Арбитража за рекламирање – што е тоа и како да се профитира од тоа?

Арбитража за рекламирање - што е тоа и како да се профитира од тоа?

Време е да напишеме тема што се однесува на „поголемите тешки тегови“, имено – рекламна арбитража, што е тоа и како да се профитира од тоа.

Написот ќе биде краток – јас не сум направил таква активност, ја знам само „теоријата“ што стои зад неа.

Природа на арбитражата за рекламирање

Вие сте сопственик на веб-страница / апликација.

Оваа страница е монетизирана со одреден вид реклами. Може да се платат за клик (модел на CPC, цена за клик) или да се плати за одреден број на впечатоци (впечатоци) – за рекламирање на банер што можете да го прочитате мојот напис на buyandsellads.com.

И во двата случаи, вие како професионалци треба да имате идеја за тоа каква профитабилност остварувате во моментот и што би реализирале доколку имате поголем сообраќај кон страницата.

Познавањето на потенцијалот – продолжува во следниот дел.

И, тоа е многу едноставно (како мисла), но тешко е да се направи во пракса – да пронајдете поевтин извор на рекламирање на кој ќе ја рекламирате вашата апликација / страница.

Ако ова се случи – плаќате, да речеме, 10 лева за да го насочите сообраќајот што ќе ви донесе (да речеме) 15 лева, т.е. може да се изврши враќање што е во ваша корист.

Која е ахиловата пета на арбитражата за рекламирање?

Поевтин рекламен сообраќај е скоро секогаш со послаб квалитет (добро, не секогаш, но во повеќето случаи).

Може да платите одредена сума, но може да не „убие“. Сепак – размислете како огласувач, дали ќе платите повеќе за сообраќај ако може да се купи на друго место за пониска цена.

Клучен фактор на овој модел е да барате „слабости“ – без разлика дали користите модел CPC (фиксна плата за клик) или впечатоци, она што го плаќате треба да биде што е можно поблиску до духот на вашата страница.

Ако плаќате на клик – да речеме дека насочувате сто луѓе за 10 центи. Потрошивте десет долари.

Колку од тие 100 луѓе, потенцијално ќе кликнат на вашиот оглас? AdSense (платформа на Google) е многу добра ако достигне 6-7 проценти. Т.е. од сто луѓе ќе имате 6-7 кликања (што е сепак многу добро како индикатор). За да остварите профит, треба да добиете над 1,60 центи за еден клик (што е скапо, иако остварливо).

За ова – мора да барате проклети ефтини извори на рекламирање. Од земји во кои рекламодателите плаќаат повеќе.

И да имате своја сопствена страница / апликација која е квалитетна (за да можат таргетираните корисници да останат во нив максимално време).

Можете ли да профитирате од арбитража за рекламирање?

Можеби, но мислам дека е тешко.

Една од опциите што може да се примени е вашата веб-страница да има дополнителен метод за монетизација – дали ќе продадете нешто преку придружен маркетинг или ваш сопствен производ / услуга, дали вашата страница ќе се плаќа со дополнителна претплата, дали ќе прифатите платени публикации, тогаш мора да судите.

Знам дека звучи многу грдо, но ако сакате да ги визуелизирате работите – тогаш замислете дека ловите риба.

Поентата е да се користи максимално платениот сообраќај.

За ова – сè мора да биде поместено и со многу содржина на вашата страница / апликација, онаа што навистина решава проблем. Да имате шанса да го зголемите бесплатниот сообраќај генериран од пребарувачите. Да се намалат трошоците и да се соберат профити.

Завршни зборови

Реков – методот е за „тешка категорија“.

Јас сам не сум користел затоа што не сум многу богат. И не можам да си дозволам економски ризик.

Ако најдете начин да заработите профит – нема да мора да работите еден ден подолго во животот. Ако

Beе бидам среќен ако темата предизвика интерес и се одржи дискусија.

Во меѓувреме – слободно споделете ја содржината на оваа страница, ќе ви бидам благодарен. Само преку вас може да се развие.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење