5 топ безплатни SEO инструменти

5 топ безплатни SEO инструменти

Създаването на сайт може да е доста скъпо – за почти всичко може да се заплаща, но когато сме на „бюджет“ и искаме да проучим как да оптимизираме съдържанието за търсачките, то има ли безплатни SEO инструменти?

В статията ще изложа моето мнение за 5-те инструменти/методи, които аз ползвам.

Не казвам, че те са идеални. И биха свършили работа за всякакъв тип сайт.

Както казват англоезичните – приемайте всичко, което се отнася до развиването на сайтове и оптимизацията им за търсещите машини с „щипка сол“.

SEO е процес, който непрекъснато се развива. Платените инструменти може да са доста скъпи (като Ашрефс, Семръш и т.н.). Като много достъпен платен инструмент – може да прочетете моята статия за Уинчър (Wincher).

Ta това, което е валидно днес – може да е малко по-различно утре. Винаги го имайте в предвид, докато четете статии.

Google autosuggest (Гугъл подсказки)

Знам, че звучи тролски, но когато започвам да правя проучване за теми за pasivendohod, то аз започвам като сърфирам в Гугъл.

При изписване на ключови думи – Гугъл обикновено ги „дописва“. Изкарва лист с подсказки.

Toзи лист с подсказки е генериран от търсения на хора.

„Глупости, не е така. Понякога излизат пълни глупости.“ – ще кажете Вие.

Според доста хора, на които аз съм последовател – това са търсения, които са се осъществили.

Колкото е по-надолу в списъка дадена подсказва – толкова тя е може би по-рядко търсена.

Как обаче да се възползвате от този метод?

Въвеждате вашата ключова дума (къса или по-дълга). И започвате с буквите от съответната азбука.

Например: въвеждате „зимни гуми“. И „а“. И виждате, че Ви предлага „зимни гуми Ауди“.  И после – „б“, като се получава „зимни гуми бриджстоун“.

И така може да създадете цял спъсък от теми, по които може да създадете материал.

Идеални са тези изрази, по които няма много информация, когато ги потърсите. Или информацията е ирелевантна.

Така имате по-добър шанс да се класирате по-напред.

Ако ще правите проучване на друг език (или живеете извън България и искате да направите проучване на български), то трябва да помните, че Гугъл има регионални настройки – той дава резултати и на база къде търсещия живее.

Т.е. ако правите проучване на английски и сте в България – ще видите различни резултати, които един американец (да речем) би видял, ако ги направи той в САЩ.

„Как да преодолеем това?“ – ще попитате.

Може да ползвате така наречената VPN услуга (виртуална частна мрежа, може да прочетете моята статия за VPN тук) – чрез нея ще пренасочите своето търсене чрез IP адрес, който е в чужбина.

Ubersuggest (Юберсъджест)

Това е сайт, който е създаден от известния блогър Нийл Пател (и неговия екип).

Сайтът има прекрасни базова регистрация (и функции), които са напълно безплатни.

И стигат да се извърши базово проучване какъв обем търсения би имал дадена ключова дума/сайт. Каква е конкуренцията, която съществува за дадено търсене. И кои са топ резултатите (и колко приблизителни споделяния имат в социалните мрежи). Както и има функция, която може да Ви вдъхнови със заглавия на вече публикувани материали по дадената ключова дума.

Колкото дадена ключова дума има по-малка конкуренция – толкова по-добре.

Гледайте също така кои топ резултатите се „представят най-зле“ – сайтът, който ги е публикувал да има по-нисък рейтинг на домейна си, както и по-малко външни връзки, които сочат към дадения материал.

Дори и даден резултат да има много нисък показател, че се търси малко през месеца – това не бива да Ви отчайва. Никой не знае колко са точно търсенията, които се осъществяват на месец.

Аз съм виждал резултати на хора, на които съм последовател – и те са имали страхотни попадения на ключови думи, които уж не се търсят въобще, а всъщност им носят хиляди уникални посещения на месец.

Разбира се – този съвет е за ключови думи, които имат някакъв смисъл. На детски-китайски (gibberish, безсмислици) няма смисъл да създавате съдържание.

Google кеуword planner

Това е инструмент, който е част от платформата за пускане на реклами на Гугъл (Google ads).

Чрез „планъра“ може да видите обема на показванията на някои ключови думи като реклама (не като търсения).

Но все пак – може да Ви ориентира.

Тук не може да се извлече каква е конкуренцията. Но ако разсъждавате – като виждате цените, може да си направите съответните изводи.

Аз използвам планъра като „генератор на идеи“. Въвеждам някоя по-обща (родителска) ключова дума и виждам кои са нейните производни.

Моz bar (Моз бар)

Това е разширение (extention, екстеншън), което е разработка на сайта Moz и се използва в Гугъл Хром.

Чрез сайта Моз може да се правят доста сериозен анализ на SEO.

Има базова регистрация, която е напълно безплатна. И позволява да се правят десетина търсения на месец.

Като имате регистрация на Моз – може да ползвате и разширението.

Така, като направите търсене в Гугъл – ще видите на всяка страница с резултати всеки резултат (страница) какъв рейтинг и характеристики има в Моз.

Т.е. колко авторитет има дадения домейн, колко външни връзки има (тук може да видите моето мнение за беклинковете или още наречени външни връзки)

И може да се ориентирате дали може да „победите конкуренцията“.

Answer the public

Понякога дори проверката на конкуренцията може да не е най-удачното решение.

Защо ли?

Защото търсачките може да отнесат една страница в много различни търсения, които са обединени от семантиката на търсенето.

Да вземем настоящата статия: тя може да се отнесе в „seo инструменти“, „seo инструмент“, „безплатни seo инструменти“ и т.н.

Защото хората осъщестяват все повече и повече търсения, които никога преди това не са се появявали като заявки в търсачките.

За това е добре, когато се съчинява даден материал, то да се помисли – какво биха си „помислили хората“.

Много полезен инструмент е сайта answerthepublic.com, който генерира евентуални въпроси, които хората биха задали, използвайки дадена ключва дума.

Единствения недостатък на answerthepublik e, че работи с ограничено количество езици: английски, немски, испански, португалски и др. Няма български.

Но като се замисли човек – един въпрос (като махнем дадените културни разлики) може да бъде зададен от хора от цялата планета, нали?

Финални мисли относно безплатните инструменти за SEO

Както Ви казах – всичко трябва да се осмисля критично.

Няма инструмент или метод, който да е сребърния куршум.

Е, всъщност има – но това се нарича много добре представено съдържание (което е полезно за читателите и хваща окото), което е следва най-разпространените съвети за SEO.

Toва се добива след години опит (както виждате – аз, който съм тръгнал да давам акъл за SEO, понякога не спазвам това, което „проповядвам“).

Ще се радвам да чуя и Вашето мнение по темата. Как Вие подхождате, когато създавате съдържание? Кои са Вашите инструменти/методи?

Ако статията Ви е допаднала и искате да помогнете на pasivendohod.net, то може да я споделите в социалните мрежи или харесате нашата страница във Фейсбук.

Само чрез Вас този сайт може да се развие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по