Вендинг машини како пасивен приход

Вендинг машини како пасивен приход

Ако пребаруваме на Интернет за информации за заработка, клучниот збор “” автомати “излегува како резултат на пасивен приход.

Но, дали е тоа така? Дали навистина можеме да изградиме автоматски извор на приход со автомати?

Локација и автомати

Каде ќе се наоѓа машината е клучно за тоа колку пари ќе заработи.

„Капетан очигледен! – вие, мои читатели, ќе извикате.

Вендинг машината треба да се наоѓа таму каде што има голем проток на луѓе (многу зафатено јавно место) – ако е на отворено и во затворен простор – каде што обично одат голем број луѓе.

Можеби многумина од моите читатели не знаат, но за голем број згради од јавно значење – како што се општински згради, обласни управи, пошти, железнички станици, судски згради и обвинителството за поставување машини се јавни аукции.

Еве пример за ваква аукција во „Бугарски пошти“ – https://www.bgpost.bg/bg/tendermessages/rent/548

Или друг – во Управниот суд – usустендил.

Трговците наддаваат – да добијат право да ги ставаат своите машини во претпријатијата.

Вреди да се одбележи дека на објавата на конкурсот не се споменува електричната енергија потрошена од машината – дали се плаќа одделно од закупнината?

Според мое мислење – да, треба да се плати одделно. Што е важно за едно лице да даде отчет дали извезува.

Знам дека во моментот многу од моите читатели размислуваат: “Брат, не биди наивен. Willе ми дадам такво место ако учествувам. Тоа е резервирано за компанијата” наш човек “.

Јас не сум наивен. Нема правична конкуренција во животот – секој се бори на еден или друг начин за своето место под Сонцето.

Значи – ако сакате да ги поставите вашите машини на јавни места – направете список на апсолутно сите институции / места од јавно значење (како што се обвинителства, судови, болници, железнички станици, станици, пошти, центри на заедницата, театри, општини, окружни администрации, шумарски згради / ако сакате / и гледајте најави.

За згради / места од приватна (или мешана) природа – како што се трговски центри, работилници, фабрики, цркви, гробишта, продавници, мора да се согласите со сопствениците / управителите на тоа место.

Сè зависи од вас – дали ќе им понудите фиксна плата. Или ќе им понудите процент од заработеното (бидејќи струјата е на ваша сметка).

Во втората – можете да се заштитите од сезоната на протокот на луѓе.

Безбедност и автомати

Машините се потенцијална цел за кражба или вандализам.

Како да ги заштитиме?

Јас не сум специјалист за осигурување, но мојата прва задача ќе биде да проверам дали осигурителот ќе преземе ризик за осигурување за овој вид имот.

Машини што се наоѓаат во јавни згради – јасно е дека тие ќе бидат под заштита на институцијата што ги сместувала.

Но, за другите?

Еве уште едно прашање за вас – мои читатели. Може ли овој вид машина да се чува со алармен систем?

Ако се следат правилата, дали може да се стави камера на машината?

Секако – повеќето машини што се надвор се ставаат во специјални метални гајби. И твоето може да го ставиш во едно, како ноќе (ако и онака нема да генерираш продажба) за да го заклучиш.

Трета опција – е да платите некому да ве чува (да речеме – од задругата, која се наоѓа веднаш до машината).

А сепак – бидете внимателни.

Различни видови автомати

Во Бугарија преовладуваат автоматите, кои продаваат кафе или сува, спакувана храна и пијалоци (слатки, безалкохолни пијалоци).

Но, автоматите се многу, многу повеќе според видовите.

Во Азија, постојат машини кои продаваат дури и загреана храна (како тестенини, хамбургери, пица, пуканки), сладолед, памучни бонбони и многу други работи.

Еве еден пример за вендинг машина што продава нацрт пиво: https://www.alibaba.com/product-detail/CL-2P-6-OEM-ODM-Intelligent_1600092326763.html?spm=a2700.galleryofferlist.0.0.716c78c45b6XfK&s=p

Или машината продава пристап до Интернет: https://www.alibaba.com/product-detail/WIFI-A202-automatic-wifi-vending-machine_60377695743.html?spm=a2700.galleryofferlist.0.0.716c78c45b6XfK

Се разбира, примерот е само условен – не може сè да се продаде поради законски услови (да речеме алкохол, како ќе бидете сигурни дека продавате на луѓе над 18 години), технички (некои машини што ги видов на видеата прифаќаат само плаќање со картичка , што е утопија во Бугарија), маркетинг (не е сè по бугарски вкус) итн.

Мојата идеја е да размислувам малку скршено.

Само автомати – не можат другите машини што работат на принцип на самопослужување

Постојат многу автономни машини кои работат преку самопослужување.

Да речеме – оние кои работат во авто-сервис за миење автомобили.

Или дури и банкомати – за последниот видов видеа од луѓе кои ги ставаат во САД.

Таквиот бизнис нема да има многу основа во Бугарија (овие машини работат со многу висок надоместок за услуги). И тие бараат да бидат натоварени со голема количина банкноти (од сопственикот).

Но, за оние Бугари кои се надвор од Бугарија – ова е можност што вреди да се истражи.

Трошоци при започнување бизнис со автомати

Самите машини се скапи – од неколку стотици (што се само едноставни метални механизми) до неколку илјади лева.

Другиот трошок е потрошен материјал со кој ќе се вчита. Електричната енергија што тие ќе ја трошат.

И месечната количина на монети што машините мора да ги имаат за да можат да ги вратат малите.

Ако има проток на луѓе – инвестицијата се враќа.

Но, ако не?

За оние кои не се запознаени со автоматите како бизнис, добро е да ги знаат (или да им објаснат) барањата во Бугарија во врска со пријавувањето на нивната продажба.

Постојат т.н. FUVAS – фискални уреди за автомати.

Тие ја покажуваат купената стока од клиентот (без да издаваат ништо на хартија).

Не можам да ве посоветувам што е потребно за воведување на FUVAS (или дали воопшто е потребно).

За ова треба да прашате стручен сметководител.

“Не знам, брат, не ме убеди многу во врска со инсталирање на автомати. Постојат многу барања. И кој ќе купи работи од машината, не е познато”. – ќе речеш.

Тоа е точно. Постојат барања.

Затоа, некои луѓе го прават токму спротивното – продаваат, поправаат, дистрибуираат потрошен материјал за автомати.

Некако како луѓето што продаваа лопати за време на Клондајк.

Постојат многу компании во Бугарија кои се занимаваат со вакви активности.

Некои од нив дури нудат франшизинг како еден вид партнерство – тие даваат машини, вие ги ставате за одредена сума (тие ја штитат нивната инвестиција). Потоа ги споделувате добивките.

И ризикот е помал ако одлучите сами да купите машина.

Конечни размислувања за автомати

Во некои земји (како што се САД, Јапонија) има дури и специјализирани сали / места каде што се поставени многу автомати или машини за самопослужување (како што се јавни перални).

Прашањето не е „кога ќе ги достигнат Американците“.

Тој е – што можеме да сториме.

Според мое мислење – ова е бизнис што има простор за раст во Бугарија (бидејќи има само неколку видови машини).

Ако имате бесплатни средства – направете истражување.

Beе бидам среќен ако успешните Бугари кои се занимаваат со автомати, го прочитаат овој напис и да дадат свој коментар.

Знам дека напишаното може да биде целосна глупост (од практична гледна точка). Не ме осудувај строго.

Темата е отворена за дискусија.

Ако ви се допадна темата – споделете ја на социјалните мрежи со вашите роднини и пријатели.

Прочитајте ги другите материјали што ги напишав на страницата.

Вака се развива pasivendohod.net.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење