Краудфъндинг (crowdfunding). Какво е краудфъндинг и как можем да финансираме своите проекти чрез него?

краудфъндинг

Ако сте срещали термина „краудфъндинг“ (crowdfunding), то в настоящата статия ще се опитам да го обясня, давайки няколко практически съвета как да финансираме свои проекти чрез него.

Какво е краудфънинг?

Краудфъндинга е вече утвърдила се практика различни проекти да бъдат финансирани като се събират средства от множество хора (от crowd – тълпа) – най-често чрез Интернет.

Обикновено проектите (които може да са в най-различни сфери на живота) са в ранно начало и се нуждаят от повече средства, за да могат да „видят бял свят“.

Концепцията на краудфъндинга има различни икономически измерения.

За да не повтарям това, което и Вие може да прочетете в Уикипедия, то трябва да кажа какво мисля аз.

Според мен краудфъндинг може да се оприличи на закупуванена нещо, което е в етап „на зелено“.

В страницата на Уикипедия е казано, че и P2P кредиторането (статия за този вид генериране пасивен доход може да прочетете тук) е вид краудфъндинг. Щом са го казали по-умни хора от мен – аз няма да споря.

За тези, които са с манталитета на баща ми – представете си, че за реализацията на един проект е нужно 100 000 лева. Е, просто трябва да се съберат достатъчно хора, които да го подкрепят.

Не! Краудфъндингът не е организирана форма на просия. Обикновено срещу своето участие хората получават екземпляр да речем от това, което те ще подкрепят. Макар, че съм виждал не малко проекти, в които хората, които дават по няколко долара получават по едно „благодаря“.

Как може да сме сигурни, че парите ни отиват за нещо, което трябва да отидат?

Може би това е ахилесовата пета на този тип концепция. Не са малко случаите, при които (поради обективни или субективни причини) дадения проект така и не вижда бял свят.

Дали това е измама? От морална гледна точка – ако е направена нарочно, според мен – да.

Виждал съм проекти – да речем видеоигри, които са били подкрепени със стотици хиляди долари и тези игри никога не са били развити. А тези, които са събирали парите – са си определяли стотици хиляди долари заплата (от парите, които са били събрани). На Запад обичайните заплати на високо квалифицирани специалисти са обикновено в този порядък. Има ли в случая лъжа?

Ако решите да подкрепите даден проект (и държите на това, което сте дали) – прочетете общите условия. Но дори всичко да е наред – пак нищо не е гарантирано. А ако не е наред – помнете, че думите на измамниците – било то на глас или в писмен вид – те не струват нищо.

Кои са най-популярните платформи за крудфъндинг?

Според Уикипедия (и здравия разум) платформи, чрез които се осъществява краудфъндинг са стотици.

Най-важните, които трябва да бъдат споменати са:

  1. Kickstarter.
  2. Indiegogo.
  3. Patreon.
  4. GoFundMe.
  5. Chuffed.
  6. ArtistShare.
  7. MightyCause.
  8. InKind.
  9. Crowdfunder.
  10. Give.
  11. Charitable.
  12. Lending Club.
  13. AngelList.
  14. Ulule.
  15. Funding Circle.
  16. Seed&Spark.
  17. Crowdcube.
  18. GoGetFunding.
  19. Fundable.
  20. Kiva.

Ако ще ме попитате – добре де, а как се издържат тези сайтове, чрез които се осъществява краудфъндинг?

Еми те (не съм проверил за всички), в голямата си част взимат такса за посредничеството си.

Например Kickstarter събира такава в размер на 5 процента от сумата на един проект, който е успешно финансиран.

Ако ще си речете – брей, аз трябва да направя краудфъндинг проект за да реализирам краудфънинг платформа.

Какво виждате – има много утвърдили се платформи, с гигантски трафик.

Kак може да се възползваме от краудфънинг?

Ако имате идея, която желаете да бъде реализирана – то финасирането чрез краудфънинг не е лоша идея.

Повечето проекти, които съм виждал обаче са на независими творци, изобретатели, дизайнери.

Всички успешни проекти (които са събрали всички необходими средства) са представени много професионално пред аудиторията.

Ето вижте един български проект – https://www.kickstarter.com/projects/battalia/battalia-the-creation/description.

Оформлението на техният проспект (в какво се изразява техния проект) е повече от добро.

Ако очаквате, че ще пльоснете един текст – плс, дайте тук малко пари за еди-кое си, не мисля, че ще сте успешни.

Набирането на средства е толкова специфично, че има хора, които се специализират в създаването на проспекти за краудфънинг кампании, както и в тяхното популяризиране, като второто е също от особена важност.

Много от проектите, които са успешни са получили подкрепата на онлайн общности, в които хората си знаят и „кътните зъби“. Ако сте „новодошли“ – то ще Ви е малко трудно да спечелите тяхното доверие.

Дори и да го направите – то не всички неща са създадени за печалба. Повечето от проектите, които се реализират са наистина създадени от хора, които милеят за идеята, която искат да видят осъществена.

Финални мисли

Аз не съм подкрепял, нито създавал проект, който е бил подлаган на краудфъндинг. За това – този път ще ми е малко трудно да отговарям на въпроси, ако има такива по темата.

За това – ще се радвам, ако някой, който има истински опит – да се включи.

Макар, че това е тема, за която има много информация през годините, ще се радвам, ако някой я е прочел за пръв път чрез мен.

В сайта има качени вече доста статии, чрез които човек може да реализира дадена своя мечта – било то издаване на книга, настолна игра и т.н.Проверете ги.

И кой знае – може да осъществите тази Ваша мечта, като я комбинирате с краудфънинг.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по