Како да заработите пари за купување и продавање на домени – стратегија што можете да ја користите

Малкумина ме прашаа за домените и како можеме да заработиме пари за купување и продавање на домени.

Не дека сум најпаметната личност – едноставно постои одреден износ на ризик зад овој вид трговија.

Но, прво – што се домени?

Пред да ме каменуваа до смрт заради техничко незнаење, во друга мојата статија дадов дефиниции за домени, како што ја разбирам.

Доменот е единственото име што го има секоја страница. Таков е, на пример, pasivendohod.net или abv.bg или google.com.

Домените се регистрираат преку употреба на услугите на компаниите наречени регистратори.

Ги користев услугите на американската компанија Namecheap.

Според мое мислење – нуди некои од најниските цени за регистрација на домен. Се разбира, можете да ги користите и услугите на бугарска компанија.

Секој вид домен има одредено проширување. Да речеме – .com, .net и така натаму. Постојат многу екстензии – што значи дека ако еден домен со една наставка е веќе купен, тој може да се купи со друга наставка.

Понекогаш за купување додаток е потребно да се следат одредени дополнителни правила (да речеме, .bg не е толку лесно да се купи).

И, мора да запомните – кога регистрирате домени, се сеќавате дека некои работи може да имаат постојни авторски права.

На пример, наоѓање домен во кој зборот Google е бесплатен не значи дека сте го погодиле рудникот за злато и Google ќе го купи вашиот домен по чудесна цена. Постои опција да влезете во неволја.

Како да регистрирате домен?

Во зависност од страницата што ќе ја користите (повторно, ве поканувам да ги видите цените на Namecheap) ќе треба да се регистрирате.

Веб-страниците имаат пребарувач преку кој можете да пребарувате домен што е бесплатен. Ако е така – можете да го додадете во „Кошницата“ и да платите.

Ако правилно сте ги пополниле вашите лични податоци. И вие плаќате – доменот е ваш.

Повеќето компании нудат таканаречена заштита од Whois – ова се вашите лични податоци како сопственик на овој домен. Заштитата на Whois ја зголемува заштитата на вашите лични податоци – нема да циркулира на мрежата дека поседувате одреден домен.

И, како купувате и продавате домени?

Постојат страници преку кои може да се купуваат и продаваат домени.

Некои од нив се:

Некои од овие платформи наплаќаат надомест за нивните услуги.

Јас лично не сум продал домени. Затоа, не можам да ви кажам како работи преносот на домен во пракса – има технички чекори. Но, тие се толку комплицирани.

Овие платформи нудат сигурност при трансферот – парите се префрлаат прво на сметката Ескроу, па затоа можноста за измама е минимизирана.

Тој ни вети стратегија за тоа како да заработиме пари од купување и продажба на домени – каде е тој?

Прочитав за оваа стратегија. Јас не го применив.

Еве што прави тоа: Пребарувајте на Интернет на јазик што го знаете најдобро за специфични бизниси.

На пример, ако бараме на англиски јазик, ако следниов домен е бесплатен: rinobakery.com.

Ако е бесплатно – го купуваме. Рино може да се повика на градот Рено во Невада. Пекара е пекара.

И започнуваме да пребаруваме преку Гугл за пекари во Рено. Повеќето имаат некои податоци на Интернет. И ние им пишуваме дека имаме домен што можат да го користат за веб-страница. И тоа ќе им донесе предност во однос на другите нивни конкуренти.

И вие им ги нудите – да речеме дека им го продадовте овој домен за сто долари.

Вашата регистрација чинеше околу 10 долари. Остатокот од ова е ваш профит.

Правни размислувања

Покрај почитувањето на постојните авторски права, треба да размислите и за пријавување профит.

Овој вид на приход се оданочува во Бугарија. Ако успеете – мора да ги пријавите приходите.

За да бидете целосно точни – каков и да стекнете профит, мора да го пријавите и да победите.

Имајте го ова на ум кога ќе започнете.

Финални мисли

Јас, како што реков – не се занимавав со овој вид „џамбазлак“. Зошто?

Прво, купувањето домени чини пари. Минималниот период за кој можат да се купат е една година. Т.е. има рок за нивна продажба.

И, повеќето луѓе бараат да купат домени со веќе воспоставени страници – само што се регистрирани, во повеќето случаи домен, ако треба да развиете страница – одзема многу време.

И како што реков – некои платформи за продажба на домени имаат фиксна такса за употреба.

Како и да е, кои се придобивките од таквата трговија (ако почнавте да ме пцуете што го изгубив вашето време).

Придобивките се дека не ви треба некој огромен капитал за да започнете. Ако купите десет домени, заедно со надоместоци (што секогаш може да се избегнат или намалат – преку, на пример, директна продажба, без посредство) најмногу ќе чини околу 200 американски долари.

Иако ова се пари – согласете се дека тие не се толку невозможни. И можете да регистрирате домени на јазици што ги знаете. Нема граници.

Би бил среќен ако овој напис го прочитале луѓе кои тргуваат со домени.

Вашето мислење во голема мера ќе ги збогати дадените информации.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење