Заработете пари од пловење со јахта

заработува со пловење на јахта

Овој напис: „заработува пари од едрење“ е инспириран од мој далечен познаник (поради почитување на неговото право на приватност, нема да кажам која е струјата), кој заработува од едрење

“Те гледам!” – со право ќе рече читателот. „Како можам и јас да го сторам тоа?

Во оваа статија ќе се обидам да одговорам токму на тоа.

Секако – сакам да направам важна забелешка. Како што ќе прочитате – морепловството (без разлика дали е хоби или професионално) е многу сериозен потфат. Во никој случај не сакам да кажам дека препорачувам мајката да биде неактивна.

Како можеме да пловиме на јахта ако не можеме да си го дозволиме тоа?

Јахтите се скапи.

„Без гомна, Шерлок“, ќе рече читателот.

Дури и постарите модели (без разлика дали се моторни или едриличари), кои се од втора рака, одат (понекогаш) над 50 000 лева.

Како тогаш мојот пријател дозволува да плови јахта?

Тој вработува такви.

Пред да започне со изнајмување (што исто така може да биде многу скапо / од над 200 евра на ден) – тој го организира настанот преку социјалните мрежи.

Така – наведената рута, тој го рекламира празничното искуство и зема пари „на зелено“.

“Што ако никој не е заинтересиран? Или премалку луѓе се заинтересирани?” – ќе прашаш.

Само што патувањето не е организирано. И парите земени однапред – се враќаат (се разбира, за да не се уништи нечиј платен одмор / што се бара однапред, како што знаеме /, може да се претстави некое разумно време).

Постојат доста страници на Интернет кои се посветени на изнајмување (чартер) на јахти.

Тие рекламираат јахти кои се наоѓаат во различни земји.

Можеби е повеќе од јасно дека не сум бил вклучен во ваква активност.

Како тогаш можете да знаете дали работите се легитимни?

Можете да контактирате со локален клуб јахти (или група морнари). Тие ќе ви дадат идеја и водство.

Што ни треба за да испловиме јахта?

Како што реков – морепловството е многу сериозна активност.

Толку сериозно што има курсеви за стекнување капетанија на пловни објекти што се над 40 бруто тони.

Овие курсеви се “надгледувани” од Извршната агенција за поморска администрација. (За оние Бугари што живеат во странство – треба да проверите која е одговорна државна институција која е одговорна за навигација во земјата во која живеете).

Таа ги посочи образовните институции (организации) кои предава тука . Навреме можете да ја следите страницата кој може да предава. Ако се сомневате – секогаш можете да проверите преку агенцијата.

Што треба да имате за да се квалификувате? Агенцијата ги наведе барањата тука , сумирајќи ги, тие се:

  • да имаат завршено курс за обука.
  • да има минимум основно образование
  • да аплицираат
  • да плати државна такса од 15 лева

Откако успешно ќе го положите испитот, треба повторно да аплицирате, овој пат со лекарско уверение заверено од лекар кој е овластен. Комплетниот список на лекари може да се најде тука.

Курсот за обука го запознава приправникот со разни теми кои ќе му помогнат во управувањето со јахтата.Нема да ве лажам – материјалот не е мал.

Но, ако планирате да управувате со брод на отворено море – тоа дури ми изгледа мало.

Е биде добро да зборувате на меѓународен јазик (како што се англиски, француски, итн.).

Колку добивате од пловење јахта?

Мојот пријател го прави тоа за забава (затоа што се чини дека има странични извори на приход).

Но, да речеме дека изнајми јахта 7 дена. Ако дадете 1800 евра за киријата. Тој се стреми претходно да „привлече“ 5-6 луѓе. Им одзел околу 500 евра. Така, малку му преостанува.

Секако – некој ќе рече дека за овие пари некој може да купи билет за крстарец. Кој има шепа и пијалок на стомакот. И забава: како што се комарци, дискотеки итн.

Тоа е точно. Затоа мојот пријател еднаш ја организираше оваа работа.

Бидејќи тој има искуство во управување со јахти (тој помина десетици илјади наутички милји во скоро сите мориња и океани во светот).

Конечни размислувања за тоа како да заработите пари од едрење

Ова е горе-долу она што сакав да го кажам на оваа тема.

Повторно, се извинувам ако го прочитаат „старите морски волци“. Повторно, силно потенцирам дека управувањето со брод на отворено море не е шега.

Само што сакав да пишувам на оваа тема, инспириран од романтичното поимање на Енди Дуфресне (главниот јунак на откупот на Shawshank, мојот омилен филм кој ја поправа јахтата).

Кој знае? Ако некој се збогати од идеите што ги презентирам во pasivendohod.net, може да оди во некоја топла, јужна земја. И направете го тоа во слободно време. 🙂

Сега сериозно – ако ви се допадна мисијата на pasivendohod.net, можете да споделите материјалите што се поставени . Или како нашата страница На фејсбук.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење