Како да заработите пари со купување и продавање на интелектуална сопственост на Интернет

Како да заработите пари со купување и продавање на интелектуална сопственост на Интернет

Ако некогаш сте се запрашале за следното прашање: “Како да заработите пари со купување и продавање на интелектуална сопственост на Интернет”, тогаш овој напис е за вас.

Признавам – темата е малку провокативна, одразува убопитен дел од животот.

Ако прашате студент по право кои му се омилени предавања, „Интелектуална сопственост“ несомнено би бил еден од најчестите одговори.

И како поинаку – создадете нешто преку моќта на вашиот интелект (било да е тоа уметничко дело, наука) авторот стекнува монопол над тоа (никој не може да го користи без негова дозвола). И, повеќето „производи на мислата“ – велат книжевните дела, на музиката не им треба никаков режим на регистрација – едноставно со нивно создавање и објавување, авторот ги стекнува сите права над законот.

Системот што ги штити авторските права се почитува на национално ниво во повеќето земји, како и на меѓународно ниво. Бидејќи фокусот на овој напис не е во правниот аспект – ако ве интересираат правилата за заштита, има безброј публикации во оваа насока на мрежата.

Во оваа статија ќе покренеме уште едно прашање – како може трансферот (купувањето / продажбата) на авторските права како средства (ако ги прифатиме како такви)?

Врските се регулираат со договори. Но, има ли полесен, да речеме, дигитализиран начин?

Ете го. Барем за музиката

Запознајте размена на кралства

Размена на авторски права е платформа преку која можат да се купуваат и продаваат музички авторски права.

Дејствува како и секој пазар. Имаме купувачи и продавачи.

Компанијата што стои зад оваа страница е со седиште во САД.

На нивната веб-страница тие тврдат дека преку нивната платформа се склучени десетици милиони долари.

Тие наплатуваат провизија за секоја трансакција.

Јас сум збунет – кои се предностите на таквата трговија?

Па, не можам ниту да ти одговорам со сигурност.

Како може некој да се збогати со купување на авторски права?

Можеби ако купите теоретски од изведувач кој би останал популарен и во наредните децении.

Како што е Елвис Присли. Или Мајкл acksексон.

Нивните наследници сепак добиваат приход од песните што некогаш ги изведувале.

Според мое мислење – овој вид трговија е премногу шпекулативен. Но, единственото нешто што ги придвижи општествата напред беа шпекулациите (јас го велам тоа во смисла на претприемништво, како збир на ризици).

Ако сте многу, многу богата личност – ништо не ве спречува да знаете за оваа можност.

Секако – на ист начин би ги ризикувале своите пари ако купите уметнички предмети.

Може ли и јас да се приклучам?

Според мене – засега оваа страница продава авторство на музика од многу популарни уметници.

Дури и ако имате песна за која мислите дека ќе го надмине „Gangham Style“, прво мора да се воспоставите.

Ова е моето скромно мислење.

 

Конечни мисли

Според мое мислење, овој вид на пазар во кој се разменуваат различни видови авторски права како вид на средство ќе се развива само во иднина.

Таквите компании се само почеток.

Сепак, за да се развие, потребна е силна законска поддршка. Кој друг би ги вложил своите пари во нешто што, да речеме, слободно би се репродуцирало во Кина без никакви последици?

За размена на кралства – цените што ги гледам на страницата – дефинитивно не се во џебот на повеќето Бугари. Ако имате малку пари – подобро купете некој благороден метал.

Само што ја најдов темата curубопитна, а мисијата на pasivendohod.net е да информира за кој било извор на приход, колку и да изгледа лудо.

Како и секој пат – така и овој, ќе ми биде драго да ги слушнам вашите забелешки, прашања, коментари на темата.

Споделете ја статијата, како и другите на блогот. Ова е еден од најлесните начини на кои можете да помогнете во развојот на оваа страница.

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење