Е-трговија на Блискиот исток

Е-трговија на Блискиот исток

Во серија написи, ќе се фокусирам на најголемите „играчи“ во помалку познатите региони во светот (во однос на трговијата преку Интернет), почнувајќи од е-трговија на Блискиот исток.

Преку една од најголемите страници – souq.com.

Но, зошто да пишуваме за е-трговија на Блискиот исток?

Иако овој регион на светот е поврзан во јавната свест на многу луѓе ширум светот како проблематичен регион оптоварен со религиозен фанатизам, меѓудржавна конфронтација, каква е реалноста?

Тоа е дека ова е еден од најдинамичните развојни региони – поради високиот природен раст на населението што ги населува овие земји.

„Добро сум – луѓето раѓаат деца, што можете да направите со нив? – ofе речат некои од моите читатели.

Само од Египет се очекува да го зголеми своето население до 2030 година (овој напис е напишан во 2020 година, кога населението на земјата е 98,42 милиони) на 128 милиони луѓе. Над 30 милиони луѓе се зголемуваат за 10 години (вкупното население на Балканот е 55 милиони луѓе).

И со мерките што ги презема локалната самоуправа за ограничување на наталитетот.

Во сите други земји, постои слична демографска слика.

И стапките на раст на е-трговијата се исто така зачудувачки.

До 2020 година, пазарот се проценува на 69 милијарди долари, и тој број ќе порасне (според мене).

Затоа голем број компании го „насочија погледот“ кон овој регион на светот.

Една од нив е технолошкиот гигант Амазон, кој ја стекна страната souq.com (suk.com).

Подолу ќе зборувам за Соук.

Souq.com – лидер на пазарот на Блискиот исток

souq.com е најголемата страница / плеер.

Веб-страницата работи во следниве земји – Египет, Саудиска Арабија, Обединети Арапски Емирати, Кувајт

Веб-страницата – кога е пристапена, ги вчитува своите страници на арапски јазик.

Но, постои и опција (горе, лево) да го смените интерфејсот на англиски.

Што ја прави оваа страница привлечна?

Прво – со својот обем на посети. Месечно има милиони уникатни посети.

Второ, како „дете“ на Амазон, страницата копира некои од најуспешните практики во светот.

Една од нив е исполнета од Соук – трговците можат да ја испраќаат својата стока во магацините на компанијата, а кога потрошувачите ќе нарачаат – таа ја испорачува пратката, ги сервира, ја обработува плаќањето.

Што е како услугата Амазон ФБА (повеќе за оваа услуга може прочитајте овде )

„Зошто трговците сами не ја испраќаат својата стока? – ofе прашаат некои од моите читатели.

Па, бидејќи со користење на такви услуги тие можат да заштедат напор за складирање, испорака, пакување на нивната стока.

И сепак да заработите добри пари од трговијата.

Друга позитивна работа е (барем во моментот на пишување на написот) дека страницата не наплатува пари за поставување / наведување производи на неговата страница.

Лошата страна, сепак, е (повторно за време на пишувањето на написот) што не може да се продава на меѓународно ниво – т.е. на пример, лица од Бугарија не можат да продаваат преку страницата (испраќаат меѓународни парцели од тука).

Нема минимални цени за производите што можат да се постават, но има провизии.

И тие се 20 проценти. И за производи кои имаат цена над 100 египетски фунти, има и провизија од 10 фунти.

Како и со Амазон, постојат алатки за употреба за масовно поставување производи.

“Но, јас не зборувам арапски, идиот. Што ја фалиш оваа страница за мене!” – ofе речат некои од моите читатели.

Системот на страницата прави автоматски превод на поставеното на списокот на англиски јазик. Сега – каков е квалитетот, може да каже само еден Арап.

Кој може да продава на Souq.com?

Како што гледам – само локалното население (физички и правни лица).

Е биде создаден за секоја земја во која ќе работи посебен профил.

Поединци кои живеат во земјите управувани од Соук треба да го дадат својот пасош или друг документ за идентификација.

А за легалните – копија од комерцијална лиценца.

„Треба да отворам компанија од Дубаи за да продавам на оваа страница?!“

Не можам да ти одговорам, но начинот на кој изгледам – да, компанијата мора да биде локална. Сега – кој го поседува, тоа е друго прашање.

„Може ли локална бугарска компанија да отвори филијала во тие земји и да продава?

Ова мора да го проверите сами. Дали е можно.

Но, генерално – со ограничувањата за локалните компании / поединци, трговијата е ограничена и само за оние кои сакаат да си го дозволат тоа.

„Но, дали ќе ви треба компанија за секоја одделна земја во која работи оваа страница?

Повторно, не можам точно да ти одговорам.

Specе шпекулирам, но мојот одговор има тенденција да биде „Да“.

Кога регистрирате компании во странски земји – вие сте предмет на локални даночни правила.

И станувате одговорни за индиректните даноци (како ДДВ во Египет (и таму го имаат), ДДВ во Саудиска Арабија итн.), Царините (ако увезувате нешто што треба да се оданочи), директните даноци и нивните известување.

Значи, продажбата на овие пазари е за луѓе кои имаат можност да го сторат тоа.

Порталот преку кој се врши продажба е овој: https://sell.souq.com/sell

“Зошто ми го трошиш времето со вакви глупости? Зошто да продаваш во овие земји во Јунгатаи?”

Бидејќи во Бугарија (и на други места има уникатни производи) кои чинат помалку отколку што се таму.

Еве, на пример, со „масло од шипинка“.

Соук (нејзината египетска верзија) враќа само еден одговори, два производи.

Постојат бугарски производи кои се поевтини од нив.

Сега – не велам дека ќе станеш најбогатата личност во Бугарија со извоз на нафта од шипинка.

Но, вреди да се истражи.

Особено сопствениците на поголемите бугарски компании.

Iateе отстапам малку, но – по ѓаволите, видов „бизнисмени“ во Бугарија како возат автомобили за стотици илјади лева, а работниците / квалитетот на производството произведуваат истоштено.

Наместо едноставни работи како банкети, бесмислени обуки (кои завршуваат со банкети), проверете дали она што го правите може да се продаде надвор од Бугарија. И кој знае – може да имате нешто по многу конкурентни цени.

Конечни размислувања за е-трговијата на Блискиот исток и Соук

Не велам дека оваа страница е совршена. И, дефинитивно треба да го користите. Не

Тоа е само интересна можност за која побогатите Бугари треба да знаат дека постои.

“Вие сте Баи Гањо со московјаните! Така се продава таму, во арапскиот свет”. – ќе рече некој.

Пазарот не доаѓа сам.

Истражи. Веб-страницата е двојазична.

И нуди конкурентни услови.

Beе бидам среќен ако темата предизвика интерес.

Бугарите што живеат на Блискиот исток треба да бидат неколку илјади луѓе (не многу), но ако е вклучен и Арап на оваа тема – тоа ќе биде одлично.

Ако ви се допадна тоа што го напишавте или само сакате да му помогнете на pasivendohod.net во својата мисија да едуцира – споделете на социјалните мрежи.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење