Како да продадете сценарио во Холивуд

Како да продадете сценарио во Холивуд

Темата „како да се продаде сценарио во Холивуд“ дефинитивно ќе биде провокативна, а да не зборуваме за тролање.

Зошто?

Не сум виновна, како што ќе прочитате подолу. Но, сепак се надевам дека напишаното ќе биде корисно за оние од моите читатели кои бараат информации за оваа тема.

За тоа како да ја продадете својата сценарио во Холивуд

Кога бев помлад, процесот на креативно пишување ме грабна со својата моќ.

Нема ли нешто поимотно од презентирање на вашата работа пред огромна публика?

Дури и тогаш – скоро како Хауард Хјуз („Авијатичарот“), си реков дека ќе ги снимам „најголемите филмови“.

Се разбира – реалноста е поинаква.

Да имате сценарио не значи дека имате идеја.

Сценариото е драмски текст кој е формиран на посебен начин.

Ако мислите дека имате „дар за говор“ – но не знаете како да напишете ваков тип на текст, прво треба да започнете таму.

На кој јазик ќе биде твоето писмо?

За да биде предложен, тој мора да биде на одличен светски јазик. Најдобро е (ако зборуваме за Холивуд) на англиски јазик.

Ако не зборувате англиски – како ќе се случи тогаш?

Мора да се преведе – нема друг начин. Ако немате средства за професионален превод (и тоа е скапо) – тогаш единствената опција ви е да го задржите напишаното. И преведете го кога имате средства (како последно средство – можете да им го оставите на вашите наследници. Ова го велам без капка иронија).

Другиот голем предизвик е тоа што во САД (и во многу земји низ светот) филмските студија го практикуваат следново – тие не работат со ракописи кои не се нарачани.

„Што ќе каже тоа? – ќе си кажеш.

Не можете (дури и ако имате англиски текст) да им го испратите вашиот ракопис на кој било начин.

Тие нема да го разгледаат тоа!

Зошто?

Да се заштитат од можни побарувања.

Погледнете – тие велат дека САД се земја на чудни правни побарувања. Во нив, многу луѓе сакаат космичка компензација за да им наштетат на некој начин.

Филмските студија не можат да си дозволат да прифаќаат филмски сценарија или филмски идеи директно затоа што би добиле обвинувања дека им е украдена нечија идеја.

Во филмовите што чинат стотици, милијарди долари, можете да видите зошто не сакаат проблеми.

Па, како филмските студија ги прават своите филмови? Дали тие имаат свои сценаристи?

Да, некои од нив имаат сценаристи.

Но, тие работат и со надворешни.

Но, не директно.

Земете го, на пример, џинот Парамаунт.

Ако ја отвориме нивната веб-страница за компании и отидеме во делот “Најчесто поставувани прашања”, го наоѓаме следното прашање: “Имам идеја за филм или имам сценарио што сакам да го купиш – каде да го испратам? ” (Имам идеја за филм или имам сценарио што сакам да го купам? ‘Тие реагираат’Извинете, но ние не прифаќаме несакани поднесоци за сценарија или приказни. Пријавите испратени преку пошта или е-пошта ќе бидат уништени без да бидат прочитани.„Извинете, но ние не прифаќаме несакани ракописи или доставени приказни. Сите доставени материјали испратени по пошта или е-пошта ќе бидат уништени без да бидат прочитани“.

Или со „Мирамакс“ – и тоа е исто.

За да се справите со овој проблем – да му понудите сценарио на Холивуд, треба да имате свој литературен агент.

Што е тоа литературен агент?

Тој е медијатор помеѓу писателот / драматург / сценарист и издавачкиот свет.

Тој / таа може да им го понуди вашиот ракопис.

На Запад – има многу литературни агенти / агенции кои се занимаваат со ваков вид активност.

Како да го пронајдете најдоброто и како да платите за неговото посредување?

Еве ја „тежината“. Можете да направите преиспитување – преку познати сценаристи за да откриете кои се нивните литературни агенти.

Еве еден пример: https://www.google.com/search?client=firefox-bd&q=Timothy+Zahn+literary+agent&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwiS-_an1YHrAhXIURUIHUuYCi0QBSgAebQID36&

Откако ќе го пронајдете агентот / литературната агенција – треба да ги контактирате и да ги прашате дали се сценаристи надвор од земјата во која се сместени (велат САД). Ако се занимавате со такви уметници – добро.

Тие обично имаат веб-страница на која се наведени какви материјали прифаќаат и како.

Еве само илустративен пример (не велам да ја користите или да не ја користите специфичната агенција): http://sgglit.com/submissions.htm

Општо – така прочитав дека литературните агенти земаат само процент од заработените авторски права. Да речеме – тие ви обезбедуваат одреден договор за издавање, со одредена сума. Дел од таа сума е за нив.

Јас не ви препорачувам да дадете пари однапред за медијација во каква било форма, како и да бидат именувани (надомест или што друго) – барем, нема логика да го сторите тоа.

На овој начин станувате жртва на измама.

Најголемите литературни агенции прифаќаат ракописи (обично некои од нив) потполно бесплатно – сепак тие секогаш бараат нови автори кои ќе ги претставуваат.

Ако си речете – добро, зошто е Холивуд, тогаш другите земји имаат филмска продукција!

Тоа е точно. Но, сепак, САД се Соединетите Држави. На друго место, системот е посредуван од литературни агенти.

Конечни мисли

Знам дека овој мој напис ќе вознемири многу мои читатели. Што можам да ви кажам, пријатели, започнете да учите англиски!

Ако имате одлична идеја – тогаш не се откажувајте од тоа. Кој знае – ако најдеш агент да те претставува, тоа може да ти се случи.

Во денешно време, филмовите се дар од Бога. И, тоа треба да се промени.

Темата е отворена за секаков вид прашања, коментари или забелешки.

Оставете ги во форма на коментари.

Ако ви се допадна тоа што го напишавте и сакате да му помогнете на pasivendohod.net – споделете ја статијата на социјалните мрежи. Или прочитајте ги другите статии што ги напишав на страницата.

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење