Идеја за деловно работење во домот – поправка и препродажба на електроника

Идеја за бизнис од дома

Одлучив да започнам дел на страницата наречена “Идеи за бизнис од дома”.

Кога велам дека решив да започнам – само сфаќам дека таа треба да понуди нешто ново за тебе, мој читател.

Написите што изобилуваат на Интернет (претежно на англиски) советуваат за активности што се: чување деца / возрасни, колачи за печење (или украсување колачи), часови по музика.

Не дека овие работи не се искрени, но сепак сакам да презентирам работи што се или неразвиени или curубопитни, но кои можат да се наречат „повеќе бамбус“.

Една од работите што неодамна ја гледав на Интернет беше поправка на електроника и особено – конзоли за видео игри, а потоа овие конзоли се препродадени.

И решив – ова е тема што можеби е игнорирана.

Зошто да се занимавате со поправка на електроника?

Ниско-струјната електротехника е дел во кој треба да се знае многу.

Сфаќам дека лице кое воопшто не знае за електроника – ќе му биде доста тешко ако сака да заработи пари на овој начин.

Луѓето кои ја поправаат електрониката се многу паметни луѓе. Оние од нив кои моментално ја читаат оваа статија – сакам да им се извинам, знам колку ви е комплицирана професијата / хоби и не сакам да ја омаловажувам на кој било начин.

Затоа, како што реков, гледајќи ги тие видеа – една од работите што можете да ја направите е (покрај совладувањето на основните познавања од физиката и електрониката) е да се специјализира на почетокот во еден, два вида апарати – велат конзолите. И да ги проучуваме “аголните заби” на специфични модели. И работи само со такви. И да прифатиме дека има уште многу, многу да се научи.

Знам дека многу луѓе ме пцујат во моментов – како може човек да заработи пари ако само поправи еден вид конзола за игри? Ако живее на сред село, како може да заработи пари кога има околу стотина негови сонародници?

Мојата идеја (како што ја видов преку видеата) е човек да купи поевтини неисправни / оштетени апарати, кои може сам да ги поправи и потоа да ги продаде.

Како што реков, знаењето мора прво да се стекне, па потоа да се започне.

Кои се предностите на таквиот бизнис?

Добрите страни се релативно нискиот капитал за почеток.

Пред некој да ме прекине затоа што зборувам глупости и да кажам дека ако некое лице поправи лични компјутери (да речеме) – дијагностичките уреди / софтверот за одржување чинат „мајка и татко“.

Велам релативно низок капитал – никогаш не реков дека ќе биде целосно бесплатен.

А, парите што ќе ги потрошите се алатки / софтвер / дијагностика / зависи од тоа што мислите дека ќе поправите.

Што ви е потребно за да започнете?

  • Приватна просторија во која треба да биде суво и топло. Оваа просторија треба лесно да се вентилира (во случај да работите со хемиски реагенси, рачки за лемење и сл.). Во никој случај не ставајте го ризикот вашето здравје и / или вашите најблиски.
  • Биро, тезга, биро каде што ќе работите.

Откако ќе ги имате овие работи, можете да купите / позајмите што ќе ви треба за да ги поправите апаратите на кои ќе застанете.

Овие работи можат да бидат: ламба за осветлување, подвижно лупа, мултиметар, магнетизиран шрафцигер со различни врвови, станица за лемење, разни дијагностички уреди (во зависност од тоа што ќе поправите), опрема за лична заштита како наочари, шлем, ракавици.

Ова се основните работи што мислам дека ќе ви требаат. Секоја единствена работа што ќе ја купите има свој опсег на цени, но мислам дека може да се опремите со сè што ви треба за неколку илјади лева (најмногу).

Би бил среќен ако овој напис го прочитаа луѓе кои де факто се занимаваат со ваков вид на деловна активност. Што мислите, што ќе му треба на почетник?

Конс на овој вид на деловна активност

Овој вид на деловна активност не е наменета за луѓе кои не сакаат да растат. Ако не сте подготвени да бидете заинтересирани, да читате многу – мислам дека овој потфат не е за вас.

Мислам дека барем почетно ниво на читање / разбирање англиски јазик е исто така неопходно – главниот, најлесен извор за купување на неисправни апарати е преку Интернет.

За Бугарија – ќе биде најлесно да се купи од страница што е со седиште во ЕУ. На овој начин, нема да ризикувате да ја задржите вашата набавка на царина (бидејќи вреди повеќе од 15 американски долари).

Како и секој вид на деловна активност, и овој вид „џамбазлак“ има свои скриени ризици.

Една од нив е – треба да бидете многу внимателни што купувате. На видеата што ги гледав од луѓе што го прават ова, тие предупредуваат дека понекогаш се продаваат работи што не можат да се поправат.

Во Западна Европа (и не само), луѓето од истата индустрија (и продавници за поправки) пуштаат сè на пазарот – честопати она што тие самите не успеаја да го поправат.

За личност која штотуку започнува со занает – тоа може да биде катастрофално. Едно е да се етаблирате, да ги „вртите парите“, како што велат, за да можете да си дозволите да оставите конзола, да речеме, што не може да се користи само за резервни делови, едно е да се биде почетник кој финансиски причини му треба апсолутно секој апарат што го зел за да може да работи.

За ова – мој совет е да читате и да се интересирате многу пред да започнете ваков тип на деловна активност.

Барем – ако ви се допаѓа, можете да започнете да работите во сервисен центар ако е можно.

Почнав – сега што

И јас не сум Ванѓа – додека барав информации за оваа тема, не можев да видам некои специфични барања што се однесуваат на поправка на електрични апарати. Ова не значи дека некаде таму, облечени во закон – тие не постојат. Можете да видите и сами.

Во овој вид на деловна активност – бидејќи поради неговите специфики (мора да се купат неисправни апарати, како и делови за нив), економски е најисплатливо од даночна гледна точка да се спроведе под „капа“ на компанија.

Но, пред да го направите тоа – мислам дека не е добра идеја да му објасните на сметководител / експерт за данок како планирате да ги правите работите во пракса – како ќе купувате работи преку Интернет (од која страница, кои документи можете да ги набавите за што купувате), како ќе ги реализирате (кажете – со курир), дали ќе ви треба каса итн.

Но, ако сакате да бидете добро документирани – тогаш знајте дека според мене бирократската страна на работите ќе ве чини околу 3000 лева годишно (да речеме, вие се осигурувате како управител на вашата компанија, вежбајќи личен труд). За ова – кога ќе се консултирате со експерт за сметководство – тогаш прашајте и споменете сè. Само да кажеме – ако сте лице со попреченост и тоа е заверено од TEMC, тогаш имате право на намалување на даночната основа. За ова – разговарајте за тоа како би било најдобро да го започнете вашиот бизнис.

Ако одлучите да работите преку компанија – може да се создаде за одреден период (не на неодредено време). И во својот „статут“ да напише дека уделот на компанијата не е наследен. Ако не можете да заработите пари на овој начин – секогаш можете да ја „замрзнете“ активноста. Доколку компанијата не е регистрирана за ДДВ, тогаш имате само една изјава еднаш годишно дека нема активност.

За сите овие аспекти можете да разговарате со експерт за сметководство или адвокат. Една консултација во повеќето случаи е околу сто лева.

Пред да нагласите дека државата не прави ништо за вас – немам право да ги охрабрувам правилата да се кршат.

Ако сакате да спроведете активност – тоа има свои ризици.

Конечни мисли

Мислам дека овој вид на деловна активност не е лош за луѓето кои сакаат да започнат нешто свое или сакаат да направат нешто дополнително во слободното време.

Како што реков – за разлика од традиционалните продавници за поправки, каде што клиентот доаѓа со неисправен уред и плаќа за негова поправка, вие ќе „достигнете“ со поправка на купеното.

И, ќе го издржите ризикот (неможејќи да го поправите) сè додека не го продадете (исто така, справување со измамници, импулсивни купувачи, губење време, итн.).

Релативно ниските почетни побарувања за капитал (за алат, стока, резервни делови) го прават достапен за луѓето кои немаат многу пари.

Ако ви се допадна статијата – започнете да барате повеќе информации на Интернет. И видете дали можете да се справите со тоа.

Beе бидам среќен ако луѓето кои се занимаваат со вакви активности се вклучени во темата. Ве молиме, споделете како ги намалувате ризиците, како работите во однос на даноците и осигурувањето (изјава, плаќање). Вашето мислење ќе биде од непроценливо значење.

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење