Дали треба да направам линкови до нова страница?

дали треба да градам линкови до нова страница?

Прашањето што секој сопственик на страница го поставува на почетокот: „Треба ли да се градат линкови до нова страница“ воопшто не е реторичко.

И суштинско – кога размислувате за оптимизирање на содржината надвор од страницата (надворешната) за пребарувачите.

Во оваа статија ќе го развијам моето мислење – како што го добив од голем број блогери (како Шон Марс, Мортен Сторгард, Карл Бродбент).

Бидејќи – како што лицето се збунува, има многу размислување во „неортодоксната стратегија“, за која ќе прочитате подолу.

Зошто се важни линковите (врските) до некоја страница?

Врските со кои страниците на трети лица се поврзуваат со некоја страница го одредуваат неговиот „изглед“.

Еден вид – тој е „популарното дете“ на училиште што секој го знае.

Врските несомнено се фактор што го одредува позиционирањето на страницата на мрежата.

Таков фактор што многу сопственици се во искушение да создадат повеќе врски само за да манипулираат со резултатите.

Таков пример е приватната мрежа за блогови (за која пишував). Или купување врски (поточно плаќањето за нивно поставување).

Или употребата на услуги за индексирање , што пак „помага“ на некоја страница побрзо да се „пријави“ присуството на линкови.

Колку повеќе – и подобри врски, толку подобро (за рангирање и градење на авторитет на некоја страница).

Сепак – кога треба да започнеме да градиме надворешни односи?

Мое мислење е – сопствениците на страници не треба да се занимаваат со „агресивно“ градење надворешни врски.

Еве го мојот аргумент – „враќањето“ на сообраќајот од пребарувачите (како Google, Bing, Yahoo, итн.) Е многу бавен процес.

Според Ашреф (компанија што нуди голем број услуги за анализа на оптимизација, написот е на англиски јазик) може да трае една година се додека публикацијата не добие повисок ранг.

“Ти си тапанар! Јас заработувам илјадници лева од страници. Така луѓето учат. Помала конкуренција за мене”, рече еден од моите читатели кој има многу искуство.

Да Се согласувам дека некои луѓе заработуваат многу од страниците. И градете односи (без да се грижите).

Но, никој, па дури и најискусниот – не може да ви каже кога градите односи „би дошло премногу“.

И никој не знае – кога ќе се ажурираат пребарувачите (тие го ажурираат својот алгоритам секој ден, правејќи „големо“ ажурирање неколку пати годишно).

И одеднаш – оние страници што премногу се потпираат на надворешни врски нема да бидат казнети.

“Тогаш што треба да се направи? Треба ли да биде така?” – ќе рече некој.

Секоја страница треба да се фокусира само на една.

Квалитетна содржина.

Содржина И ништо друго.

Постои јасен тренд во видеата на луѓе (што споменав погоре).

Тие создаваат само добра содржина за тоа потребни се околу 8 месеци за да се добие повисока позиција во пребарувачите.

Содржината е фокусирана на теми за кои нема многу информации.

Нивните написи се добро формирани (типографски). Тие имаат многу слики (ако темата го дозволува тоа). И ако можат – тие дури и поставуваат кратко видео на темата.

На овој начин – дури и без никакви врски, тие добиваат сообраќај од пребарувачите.

“Ха – тоа е јасно. Но, колкав е овој сообраќај? Десетици посетители? Имам илјадници на ден” – ќе ми одговори некој.

Можеби е така. Но, до одреден степен.

За ова:

  • пребарувањата што се случуваат во пребарувачите стануваат сè подолги. Оној што го бара клучниот збор „кафе“ (да речеме) – што навистина бара? Информации за пијалокот? За растението? За место (кафуле)? Како сопственикот на страницата ќе ги задоволи потребите на оној што барал информации во пребарувачот
  • Говорејќи за различни пребарувања – дали знаевте дека со секоја измината година, пребарувањата што се случуваат за прв пат во Google стануваат сè повеќе? И Google понекогаш рангира страница за повеќе клучни зборови. Така, всушност, реализираниот сообраќај е поголем.
  • никој не го знае обемот на пребарувања што се случуваат. Видов вистински примери во кои блогерите кои следат „извлекуваат“ сообраќај од неколку илјади луѓе од збор што наводно „покажува дека има нула сообраќај“.
  • многу зборови (со мал волумен) сè уште е еднакво на многу сообраќај.

И да речеме дека си сметководител. И сакате да се борите за клучен збор што е поврзан со вашиот бизнис.

Со подолга (и наводно непопуларна) избрана тема на вашиот пост, може да достигнете до 100 лица (на пример) кои ќе ја посетуваат вашата страница секој месец.

Тоа се 100 луѓе, 1200 луѓе годишно кои можат да станат ваши клиенти!

За ова – според мое мислење во првата календарска година од постоењето на вашата страница воздржете се од градење врски.

Можете да ја додадете вашата страница во некои соодветни деловни директориуми.

Додадете го на социјалните мрежи. Но – досега.

Конечни размислувања за градење линкови до нова страница

pasivendohod.net ќе биде пример што го користам за да ја поткрепам оваа моја теорија.

Во првите 12 месеци (можеби и повеќе), само содржината ќе биде поставена на страницата.

Кој – се надевам дека ќе биде корисен и многу квалитетен. (За што ми требаат вашите повратни информации.)

Shareе споделам (сега е рано) каков сообраќај има страницата.

Beе бидам среќен ако темата покрене дискусија.

Ако ви се допадна мисијата на страницата и сакате да и помогнете – можете да ја споделите содржината на социјалните мрежи или да ја лајкувате нејзината страница во Фејсбук .

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење