Какво е хаштаг?

Какво е хаштаг

Сърфирайки из мрежата, по-специално в сайтовете тип социална мрежа, човек може да се натъкне на израза „хаштаг“. Но какво е хаштаг?

Хаштаговете са специализирани спобосби в социалните мрежи да се обединяват разговори, които гравитират на обща тематика. Тяхното правилно използване може да доведе до употребата им  от хиляди потребители, което може да е полезно за всеки бранд.

В тази статия „ще поговоря“ какво е хаштаг и как да го използваме.

Какво е хаштаг?

Символът за хаштаг – #, често срещан разговорно на български като мрежичка, всъщност не се казва така, а трябва да се нарича октоторп или диез.

Този символ от клавитуарата е първоначално използван да маркира числа.

През лятото на 2007г. обаче, маркетинговият специалист в Туитър Крист Месина дава идеята, поради характера на платформата, в която милиони потребители могат да споделят кратки публикации наречени туитове, компанията да въведе използването на символа като начин на групиране на туитове, които са на една тема.

След това употребата на хаштаговете, както и тяхната ефективност само расте, защото, както казах, то те са начин на се „навърже“ съдържание в социалните медии, което е около специфична тема, събитие и т.н.

Базови правила при хаштаговете

  • Всички хаштагове започват с # (мрежичка, октоторп, диез), но те не работят, ако в тях се използат пунктоационни знаци, други символи или шпация
  • профилите, чрез които се споделя публикация , в която има хаштаг трябва да бъдат публични
  • хаштаговете трябва да бъдат по-кратки. Това е до някъде забележка и за мен, който използвайки специализиран плъгин за споделяне на публикациите ми във Фейсбук, то автоматично понякога се генерират прекално дълги хаштагове.
  • трябва да се използват релевантни за темата на публикацията хаштагове
  • не трябва да се използват много хаштагове; няколко, но около темата са напълно достатъчни. В анимационният сериал „Family guy“/“Семейният тип“ това е доста добре пародирано – в един от епизодите героят Питър Грифин решава, че е „милениал“. Публикациите му в социалните мрежи започват да изобилстват от хаштагове.

Защо да използваме хаштагове?

Хашгатовете са страхотен начин да се прави съдържание в социалните мрежи, което свързва хора, които споделят нещо общо.

Ако сте собственици на малък бизнес, то може да правите вашите публикации така, че те да бъдат по-лесно споделяни от лица, които използват вашите продуктуи или услуги.

Хаштаговете са страхотен инструмент за „утилизирането“ на така наречените внезапни събития – новини или трендове около дадено събитие.

Чрез използването на хаштагове, особено в платформи като Туитър може да се постигне:

  • привличането на повече и определени последователи;
  • тези последователи да реагират положетелно, харесвайки и споделяйки даден тип съдържание;
  • може да се създадат специализирани хаштагове, които се използват от носителите на дадена търговска марка;
  • може чрез тях да се изрази подкрепа за дадена социална кауза, събитие и т.н.
  • в Туитър, където има ограничение на броя на използваните знаци в публикациите, използването на хаштаг може да даде повече конкекст за характера на публикацията;
  • чрез хаштагове даже може да се изрази и дали даден инфлуенсър е приел пари или други облаги, за да публикува своята публикация;
  • чрез хаштаговете може да се реализира и споделяне на публикации и в негативен аспект. Никой нает маркетолог не иска да види, че компанията за която той/тя работи е споменавана за някакъв проблем.

Финални мисли относно какво е хаштаг?

Надявам се, че макар и лаконично (защото трудно може да се каже повече, без да се излиза от темата) да съм обяснил какво е хаштаг и как той се употребява.

Ще се радвам, както винаги, на вашите коментари по темата. Използвате ли хаштагове?

Ех, ако пък и някой ден видя и #pasivendohod, то това наистина ще ме зарадва. Разбира се, ако се сподели нещо позитивно за проекта ми.

Ако сте харесали pasivendohod.net – може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или може да харесате страницата ми във Фейсбук.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по