Како да заработите пари на Интернет со поставување фотографии, слики, видеа преку страницата Shutterstock

Често ме прашуваа: дали можеме да заработиме пари на Интернет со поставување (било да е тоа) фотографии, слики, видеа итн.?

Краткиот одговор е: да, можеш.

Графичките слики се едни од најважните објекти на интелектуална сопственост и како такви се предмет на посебна заштита во повеќето земји во светот. Нивната заштита е толку силна што тие (легално кажано) се едни од ретките работи што уживаат во монопол (т.е. нивниот автор може да располага со нив без никој друг да ги присвојува), гарантирајќи креативност во општествата.

Пред да се развие Интернет, не беше лесно за луѓето кои се занимаваа со фотографија и графички дизајн. Тие мораа да ги понудат своите фотографии / графики на весници и списанија. Продажба на дело (било да е тоа фотографија, графика) – тие често ги даваа своите целосни права над неа.

Се разбира, денешните традиционално објавени печатени дела се намалија поради Интернетот, но исто така влегоа во многу нови области (како што се печатење на текстил, стакло, итн.), Кои обезбедуваат нови можности за употреба на графичка слика.

Овој тренд им овозможува на многу повеќе луѓе да ги искористат предностите на продажбата на своите слики, а уште повеќе може да го направат тоа своја професија.

Сè уште не разбирате како може да се случи ова? Ги продавате вашите фотографии?

Ова може да се направи преку специјализирани страни за посредување.

Една од нив што ќе ја разгледаме е Шутерсток.

Што е Шутерсток?

Тоа е веб-страница за посредување.

Креативни луѓе (фотографи, дизајнери, видеограф, итн.) Можат да ги качуваат своите дела (фотографии, графики, вектори, видеа, музика) на неа, градејќи голема база на податоци.

Заинтересираните клиенти можат да ја пребаруваат страницата. И штом еднаш ќе го пронајдат – можат да го купат (парче по парче или преку нивната претплата).

Креативните луѓе ги задржуваат сите права на поставување – другите сè уште можат да ги преземат и користат. И тие добиваат пари. И клиентите добиваат право да го користат преземањето без да ги нарушат ничии авторски права (и ризикуваат да бидат тужени). Веб-страницата добива провизија.

Овој круг на заемна корист дава резултати. Во моментов, милиони слики се прикачени на страницата, создавајќи исклучително богата библиотека (за разлика од бесплатните алтернативи, кои имаат помалку избор).

Што треба да знам ако сакам да испратам нешто во Shutterstock?

Веб-страницата е достапна на следните европски јазици: англиски, руски, турски, шпански, италијански, француски, холандски, унгарски, норвешки, чешки, дански.

И мислам дека треба да имате надпросечна владеење ако сакате да бидете подобри. Ако немате јазични вештини и навистина сакате да заработите пари преку оваа страница – користете машински превод (колку и да е неточен) или замолете некој да ви помогне.

Другото нешто што треба да се запамети е дека страницата има строги правила за поставување слики.

Под железо – мислам, тие се многу строги.

Бидејќи правилата се многу, и не сакам да ги прераскажувам (затоа што постои ризик да пропуштиме нешто), ќе ви ги дадам следниве врски на англиски за да ги видите.

Но, генерално:

 

Ако сакате да поставите нешто на оваа страница – силно препорачувам да одвоите барем еден ден за да го прочитате сето ова.

Но, општо што треба да се запамети е: страницата е многу голема и веќе има десетици милиони слики.

Ако сакате да се збогатите само од една фотографија – тоа не може да се случи освен ако не го направите Големиот чекор.

Секоја единствена работа што ја поставувате – треба да се обидете да ја опишете што е можно подетално. На овој начин има поголеми шанси да бидат прикажани од клиентите. Ако не зборувате англиски – силно препорачувам да се „дружите“ со некој што го зборува тоа.

Колку ми плаќаат?

Општо земено, плаќањата кон вас се во согласност со она што досега сте го заработиле со страницата.

Постојат четири нивоа: луѓе кои заработиле 0 – 500 американски долари, 500 до 3000 долари, 3000 до 10 000 долари и над 10 000 американски долари.

Во зависност од ова и како клиентите ја зеле вашата креација (парче по парче или преку нивната претплата), плаќањето е како што следува:

Колку заработивте досега Купувајте преку месечна претплата Нацртајте парче (мала / средна слика) Нацртајте парче ** (која било големина) Прилагодени слики /
Подобрена слика за лиценца **
Клип
0 $ – 500 $ 0,25 УСД 0,81 УСД 1,88 долари 20% (до 80 УСД) 30%

На пример: имате нова сметка (нула заработена). Со месечна претплата, вашите фотографии се преземаат 10 пати, по парче – повторно 10 пати, имате една голема слика – повторно преземана 10 пати, продавате една слика преку продолжена лиценца за десет долари. Како и продажба на видео (кое чини 10 долари). Earnе заработите:

2,50 $ + 8,10 $ + 18,80 + 8 $ + 7 $ = 44,70 $.

Секако – сметката е паб.

Јас не сум фотограф или нешто слично – дали можам да заработам пари од Шутерсток?

Еве го закопаното куче. Ако не се грижите за поставување нешто, опишување, поставување писмени дозволи, сепак можете да заработите пари од Shutterstock.

Постојат три опции:

  • за промовирање на страницата до крајни потрошувачи
  • да земете лиценца од страницата и да ја препродадете (креирање ваша)
  • да ја промовира страницата пред луѓе кои ќе станат нејзини соработници и да поставуваат материјали

Во оваа статија, барем засега, нема да ги разгледам првите две опции, бидејќи за почетниците изгледаат потешки од вас.

Првото нешто – да се промовира страницата до крајни потрошувачи и да се земе провизија од секој регистриран клиент, исто така се нарекува придружен маркетинг.

Општо – тоа е попрофитабилно (веднаш ви се наплатува провизија), но исто така е потешко затоа што има финален производ за продажба (само прашајте што не е во ред со луѓето кои работат како продавачи во Виваком, на пример). Тоа е за поискусни маркетери, за луѓе кои се подготвени да потрошат пари за да стекнат такви. Меѓутоа, ако ова ве интересира – тогаш тука можете да видите што ви нуди страницата за да го промовирате до крајните потрошувачи.

Второто – да добиете лиценца и да препродавате работи (правење своја сопствена страница) е многу тешко, од една едноставна причина. Веб-страницата наведува дека за да ве сметаат за таков партнер, мора да доставите деловен план во кој за првата година мора да достигнете 100.000 долари (сто илјади долари) во продажба. Но, ако сте Бугарин, кој мисли дека ќе успее, треба:

а) јавете ми се да започнам да работам за вас;

б) проверете тука: https://www.shutterstock.com/business/international-creative-reseller

И така, дојдовме до третата најважна точка – да регрутираме луѓе кои ќе поставуваат работи на страницата.

Може да ја искористи програмата за упатување на страницата: ако регрутирате луѓе кои прикачуваат слики, ќе добиете 0,04 центи во првите две години откако ќе се регистрираат на страницата за своите продадени слики, како и 10 проценти од нивните продадени слики. Видеа во првата година од нивната регистрација.

Платата можеби не изгледа многу, но тоа е само на прв поглед.

Да речеме дека регрутирате сто луѓе. Тие продаваат 100 фотографии годишно. 100×100 = 10000 фотографии. Тоа се 400 УСД во провизија. И, ако регрутирате повеќе луѓе? Што ако преземените фотографии се повеќе?

Да, слабост на оваа програма е тоа што ако регрутирате некого, ќе заработите од него само две години (на фотографиите) и една година од фотографиите.

Но, тука имате погодност да регрутирате луѓе за целосно легитимна страница. Комисијата за вас не влијае на нив на кој било начин.

И да се вратиме на бројките: да речеме дека регрутиравте 1.000 луѓе (тоа е вашата крајна цел). Секој од нив продал 500 слики за две години. Тоа се 500 000 слики. За две години ќе добиете провизија од 20.000 УСД – куќа на село!

Десетици илјади слики се преземаат преку страницата секој ден, така што овие бројки се сосема реални и остварливи.

Можете да ја промовирате вашата врска како што ви одговара (сè додека не спамувате), на кој било јазик што го знаете.

Земете ја мојата статија за инспирација. Напиши уште подетално (или подобро). И започнете со промоција.

Единствено што ризикувате е слободното време. Ништо друго.

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење