Добрите и лошите страни на платените врски до некоја страница

Добрите и лошите страни на платените врски до некоја страница

Многу важен аспект на развојот на една страница е како таа ќе биде поврзана со други страници на мрежата – затоа е многу важно да се разјасни дали платените врски се корисни или штетни?

Во оваа статија ќе го прочитате моето мислење – поткрепено со аргументите што ги добив изминатите неколку години.

Но, прво – што е платена врска?

Врски како основа на оптимизација за надвор од страница за оптимизација

Сообраќајот што доаѓа на некоја страница (т.е. луѓето што ја посетуваат) може да се подели (условно) во неколку категории). Скоро секоја категорија може да биде и бесплатна и платена (сте платиле за соодветниот вид рекламирање)

  • Директен (кога некој го внесува името на вашата страница во својот прелистувач и страницата се вчитува
  • Упатување (кога друга страница, вклучително и друга што е социјална мрежа, го пренасочува посетителот кон вашата страница)
  • Од пребарувачите

Кога стартуваме страница – јасно е дека не можеме да сметаме на луѓето да ја внесат во нивниот прелистувач.

И не можеме да сметаме на таков вид сообраќај што доаѓа од друга страница.

Останува оној што доаѓа од пребарувачите.

Сепак, за да имаме таков сообраќај, нашата страница (и што претставува како содржина) мора да биде рангирана повисоко во пребарувачите.

Како се прави повисоко позиционирање?

Пребарувачите како Google користат повеќе од 200 критериуми при рангирање на страница.

Додека некои карактеристики се супер познати (како на пример кога е создадена страницата), други се деловна тајна.

Никој не знае (со целосна сигурност) што всушност прави компанијата да ја рангира страницата над друга.

Но, она што е познато со години е дека врските што трети лица ги имаат кон дадена страница се од суштинско значење за одредување на позицијата.

„Не те разбирам“. – ќе рече читателот.

Јас ќе објаснам.

Се вели дека уште од студиите на Универзитетот Стенфорд – Лари Пејџ и Сергеј Брин (основачи на Гугл) забележале дека научните трудови (како што се есеи, книги, итн.) Имаат различен степен на надворешна литература.

Да, како што знаеме – на крајот на секоја научна работа имаме список на користена литература. Колку е поголем, толку е поголема веројатноста научникот да го проучи проблемот. Со споредување, стекнување искуство и сл. од она што веќе беше споменато на оваа тема.

Ова е случај и со врските што ги прима една страница од други страници.

Да речеме дека имате страница посветена на миграција во САД. Како едно лице може легално да се пресели во САД.

Што би се случило ако вашата страница биде цитирана во Службата за државјанство и имиграција на САД?

Па – следејќи ја логиката, вашата страница е дефинитивно авторитет, нели?

Затоа, оптимизирање на содржината со создавање надворешни врски е всушност надворешна (надвор од страница) оптимизација на една страница.

Толку е важно што се појавија голем број обесхрабрени техники, како на пр PBN (мрежи на приватни блогови, за кои можете да прочитате овде).

Или вообичаената практика да се плаќа за врски.

Прашањето е – дали пребарувачите (како Гугл) „јадат домати со влогови“ и дали можат лесно да се манипулираат?

Зошто некој не купува само врски? И го користите огромниот сообраќај што го создаваат пребарувачите?

Еве што мислам.

Опасност од користење платени врски

Оптимизацијата на веб-страниците е многу сложен процес.

Јас сум последната личност која можеби треба да зборува за него.

Затоа што – ако се користат алатки за јавна анализа, голем број проблеми ќе светнат на pasivendohod.net.

Кој – да бидам искрен, не знам како да поправам.

Но, сепак сакам да го кажам своето мислење.

Нема страница што е совршена.

Стартувајте која било страница – особено голема – и ќе видите дека тие исто така имаат проблеми или работи за кои алатките за аналитика препорачуваат да се подобрат.

Што тогаш ги прави овие страници толку популарни?

Веб-страниците се создадени за нивните корисници. Не за пребарувачи.

Не велам дека сопствениците на страници не треба да се држат до најчестите правила за оптимизација на содржината.

Но, не треба да се претерува.

Ова е местото каде лежи клучот.

Не знаете кога премногу е премногу. Никој не знае. Ако најмите надворешен специјалист кој ќе ви каже – „Јас точно знам колку врски ќе ве стрелаат до врвот“.

Мислам дека не треба да му веруваш.

Да, аналитичките алатки покажуваат дека врвните резултати зад пребарувањето имаат одреден број врски.

Но, мислам дека поважна е содржината што треба да биде насочена кон луѓето.

„Но, јас ќе имам само квалитетна содржина. – ќе речеш.

Можеби. Но, може и конкуренцијата.

Ако започнете нова страница – колкумина ќе бидат посетени?

Дури и страниците – со најрелевантни информации често не се борат за „нивното место под сонцето“.

Може да се започне сајт за поправка на автомобили. И напишете многу детални написи за замена на ремените на пример. Од сликата. И со видео.

И во првите месеци да бидеме позади страниците-продавници што зедоа странска содржина. И тие продаваат ремени.

Ова не треба да го очајува сопственикот на страницата.

Содржина и содржина.

Вие го контролирате.

Додека – кога користите платени надворешни врски, не знаете кога „претерувате“.

И наместо да се промовира – вашата страница ќе биде казнета.

„Но, ќе користам врски од веб-страници што се проверени. Не оние што отворено спамираат“.

Пак ти кажувам, иако се повторувам.

Според мое мислење, најдобро е да се направи барем една година по создавањето на страницата и да биде заситен со многу информации – тогаш да се размислува за надворешно оптимизирање на оптимизација.

“Вие сте тапанар и идеалист. Досега ги рангирав страниците. Вие останувате со мрачниот pasivendohod.net и неколкуте посети што ги имате на ден. Имам илјадници”. – ќе кажат моите поискусни читатели.

Ова е токму аргументот на кој е тешко да се одговори.

Секој сопственик на веб-страница – особено оној кој сака да заработи пари од тоа, сака да успее.

Е се обидам да реплицирам.

Да, страниците со помалку содржина и повеќе врски честопати имаат голем сообраќај.

Но – според неодамнешните истражувања над 20 проценти од пребарувањата на Google се нови.

Ова се претреси кои никогаш претходно не биле извршени.

Луѓето бараат поголеми и поголеми фрази. Понекогаш цело прашање.

По ажурирањето (ажурирањето) Колибри Google е особено паметен.

Дали знаевте дека понекогаш страниците рангираат на прво место – дури и без да содржат клучен збор во нивната содржина?

Бидејќи Google ја прочита страницата. И тој знае за што служи таа.

Исто така, користењето платени врски може да биде страшно скапо.

Стотици лева – само за една врска.

Потребно е многу искуство да се процени дали вреди една врска.

Креирање веб-страница – од почетник е многу долг процес, се додека имаме сообраќај од пребарувачите.

Ако сакате да заработите за живеење од ова – ќе наидете на голем отпор. Дури и исмејување – од вашите најблиски и семејството.

Ако им кажете дека плативте (да речеме) 500 лева за да направите линкови до вашата страница, тие ќе ве гледаат како да сте лудиот научник кој се криеше во неговиот подрум за неговиот експеримент.

И по 4 месеци тие ќе ве прашаат – што се случи со вашата страница? Дали заработувате со тоа.

И, ќе им одговорите – добро, страницата сè уште не се развива, рано е да се каже.

И тие ќе ти кажат – само така може да ги фрлиш парите.

Конечни зборови за платени врски до некоја страница

Мое мислење е дека е премногу ризично да се користи.

Од финансиска гледна точка, и од крајниот резултат – дали може да бидете казнети од пребарувачите?

Според мое мислење – фокусирајте се на содржината на вашата страница.

Ако станува збор за онлајн продавница – напишете го вашиот опис, подетално, објасен „повеќе лаик“ на вашите корисници.

Ова е сигурна стратегија – секоја вклучува доза на ризик.

Сепак, јас би бил среќен да предизвикам дискусија.

Оние кои мислите дека имате повеќе искуство – што мислите за темата?

Ако сакате да помогнете на pasivendohod.net – споделете ја содржината на социјалните мрежи (преку копчињата под статијата) или лајк нашата страница на Фејсбук.

Само преку вас страницата може да се развие.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење