Како да објавите е-книга преку Ингрампарк

Како да објавите е-книга

Не можам да одречам дека објавувањето е-книги како „занает“ е една од моите омилени теми.

Иако „тропам“ во градите што знам многу во оваа област, додека истражував за оваа статија, научив дека пред многу години, една од сигурните страници за објавување веќе не работи (ова е страницата „Буктанго“).

Затоа решив да пишувам за услугата Ингрампарк.

Природа на страницата Ингрампарк

Веб-страницата е достапна преку следниот линк: https://www.ingramspark.com/

Додека повеќето веб-страници за објавување се целосно бесплатни, објавувањето преку Ингрампарк се плаќа.

Се плаќа за самата публикација – т.е. еднаш

Знам дека многу читатели сега ќе изгледаат навредени во овој момент – да платат нешто пред да заработат пари. Да, целта на pasivendohod.net е да информира за сите начини да заработите пари преку Интернет. Но, колку и да се трудам – не сите се целосно бесплатни, а мојата цел е да ве информирам за што е можно повеќе од нив. Одлуката дали ќе ги користите ќе биде целосно ваша.

Јас не би ги опишал надоместоците како недостапни – 25 американски долари за е-книга, 49 американски долари за редовна книга, 49 американски долари за е-книга и е-книга – сè додека датотеките се поднесуваат истовремено.

Веб-страницата Инграмспарк работи на истиот принцип како и Smashwords (повеќе за оваа страница можете да прочитате овде) – Ја дистрибуира вашата книга на повеќе страници на пазарот.

Некои од нив (за е-наслови) се Amazon, Kobo, Nuuk и IBooks. Има и други – можете да видите повеќе тука – https://www.ingramspark.com/how-it-works/distribute

Веб-страницата е достапна на англиски јазик. Значи, ако повторно не знаете – ќе ви биде малку тешко да работите со неа (затоа што треба да креирате сметка, да поставите претпочитани начини на плаќање, да ги поставувате датотеките со вашите книги итн.)

Зошто Ингрампарк може да биде многу корисно

Бидејќи голем дел од неговиот деловен модел – оној на хартиени книги – работи на таканаречениот принцип „Печати по барање“.

Што е ова? Многу е едноставно да се објасни.

Преку страницата можете да поставувате датотеки – оној што е специјално форматиран за ракописот на книгата и една графичка датотека што е корица на книгата.

Ingramspark ги поставува овие датотеки – т.е. Вашата книга на многу пазарни страници низ целиот свет. Ако клиент ја купи вашата книга – тој плаќа за неа, а таа – преку датотеките, се печати на хартија и му се доставува.

Вие не должите ништо за ова однапред.

Ингрампарк тврди дека книгата ќе биде достапна на многу страници. Во теорија, тоа е така.

Но, каде е уловот?

Конс на Ингрампарк

Хартиената книга е всушност достапна на сите партнерски страници. Но, оваа книга ќе има милиони конкуренти – било да се тоа книги што веќе ги печатат традиционални издавачи или книги што се печатат по желба.

Само затоа што е достапна, не значи дека се бара.

Истото важи и за книгите што се објавуваат во електронски формат. Фактот дека вашата книга ќе биде достапна надвор од Амазон – ништо не ја прави поконкурентна.

Напротив. Според мене, преку Ингрампарк, вашата книга нема да може да има корист од специјализираните техники за маркетинг што Амазон им ги нуди на авторите што објавуваат преку својата платформа за директно објавување Киндл.

И овие трикови се два – за да можете да ја ослободите вашата е-книга во одреден временски период со попуст или целосно бесплатна (дури и ако ја издадете бесплатно по завршувањето на промоцијата, во зависност од преземањата на книгите, таа може да се стекне за кратко време – висок платен ранг, генерирате продажба, достигнувајќи „бесплатно“, акумулирање и слава).

И како што реков – Амазон е император на пазарот, само преку него досега сум продавал книги.

Конечни мисли

Ако сакате вашата книга да достигне многу пазари – тогаш Ингрампарк може да ви биде сигурен партнер. Надоместоците не се толку неподносливи.

И против нив – имате право да прашате за сè што не ви е јасно дали го поддржувате. Преку него – луѓето-вработените во компанијата ќе ви одговорат.

Дали можете да остварите поголема продажба преку страницата отколку ако ја испратите вашата книга во Амазон целосно бесплатно (и во електронска и во хартиена форма / тип Печати на барање /) – сепак не може да се каже со сигурност.

Ако можете да се пошегувате – би рекол дека ако ја поставите најчитаната книга на сите времиња, не треба да имате проблем, без разлика кој метод ќе го одберете.

Но, да бидеме сериозни – конкуренцијата е многу жестока во издавачката индустрија. Постојат милиони книги кои се поставени на Интернет. И тие сè уште стануваат секој ден.

Читателите купуваат различни количини на книги. Од неколку десетици (за Јапонците) до помалку од една (за Бугарите) за една календарска година. Автори како anоан Роулинг, Стивен Кинг, ејмс Патерсон, Дин Кунц, Ден Браун и други за кои повеќето луѓе знаат дека се уште се живи и пишуваат. Тие се и ваши конкуренти.

Ако сакате да објавите нешто и да се осигурате дека тоа нема да падне во „мочуриштето“ од милиони објавени книги, тогаш мислам дека треба да се свртите кон една од најголемите издавачки куќи што постојат на Земјата.

Преку нив – и парите што ги трошат на рекламирање, можете да имате најголеми шанси за напишаното – да достигнете до најголемиот број луѓе.

Секако – како што реков, тоа мора да биде најсензационалното нешто што е создадено досега.

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење