Како да заработите пари продавајќи ги старите работи на Интернет – неколку совети

Како да заработите пари продавајќи ги старите работи на Интернет

Мотото: „Како да заработите пари продавајќи ги своите стари работи на Интернет“ е многу старо.

И можеби многу читатели веќе ќе сакаат да се префрлат на нешто друго, карајќи ме.

Затоа што – кој меѓу нас не продал работи преку бесплатни реклами на Интернет? Што може да се научи толку многу?

Да, продавањето работи со поставување реклами е еден од најстарите и најпробаните начини.

Но, колкумина од нас реално ја реализираа целосната (потенцијална) цена на предметот? И не само да играте работи со голем попуст?

Што треба да знаеме – ако сакаме да најдеме повеликодушен купувач?

Старо – ова не значи скапо

Можеби многу Бугари гледале американски реални шоуа, како што се „Пиони starsвезди“, „Аукциски војни“, „Американски антички ловци“ итн., Во кои водечките учесници растат предмети и коментираат. „Чини петстотини долари, чини три сто долари “.

И еден човек си рече: „Бреј, не дозволувај да го гледаат и ценат“.

Драги луѓе, учесниците во ова шоу добиваат десетици илјади долари радиодифузна такса. Можеби последното нешто што го добиваат се антиквитети.

Нешто што е старо – не е секогаш скапо.

И дури и ако е скап, понекогаш е потребно многу време да се продаде.

Само погледнете ја следната реклама: https://www.ebay.com/itm/Bulgar-Colorful-Hand-Woven-Wool-Bellket-Kilim-Rug-Frieze-100-Wool-Kitenik/282290275890?hash=item41b9cfc632:g:lF8AAOSwOtdYUBW2

Некој продава комплет волна на eBay и бара 169 долари.

Пред да си речете: „За да не ме видат, ќе ги поставам сите овие волнени работи на баба ми од селото и ќе заработам десетици илјади долари профит“.

Што да ти кажам – добро, пробај да продадеш, па да видиме.

Дали и должам нешто на државата кога продавам стари работи?

Продажбата на овие предмети се оданочува доколку е систематска.

За ова – ако имате голема количина предмети – и сакате да ги продадете сите, тогаш мислам дека не заборавајте да се консултирате со експерт за данок / сметководство претходно.

Секој Бугарин има стари предмети. Дали ова значи дека ако го продадете вашиот паметен телефон за 500 лева – ова не се оданочува (и не е пријавен) приход, и ако ја продадете библиотеката од вашиот дедо (200 книги за 2 лева) – тогаш ова мора да се декларира и оданочи?

Како што реков, мислам дека е најдобро да се консултирате со експерт за данок / сметководство за да бидете сигурни.

 

Кој е најдобриот начин да ги продадете вашите стари работи?

Бугари кои имаат трпеливост и јазични вештини – ги поставуваат своите работи преку меѓународни страници.

Најважни се Ебеј и Етси.

Ебеј има неколку (за погодност) да ги нарече под-страница – за Германија – ebay.de, за Велика Британија – ebay.co.uk

Така, можете да поставувате каде ви е најпогодно (и мислите дека работите ќе се распродадат).

Постои надомест за поставување ставки на etsy.com – имајте го тоа на ум.

Никогаш не сум продал преку меѓународни страници. Јас ги споменав Ебеј и Етси како можности што го олеснуваат плаќањето. Секоја земја – има свои популарни страници за бесплатни реклами. Ако го знаете јазикот (и живеете таму) – ништо не ве спречува да се обидете. Знаете – во областа на слепите, едноокиот е крал. Бугарија увезува многу работи од Турција и Кина – но верувајте ми, за други работи – таа е доволно конкурентна за да оствари профит – велат предмети што се прават со рака; минерали; уникатни предмети.

Ако испраќате работи со курир – мора да ги следите следниве неколку правила – испратете ги работите за да има јасен доказ дека се испратени (број на товарен лист).

Бидејќи на eBay, на пример, Paypal е широко користен за плаќање – треба да бидете многу внимателни. Постојат многу случаи во кои купувачот купува нешто, а потоа сака да се врати.

Како да се заштитите од такво нешто – ќе чекам мислења од луѓе што продале.

Ако одлучите да продавате преку домашните страници за бесплатни реклами – тука можете барем да се осигурате со испраќање на стоката на сметка на купувачот (што правилно го објавивте однапред). Дури и ако тој одбие (а има и такви) – превозот нема да биде за вас. Оваа опција – е, се разбира, кога мислите дека вашата ставка нема никакви недостатоци, но само сакате да се заштитите од импулсивни купувачи кои велат дека ќе купат нешто и потоа ќе се откажат.

Постојат многу случаи во мрежата во кои купувачите не ја земаат својата стока – што да ти кажам, нема напор во кој не е вклучен никаков ризик. Не можете да се заштитите од тоа. И не ми е јасно како дејствуваат курирските компании во овој случај – очигледно е дека тие многу се јавуваат, сè додека конечно продавачот не ги даде средствата (во најчестата верзија – 5-6 лева). Или тие ги чуваат овие долгови како ненаплатливи (едноставно не разбирам како во пракса може да се соберат мали суми пари од многу луѓе).

Последната опција што останува – да се продава преку таканаречените „пазари“. Каква врска има ова со Интернет?

Малку – во мојот град сум видел Англичани како продаваат книги на англиски јазик и секој пат пред пазарот да објави дали ќе дојдат (како и да прифатат претходни нарачки).

Нема мал град на село што не одржува таков пазар барем еднаш неделно.

Поставувањето штанд на таков пазар се плаќа на локалната општина. Колку чини – ова е дефинирано во општинска уредба. Еве пример за уредба на општина Софија: https://www.lex.bg/index.php/bg/mobile/ldoc/2135502797

Ако не можете да најдете информации за вашата општина на Интернет – треба да одите таму и да прашате.

Што се однесува до тоа дали ви треба каса – нека биде еден вид „дом“ за вас, мои читатели. Можете ли да проверите и да оставите коментар? Сум видел тезги кои ми издадоа белешки и има тезги кои не издаваат. Јасно е дека, на пример, регистрираните земјоделци не можат да издадат потврда (иако, покрај домати, тие продаваат и банани).

Тие обично продаваат преку вакви пазари на луѓе кои се професионалци или имаат дополнителен извор на приход (како пензионери). Тие исто така се среќни да заработат 20 лева од цел ден на топло / студ.

Колку е соодветна активноста за млади – не можам да одговорам на тоа.

Сум видел на пазарите во мојата област и луѓе кои продаваат, да речеме, користени апарати, дури и некои се специјализирани – продаваат само градежни алатки.

Колку човек треба да продава вакви работи? Ако, да речеме, можете да поправите електрични апарати – тогаш зошто да не купите голем број на неисправни (има слични реклами на Интернет) и да ги препродавате? Ако сте лице со попреченост и вашата реализација на пазарот на трудот е тешка?

Сето тоа е прашање на проценка во главниот град.

Оваа тема е една од оние што можат да се дефинираат како „деликатеси што се протегаат“. Малку и многу може да се каже за тоа.

За ова – ќе бидам среќен ако оставите ваш коментар, прашање или забелешка. Така, оваа тема ќе може да се збогатува и развива.

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење