Е-трговија во Турција

Е-трговија во Турција

Во друг напис (за Блискиот исток) Ветив дека ќе започнам серија за е-трговија во различни делови на светот; поради големиот број Бугари кои зборуваат турски – решив дека е соодветно да пишувам за постоењето на е-трговија во Турција.

До 2030 година, се очекува населението во Турција да достигне 84,8 милиони луѓе.

И до 2019 година се проценува на пазарот за е-трговија кај нашиот југоисточен сосед 10,76 милијарди евра (39% повеќе од претходната година).

Годишниот раст до 2019 година е 35 проценти за последните пет години.

Мислам дека овој неверојатен тренд ќе продолжи (и покрај тешкотиите што ги доживува локалната фунта и епидемиската состојба на коронавирусот).

Затоа – овој напис ќе се фокусира на најголемата страница преку е-трговија во Турција – турскиот „Амазон“, имено Хепсибурада ( Hepsiburada.com )

Што е Хепсибурада за е-трговија во Турција?

Хепсибурада беше „ослободен“ во 1998 година во Истанбул од пет лица во еден стан.

Претседател на компанијата што работи зад страницата е г-ѓа. Хансаде Доган Боинер.

До 2020 година, продавницата има поставено над 15 милиони производи, а над 100 000 илјади нарачки се нарачуваат секој ден.

На месечно ниво, страницата прима 102 милиони уникатни посети

Преку страницата, илјадници трговци во Турција можат да ги продаваат своите производи преку Интернет, а достапни се и сите современи решенија – брза испорака, услуги на клиенти, враќање на стоки.

Хепсибурада е толку голема што има свој посебен систем на плаќање што потрошувачите можат да го користат за да плаќаат за производите.

Сепак, интерфејсот на страницата е целосно на турски (барем не можев да најдам поддршка на други јазици).

Бидејќи механичкиот превод од турски на англиски (или бугарски) даде многу грешки.

Во моментов не можам да одговорам на многу важни прашања:

– дали корисниците од други земји можат да купуваат на страницата

– дали корисниците од други земји можат да продаваат на страницата

Ова (оние што зборуваат турски) мора да го проверите сами.

За трговците влезот е од тука

Најчесто поставувани прашања (или „центар за одлуки“, како што го преведува Google) е тука , Јас мислам.

На дното на страницата се наоѓаат сите врски преку кои може да се најдат информации.

Кој може да и продаде на Хепсибурада?

Тука треба да направите свое истражување. Дали странски компании (на пример компании од Бугарија) можат да работат на страницата.

Но, лесно е да се одговори – локалните компании (и повеќето – филијали на странски, регистрирани на посебен начин во Турција).

Турција има данок на додадена вредност . И директни даноци.

Тие ќе мора да бидат земени во предвид.

Веб-страницата (барем за време на пишувањето) има дел посветен на жени претприемачи.

Вреди да се провери (без оглед кога ќе ја прочитате статијата на време) дали се присутни овие посебни услови.

Конечни размислувања за е-трговијата во Турција

Турската економија е огромна. Се очекува да стане меѓу 10-те најголеми во светот.

За ова – многу читатели ќе речат: “Брат, што ќе извезуваш во Турција? Таму е најевтиното. Не тука, во Бугарија, каде што има само посредници. И препродавачи”.

Така е – мислам дека трговскиот биланс на Бугарија со Турција е негативен (т.е. увезуваме повеќе отколку што извезуваме), но секогаш ќе има работи што се произведуваат поевтино или посигурно во Бугарија.

Тоа е прашање на релевантна студија.

Знам дека некои читатели исто така можат да „запалат“ и да истражуваат преку страницата (како што се цените на мало).

Не велам дека треба да се охрабрува „трговија со куфери“ – но понекогаш, повеќето деловни активности секогаш започнале со малопродажба.

И, ако ги пријавите своите приходи во Бугарија – немате никаков правен проблем.

За ова – ако мојот напис го прочитаат Бугари кои живеат поблиску до Турција (или во самата Турција), ќе бидам задоволен да го слушнам нивното мислење.

Темата е отворена за секаков вид дискусија (се додека е во добар, конструктивен тон).

И, ако ви се допадна pasivendohod.net, тогаш споделете што сте напишале на социјалните мрежи. Ова му помага на страницата да се развива.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење