Брзина на вчитување веб-страница и оптимизација

Брзина на вчитување веб-страница и оптимизација

Доаѓа време кога секоја личност која ја развива својата веб-страница наидува на совети дека брзината на вчитување на страницата и оптимизацијата се поврзани. На позитивен начин – колку е побрза страницата, толку повисоко ќе се рангира во пребарувачите.

Но, дали е тоа така? До кој степен? И што може да направи човек ако сака неговата страница да се вчитува побрзо?

Во оваа статија ќе го разгледам ова прашање.

Дали е мит дека брзината на вчитување на страниците е важен фактор за одредување на резултатите за рангирање на нивните пребарувачи?

Говорејќи за пребарувачите – најголем во светот е добро познатиот Гугл. Зафаќа над 90 проценти од пазарот.

Но, овие совети можат да важат и за другите пребарувачи.

Така, Google користи многу фактори за да одреди која позиција да ја рангира страницата на Интернет за одреден резултат.

Некои од факторите се добро познати – преку комуникации од самата компанија, преку патенти поднесени од неа (да, Гугл има патент на голем број технологии развиени од него) итн.

Она што во моментот е сигурно познато е тоа брзината со која се вчитува страницата е фактор што ја одредува позицијата. Но, тоа не е клучно.

Т.е. Вие – ak0 создавате страница и таа се вчитува малку побрзо од оние на вашата конкуренција, сепак не сте сигурни дека ќе рангирате пред нив.

Затоа што тие можат да имаат вграден авторитет и / или поквалитетна содржина.

„Тогаш овој напис е губење време. Откако страницата ќе се вчита – кому му е гајле дали ќе се вчита за секунда побрзо или побавно“ – ќе рече некој.

Тоа е важно за вашите корисници. Постојат голем број студии за тоа како одложувањата влијаат на тоа дали тие ќе се искачат на страницата за да се вчитаат. Сепак – не секој има силна и брза врска со Интернет.

И, секако, „побрзата“ страница го подобрува чувството што останува кај вашите корисници додека го користите.

Тогаш – што да правам (без да бидам толку технички писмен)? Како да се подобри вчитувањето на страницата?

Локацијата на хостингот и вчитувањето на страницата

Што е веб-страница?

Ова е информација што е потребна и обезбедена преку Интернет како мрежа на меѓусебно поврзани уреди.

Традиционално – секој уред (во теорија) може да ги содржи информациите и, доколку е потребно (барање) да ги обезбеди на други.

Но, ова би значело дека мора да се има огромно техничко знаење за да се создаде страницата и уредот што го користи (неговиот персонален компјутер – да речеме) за секогаш да бидат вклучени во напојувањето и Интернетот.

Тоа не е многу практично, нели?

И не сите уреди би се справиле со оваа задача.

Замислете да разменувате информации како игра со карти. Да речеме 10.000 играчи му велат на крупието / банката „дајте ни картичка“.

Дали тој ќе може да „дистрибуира“ на сите? Брз?

Постојат специјализирани компјутери за ова – сервери што може да зачува голема количина на информации, да ги обработи и испрати.

Исто така, постојат специјализирани компании (фирми) кои се нарекуваат хостинг услуги кои нудат како услуга за изнајмување на нивните сервери за оние кои сакаат да создаваат страници.

За месечна претплата – тие ќе ја одржуваат вашата страница.

За ова – кога создавате страница, треба да размислите која е нејзината целна публика.

„Брат, светот е поврзан. – ќе рече некој.

Тоа е точно.

Но, сепак – ако создадете страница што ќе биде на помалку говорен јазик (како што е бугарскиот), тогаш размислете – каде живее најголемиот дел од вашата публика.

Ако креирате страница што ќе биде на бугарски јазик – логично е да користите компанија што е бугарска, нели?

Сега, оние кои се технички пописмени, можат да го следат pasivendohod.net и да си речат: „ах, но тој користи странска компанија за својата страница. Што ни кажува да користиме локална!“.

Ова е вистина.

Јас ги користам услугите на американската компанија Namecheap (ова е придружна врска) .

Бидејќи едвај има пониски цени што можат да се најдат за хостирање.

Но, ако можам (и откако ќе се развие), би користел бугарска компанија.

Некои од нив имаат центри за податоци (во кои се наоѓаат нивните сервери), кои се наоѓаат во Бугарија.

Така – мнозинството од потенцијалните читатели на pasivendohod.net (Бугари) ќе имаат подиректен пристап до страницата (физички).

Значи – секогаш кога ќе започнете некоја страница, треба да размислите каде е вашата целна публика. За голем број јазици што се зборуваат на глобално ниво – тоа е малку тешко, затоа компаниите за хостирање имаат многу центри за податоци.

Но, за страниците што се посветени на помалите „нации“ – убаво е да користите локален провајдер.

Секако – можете да ги користите и услугите на глобална компанија, како што е Namecheap. Но – и услугата ќе биде на странски јазик. И резултатите може да бидат малку побавни (една секунда, две одложувања).

Брзина на страницата и DNS

Кратенката DNS доаѓа од серверот со име на домен.

Што значи ова и како влијае на брзината?

Името на секоја страница е означено со домен. Ова е неговата ознака “буква”, неговото име. Како pasivendohod.net

Сепак, всушност – зад секој домен всушност стои IP (IP) адреса, која е составена од броеви.

Ова е неговата вистинска адреса.

И, она што всушност го прави хостинг компанијата е да ја создаде таа адреса. И го чува во складирање – DNS.

Кога некој ќе ја побара (пребарува) оваа страница, се започнува пребарување во записите на ДНС.

Постојат два вида DNS за ова – обичен и премиум.

Премиум DNS е побрз од редовниот (што е основен и обично бесплатен).

Некои компании (како што е Namecheap) плаќаат премија за премиум DNS.

Повеќе технички писмени луѓе од мене би одговориле дека премиум ДНС извршува други „работни места“ – поврзани со безбедноста итн.

И дека ако не знаеме што е тој, не ни треба.

Обичните исто така работат.

Тоа е точно.

Но – пред да го регистрирате вашиот домен, без разлика која компанија ја користите, проверете дали таа компанија нуди врвен DNS. Понекогаш тоа е вклучено во цената за регистрација. Понекогаш плаќате дополнително.

На Namecheap, врвната услуга DNS е 4,99 УСД по календарска година. Под 50 центи месечно.

Забрзувањето што DNS може да го постигне може да биде во рок од милисекунди.

Серверот во секој случај мора да го обработи барањето и да ги испрати информациите до барателот.

Но, според мое мислење – по овие цени, не чини ништо да се создаде премиум DNS.

Брзина на страницата и CDN

CDN е повторно услуга што може да се активира понатаму. И неговата кратенка доаѓа од мрежата за испорака на содржини.

Што е тоа?

Па, наместо да се чува на една локација, вашата страница ќе има копии на повеќе локации.

Така, корисникот што бара пристап до вашата содржина ќе биде насочен кон најблиската географска точка (да речеме корисник од Сиднеј, Австралија ќе биде насочен кон Сингапур наместо во Франкфурт).

Што може да ја забрза вашата страница.

Некои компании ја вклучуваат опцијата CDN при купување хостинг од нив.

Другите ве тераат да платите дополнително.

Исто така, постојат компании од трети страни кои нудат CDN софтвер за инсталација со сопствена мрежа.

За ова – сè зависи од тоа која компанија хостинг ќе ја изберете.

Затоа, оваа опција треба да биде важен избор при изборот на вашиот хостинг провајдер.

Дури и ако користите локална компанија, како што ве советував погоре.

Брзината на веб-страницата и видот на хостинг што го избравме

Додека CDN и премиум DNS можат да ја забрзаат страницата за милисекунди, „јадрото“ на проблемот е хостирање.

Постојат различни видови на хостирање. Секој од нив има различен степен на брзо дејствување.

Најпопуларните компании, чии производи за хостинг ги користат милиони корисници – тие се дизајнирани да имаат најпознат лесен интерфејс.

Но, ако некое лице навистина сака брзина и има техничко знаење – тој може да се фокусира на услугите што ги нудат Vultr, Google, Amazon.

Сепак, тие се плаќаат врз основа на користениот ресурс – ако некое лице не знае што прави, може да добие исклучително солена сметка. Под сол – стотици, илјадници долари месечно!

Можете исто така да користите посредник како на пр Клодвејз, но повторно (иако поевтино) – оваа опција е за луѓе кои се „вие“ со технологија.

За остатокот – користете едноставна услуга од обична компанија.

За оние кои не зборуваат странски јазици – можете да ги користите услугите на локална, бугарска компанија.

Значи, ако имате потешкотии – тие можат да ви помогнат при поставувањето.

 

Брзината на страницата и технологијата на која е изградена

Секоја страница е збирка на информации. И создадени преку разни компјутерски јазици.

Бидејќи не сум програмер (pasivendohod.net е изграден преку WordPress), не можам да дадам општ совет тука.

Сè зависи од тоа која технологија сте ја одбрале за да ја креирате вашата страница.

Не постои совршен. На пример – иако најлесниот корисник е Вордпрес е доста „плукан“ од повеќе технички писмени луѓе.

Но, мислата е една – што и да се додаде на некоја страница, го забавува.

Постојат техники за компресирање (намалување) на содржината (претпоставувам – за секоја технологија).

За WordPress, посоодветна тема (образец) може да се користи за изградба на страницата. Користете градител на страници за да го изградите изгледот на статиите. Напишав написи за најпопуларните градители на страници, како на пр Елементатор и Кислород.

Можете исто така да користите таканаречени приклучоци, кои ја компресираат содржината и додаваат функции како што е мрзливо оптоварување – што и овозможува на страницата да го вчита она што го достигнал корисникот.

Таквите додатоци се Smush, WP Rocket, W3 вкупна готовина и многу други.

Но, за да не се експонирам (и ова е само воведен напис на темата) – не можам да препорачам додатоци.

 

Финални мисли относно скоростта на зареждане на сайт и SEO

Брзината не е лек.

Не го одредува позиционирањето на вашата страница – сè додека се вчитува нормално и има добра содржина, сè треба да биде добро.

Но, како што реков – сè додека можете, не занемарувајте ја брзината на вашата страница.

Ако можете да си го дозволите тоа – платете за поскап хостинг, изберете ја најсоодветната технологија преку која ќе изградите мрежно присуство.

Beе бидам среќен ако во темата се вклучат Бугари, кои можат да го кажат својот „тежок“ збор.

Јас не сум многу специјалист. И ова е она што мислам помалку или повеќе на оваа тема.

Ако ви се допадна статијата и сакате да му помогнете на pasivendohod.net – споделете го преку социјалните мрежи или лајкувајте ја нашата страница На фејсбук.

Преку вас – мојата публика, оваа страница ќе се развива.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење