което е повече от текста на шедьоври като „Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и дрешникът“ или „Хари Потър и Философския камък“.

Колко мислите, че са посетителите на pasivendohod.net (към датата на писане на настоящата статия) – не повече от 50 уникални посещения на месец).

Може да отнеме до две години, докато видя „резултат“. Което е много обезкуражаващо. И никой не може да ми гарантира, че ще получавам повече посетители от търсачките.

Както казах – търсачките се самообучават. Днес може да бъдат създадени подобен тип връзки. И всичко да е наред – но какво става след една година? А след десет?

Ако искате да третирате това начинание като бизнес, а не като проект, който да „изгори“ (така наречените „churn and burn“ методи), то третирайте го като бизнес.

Може ли някой да изгради PBN мрежа или въобще връзки, за които собственика на сайта да не знае?

Може. Това е пак непочтена, сенчеста практика, която съм чувал, че бива използвана.

Лица рекетират, че ще изградят подобни връзки от некачестени сайтове (включително такива с порнографско или друго подобно съдържание) към даден сайт.

Или директно подемат подобна кампания – с цел да „обърнат“ резултатите на даден сайт.

„И просто така? Нима Гугъл не ги наказва?“ – ще попитате Вие.

Мисля, че търсачката има мерки и срещу подобен тип поведение.

Но какво да прави добросъвестния собственик на сайта – нима целия му труд трябва да бъде застрашен?

Той може да „не одобри“ (disavow) подобен тип връзки.

И да знае едно – неговото съдържание трябва да е насочено винаги към потребителя.

Мисля, че това магията, която „овладява“ търсачките.

Да имаш качествено съдържание, което се харесва (и помага) от хората.

Финални мисли относно използването на частна блог мрежа (PBN, private blog network)

Това е сенчест метод, който скоро (може би в близкото десетилетие) ще отмре като начин за оптимизирането на съдържание в търсещите машини.

Не го използвайте – едно, че парите, които ще дадете може да са доста. Друго – в един момент „лошата карма“ може да Ви застигне обратно.

Фокусирайте се върху съдържанието. И да кажем – дори и платената промоция в социалните мрежи (за да натрупате последователи).

Ще се радвам, ако статията бъде прочетена от българи, които се занимават с off-page SEO (което е именно създаване на външни връзки) – какво е Вашето мнение? Какво правите Вие – за да бъде успешен един сайт?

С моите минимални знания (човек не може да си представи какви са мащабите на познанията, които един човек трябва да притежава, ако иска да се занимава в Интернет маркетинг) ще напиша в бъдеще статии за други методи (които трябва или не трябва да бъдат ползвани), които се ползват за оптимизация на съдържание.

Ще се радвам, ако „аудиторията ми“ е тук, когато това стане.

За това – тази статия, както и всички останали са отворени за всякакъв вид дискусия (в рамките на добрия тон).

Ако пък искате да помогнете на pasivendohod.net – споделяйте написаното в социалните мрежи с Вашите близки и роднини..С

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по