Како да изберете лажат за нашиот блог

Како да изберете лажат за нашиот блог

Ако го парафразираме Лао Цу – започнувањето блог започнува со избор на неговата тема, па како – да се избере нишата на нашиот блог?

Во оваа статија ќе ја прочитате мојата гледна точка (како личност која има напишано содржина и за странски и за сопствени страници).

Затоа сакам да нагласам дека презентираните совети се однесуваат на типови информации на веб-страници / блогови – или едноставно на такви места на мрежата каде што се поставуваат информации. Информации кои даваат препораки за подолг временски период, да не кажам моментални написи како новости.

За страници преку кои се врши е-трговија – било да се работи за предмети, информативни производи или софтвер како услуга. Или оние со платена претплата – студијата за нив станува малку поинаква.

Нишата на блогот и неговата монетизација

Многу луѓе започнуваат со прашањето: “Дали ќе заработам пари од мојот блог?”

И, драги пријатели, воопшто не е еретичко прашање.

Блоговите се дневници во електронски формат во кои секој може да ги искаже своите мисли за даден проблем / проблем / предмет, итн.

Сепак, по неколку децении развој на мрежата, тие имаат многу силна, комерцијална страна.

И тие се попрво „фабрики за информации, повратни информации итн.“ Кои ги обезбедуваат информациите на таков начин што ќе достигнат до максималниот број на луѓе.

И тоа заработува пари.

Ако барате информации за тоа како да започнете блог, ќе најдете статии кои започнуваат со „Направете 10.000 УСД месечно од вашиот блог“ или нешто слично – сите броеви кои се навистина импресивни.

Дали е можно да заработите од блог? Дефинитивно може.

Но, ако навистина сакате да пишувате за нешто и не се грижите многу за парите, можете лесно да го направите тоа.

Да, веројатно е дека вашата содржина може да биде пониска во пребарувачите (пред многу понизок, неперсонализирана, содржина на образец), но таа ќе биде ваша.

Ако последната изјава ќе ве очај – тоа е малку општо. Општо, пребарувачите имаат за цел една работа – да ги обезбедат најрелевантните информации што стојат зад пребарувањето. Содржина што ја генерираат корисниците за корисниците. И го задоволува интересот што се предизвикува зад побарувачката.

Значи, ако компонирате ваква содржина – дури и ако немате идеја како да ја оптимизирате оваа содржина за да допрете до повеќе луѓе, тогаш сеуште постои можност таа да се појави во предвид, освен оние за кои е создадена.

Да речеме – ако сакате да пишувате за езотерија. Или фантастична литература. Или за обработка на метали дома (има мали печки што можат да стопат метали б.а.). Или да живеете среде природа – сторете го тоа.

Создавањето блог може да биде потполно бесплатно (со непрофесионални домени и бесплатен хостинг / можете ли да ја прочитате мојата статија за тоа како да заработите пари од бесплатен хостинг /) или за помалку од сто лева по календарска година.

Блогот и неговиот јазик

На кој јазик ќе го креирате вашиот блог?

Ова е многу важен аспект што треба да се разгледа.

Едно е да се каже блог што е посветен на сликарството (и различните материјали и техники за сликање) и е на бугарски јазик, друго е на одличен светски јазик, како што се шпански, португалски, руски, англиски.

Со еден – може да имате потенцијален сообраќај од неколку стотици луѓе месечно (кои се заинтересирани за прегледи на материјали за цртање), а другиот е неколку десетици илјади луѓе кои ја бараат истата работа.

Постои различна количина на информации на различни јазици – фактот дека ќе прифатите помал број на луѓе на помалиот, не треба да ве растажува.

Знајте – и во светот на Интернет важи правилото: „подобро првиот во селото отколку последниот во градот“.

Ако креирате блог на кој има 50 написи на бугарски јазик, што се прегледи на разни материјали за цртање. И овие написи ги исполнуваат барањата на луѓето, ќе имате мал, но солиден проток на сообраќај што ќе можете да го заработите.

И да речеме – со инвестиција од сто лева (за создавање и одржување на блогот), можете да заработите 1000 лева (од рекламирање и / или здружени маркетинг ) годишно.

Десет такви блогови – и еве една просечна плата во Бугарија!

Како да проверите колку сообраќај реализираат различните ниши?

Многу релевантно прашање – како знаеме што се бара на Интернет?

За жал – на ова прашање може да се одговори како трол: „Сè е приближно“.

Бидејќи дури и најголемите пребарувачи (како Гугл) – немаат пристап до сите видови сообраќај што се реализираат.

И, ако сакаме да бараме колку сообраќај се реализира преку пребарувачите – сè уште има момент на гатање, бидејќи не сите алатки, платени или бесплатни, ги имаат информациите што ги чуваат пребарувачите.

Но сепак – од каде да започнам?

Можете да ги користите следниве бесплатни алатки:

Гугл Трендови – https://trends.google.com/trends/?geo=US

Во оваа услуга на Google можете да видите како се пребаруваат одредени клучни зборови и како варира нивната популарност (со текот на времето) кај корисниците.

Да речеме – “зимски јакни”. Внесете го овој клучен збор, изберете ја земјата од паѓачката листа „Бугарија“.

Избираме временски период – и гледаме дека ова е предмет за кој се бараат информации сезонски – во есен и зима.

Но, тоа е баран. За разлика од другите теми каде интересот е моментален.

Друга алатка што е бесплатна и може да се користи е таканаречениот планер за клучни зборови Google.

Тој е дел од услугата Google Adwords (платформата преку која се врши платено рекламирање на Google). Преку него можете да пребарувате за клучни зборови и да го видите нивниот волумен.

Проблемот е што оваа алатка не може да ви покаже колкава е конкуренцијата за даден клучен збор.

Ова може да се открие ако го инсталирате додатокот Mozbar.

И регистрирајте се на веб-страницата Moz.com

Постојат и други платени алатки – како што се Ahrefs, Semrush, кои покажуваат конкуренција за постојните клучни зборови. Но, тие се скапи.

Сите зборови имаат одреден степен на конкуренција.

Алатките, без оглед дали се платени или бесплатни, секогаш можат да ви го покажат вистинскиот број на пребарувања за збор.

Оваа информација е „зачувана“ само за пребарувачите.

Сите луѓе што сум бил „следбеник“ го даваат следниот совет – пишуваат за работи што имаат помалку информации на мрежата. И, ова се таканаречените „клучни зборови со долг тек“. Да речеме „како да се поправи расипаниот дисплеј на iPhone“ (на соодветен јазик). Ако во нашата статија има многу фотографии, текст и видео (што го илустрира процесот на поправка), тогаш постои голема веројатност дека ќе одите прво.

Затоа што го „задоволувате“ интересот што го испровоцирал корисникот да изврши пребарување.

Слушнав и други совети – дури и ако покажува дека клучен збор има многу мал интерес, тој всушност има многу повеќе.

Следам сметка по име Алекс Купер, кој создава придружни страници во видеа. Во една од нив (посветена на багажникот на автомобили) тој постави статија посветена на трупите на автомобили за Субару.

И овој напис се покажа дека му носи над 5.000 посетители месечно (статијата е на англиски јазик).

Се разбира, постои и опција да не се бара навистина клучен збор и да се напише статија за тоа е губење време.

За ова – секој продавач ќе ви каже дека создавањето на информативна страница е на принципот на Вини Пу – колку повеќе, толку повеќе!

Потребни ви се информации, но многу.

Блогот и неговата конкуренција

Без оглед на кој јазик пишуваме и како приоѓаме при пребарување клучни зборови, во некои ниши конкуренцијата е силна.

Да речеме – совети за слабеење, компјутери, како да заработите пари на Интернет (ох, сиромашен pasivendohod.net) итн.

Треба ли ова да те негира?

Ако можете да им дадете нешто повеќе на вашите читатели, и бесплатно, тогаш моето мислење е дека ништо не ве спречува да се обидете.

Но, знајте – создавањето блог не е шема со која брзо се збогатувате.

Тие можат да поминат две години додека не видите значајни резултати.

Можете да креирате многу блогови – за да ве заштитиме во случај пребарувањето информации да е сезонско; во случај да има мал напредок и сл.

Нашиот блог и материјалите што ќе ги користиме

Некои луѓе премногу размислуваат за прашањето – кои материјали ќе ги користиме ако сакаме да блогираме за некоја тема?

Сè додека правилно ги означуваме нашите извори на информации – може да се користат и други страници на мрежата.

Но, ние ги користиме како извор! Не директно „копирај-залепи“!

Вториот ќе ни донесе најмала казна од пребарувачите (со исклучок на страницата од резултатите од пребарувањето).

Човек може да има и други проблеми – дури и од кривична природа (плагијат е казнет со Кривичниот законик!).

Може да користите материјали што имаат дозвола да користат – бесплатни страници за акции за слики, за да користите вграден тип од YouTube.

Ако користиме Амазон како придружна програма – може да се користат слики од страницата, сè додека се користи функцијата Sitestripe.

Следејќи го горенаведеното – форумот е „креирај содржина, креирај содржина!“.

 

Конечни размислувања за тоа како да избереме лажат за нашиот блог

Изборот на лажат за блог не е лесна задача.

Но, треба да започнете некаде.

Секогаш запомнете – имате што повеќе да понудите.

Се надевам дека со pasivendohod.net го правам ова.

Но, ова можам да го знам само ако имам повратни информации од тебе – мои читатели.

Затоа ве повикувам од секој мој напис – какво е вашето мислење, забелешка, коментар?

Ако сакате да помогнете – споделете го напишаното на социјалните мрежи користејќи ги копчињата под статијата.

Вака ќе се развива pasivendohod.net.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење