Банер. Рекламирање со банер – моето искуство со Buyandsellads

банер. рекламирање со банер

Банерот е еден од најстарите методи за рекламирање на Интернет.

За оние кои за прв пат го слушаат зборот „банер“ – ова е всушност простор за рекламирање (квадрат, лента), кој се изнајмува за рекламирање на веб-страница.

Банерите можат да имаат статична или динамична слика (реклама што е анимирана, трепка, итн.). Транспарентите можат да бидат „со големина“ во различни големини користејќи единици на пиксели.

Ако сè уште ви е тешко да направите смисла за концептот – проширете весник. Рекламите што ги гледате, доколку беа поставени на една страница, тие ќе беа банери.

Обично, кога ќе кликнете на нив – банерите го пренасочуваат посетителот на друга страница.

Во денешно време – иако постојат многу видови на начини за рекламирање на некоја страница, банерите сепак остануваат метод што се користи.

Постојат многу страници (вклучително и бугарските) кои имаат дел на нивната почетна страница што се занимава со условите за рекламирање.

Се разбира – на овој начин, потребно е да имате дел во самата веб-страница и заинтересирани огласувачи да се поврзат со страницата.

И поголемите огласувачи (барем ширум светот) сакаат да дејствуваат преку стратегијата за купување медиуми – тие купуваат простор за рекламирање во повеќе извори (во овој случај страници) кои се наоѓаат во истата ниша.

Ако ова ви звучи неразбирливо – ќе се обидам да поедноставам. Да речеме дека сте производител на јахти. Каде е подобро да се рекламирате – на страница што прегледува различни видови јахти, опрема за јахти итн. или на поопшта страница (која е посветена на испорака)?

Па, поради овој концепт тој се појави buyandsellads.com

Што е buyandsellads.com?

Ова е посредничка платформа што ги поврзува луѓето кои поседуваат страници / апликации со рекламни.

Огласувачите можат да продаваат рекламен простор со поставување на цената на два начина: на месечно ниво или на илјада впечатоци (впечатоци).

Кога некој купува оглас на месечно ниво – работите се јасни, тие ќе го користат огласот за календарскиот месец.

Но, зошто наплатуваме за илјада впечатоци?

Па, некои сопственици на страници имаат навистина голем сообраќај: да речеме над сто илјади посетители, што може да има над милион впечатоци (впечатоци) на нивните страници.

Доколку таквиот сообраќај требаше да се продаде, тогаш цените ќе бидат сериозни (за огласувач).

Затоа е воведена слична опција, што го прави објавувањето на оглас подостапно.

Ако се најавите пазар (пазар на веб-страница) , ќе видите дека има понуди кои се движат од неколку долари до над 12 УСД на 1000 впечатоци.

Што е да се каже дека ако сакате да купите да кажете 100.000 впечатоци, тоа ќе ве чини од 100 до 1200 долари!

Ако си речете – бреј, не ги гледајте неговите цени, да, така е.

И што добивате со продавниците за продажби?

Моделот на рекламирање на страницата – да се изнајми простор за одредено време или за одреден број е ахиловата пета на концептот.

За разлика од ППЦ (рекламирање на плаќање на клик), тука се обложувате многу. Да речеме дека купивте 1.000 впечатоци за 12 долари. Wantе сакате што повеќе луѓе да кликнат на вашиот оглас. Бидејќи колку повеќе кликови – толку е поголема шансата да го постигнете она што сакате да го направите (продадете нешто, да речеме).

Па, ако едно лице кликне, тогаш трошоците за стекнување на таа личност – 12 долари, едноставно не вреди.

Додека сте во кампања за ППЦ, секогаш можете да експериментирате – да пробате со друга публика, овде сте ограничени. Откако ќе купите нешто, останувате со тоа.

Во насловот пишувате дека имате искуство. Каков е тој?

Во моите понаивни денови, се обидов да рекламирам и да освојам со купувачки продавници.

За жал, не успеа. Од причините што ги реков погоре.

Рекламирањето е „тешка професија“. Луѓето кои сурфаат на Интернет се бомбардирани со редовни реклами. Дури и со огромен сообраќај, понекогаш не е економично да промовирате нешто.

Благодарам за помошта. Што друго треба да знаеме?

Бидејќи buyandsellads.com е посредник, треба да ја провери секоја страница што ја прифаќа на својата платформа.

Но, ништо не ве спречува (ако одите да го видите пазарот) дали веб-страниците навистина имаат сообраќај за кој тврдат дека имаат.

За оние кои не знаат – постојат бесплатни / платени алатки кои се користат за анализа на сообраќајот на некоја страница. Овие (барем платените) се Ahrefs, Semrush, Alexa итн.

Ако ова е прв пат да слушнете за таква можност – ве советуваме строго да се воздржувате од рекламирање на Интернет (како што велам без навестување на ароганција, како што ви реков – и пареав).

Кој е добар тогаш продажните салони?

За себе, се разбира, како и за огласувачите.

Моите страници имаат многу мал сообраќај. Значи, не можам да ви кажам што земаат провизии од купувачите на продажби, но тие тешко работат за добротворни цели.

Ако имате своја, развиена страница, не е лошо да ја разгледате оваа можност.

Постојат многу страници на продавници за продажби кои тврдат дека имаат впечатоци месечно (што е различно од бројот на посетители) околу 100 0000 и за овој вид сообраќај тие бараат околу 200+ долари месечно.

Ако тие работеа со други платформи за плаќање по кликнување – велат од Google Adsense, можеби заработуваат многу помалку (и на моменти).

100 000 прегледи месечно – ова е голем сообраќај, ако го погледнеме низ бугарската призма. Да, има малку бугарски страници што достигнуваат таков број. Затоа што сме мала нација.

Но, страниците на англиски (и други јазици) можат многу лесно да го достигнат тој број. Треба само да се рангирате на првото место на Google за зборови што многу се пребаруваат (и имаат мала конкуренција).

Ако сте сопственик на бугарска страница – тогаш не мислам дека купувачките продавници се за вас. Освен ако немате добро развиена страница во многу сериозна ниша (да речеме финансии – бинарни опции, акции, итн.), Anе биде малку тешко за огласувач да се интересира за вас.

Но, ништо не ве спречува да гледате и да се обидувате.

За оние кои успеваат – buyandsellads е корисна алатка преку која тие можат да ја автоматизираат монетизацијата на нивните страници. Замислете – неколку страници, да речеме 4, од кои секоја заработува околу 250 долари. Ах, тоа е повеќе отколку што живеат многу Бугари.

Финални мисли

Дали има други платформи кои се занимаваат со транспаренти? Дефинитивно.

Пиши ми за такви. Beе бидам среќен ако ги погледнам и нив.

Дали вреди да се рекламира со транспаренти? Мојот одговор е прилично не – тој е премногу ризичен.

Ако сте „голи како пушка“ (како мене) – не можете да си дозволите да инвестирате сто долари тука и сто долари таму само за да видите дали изворот е добар или ефтин.

Подобро издвојте пари за нешто друго.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење