Како да ја започнете вашата агенција за оптимизација без да вработувате персонал

Агенција за оптимизација

Признавам дека титулата како да ја започнете агенцијата за SEO без да вработувате персонал е провокативна.

Но, во написот ќе претставам идеја дека, ако развиете, вие не само што можете да започнете агенција за оптимизација, туку и да сторите сè што може да се направи во областа на дигиталниот маркетинг, но исто така и во други области – како што се превод, финансиски и сметководствени услуги и др.

Како можеме да започнеме агенција за оптимизација без да ангажираме персонал?

Добредојдовте во „храбриот нов свет“ на медијацијата.

За жал – ако барате работа или понудите нешто на некоја од хонорарните страници за вработување (веќе разгледав примери како на пр Луѓето ,, Truelancer ,, Фриленсер ,, Апликација и Fiverr), многу е веројатно да наидете на некој што е само посредник.

Многу луѓе имаат профили, „впиваат“ таму и кога ќе видат дека некој бара нешто, или му испраќаат порака со барање за CV (кога бара работа), што ја додаваат во својата база на податоци за траги или директно ја нудат цена. за проект – и тогаш тие мислат на тоа како “автомобил”.

Оваа едноставна шема не збогатува никого – ако клиент бара изведувач, само треба да бара малку повеќе и ќе најде уште пониска цена. А, за страниците за кои станува збор се утврдени такси за имплементација на проектот – конкуренцијата цена од дното наскоро ќе ги потроши сите можни добивки. И мора да се предвиди дека протокот на готовина доаѓа доцна.

Што значи последното што го реков? Многу едноставно – кога клиент купува услуга, тој плаќа веднаш, но специфичната страница ја плаќа по завршувањето на проектот, па дури и некои страници ги чуваат парите за одреден временски период. На пример, Fiverr ги чува парите 14 дена. Значи, кога клиентот нарачува, посредникот исто така мора веднаш да ги нарача парите кај изведувачот.

Ако клиентот ја оспори нарачката (нешто што не го сакал, да речеме), тогаш посредникот мора да го оспори на изведувачот.

За тоа – што прават луѓето што сакаат да посредуваат и барем да ја контролираат цената?

Тие создаваат своја веб-страница.

Звучи многу ниско, но мислам дека барем пет проценти од страниците што циркулираат на Интернет и нудат услуги, всушност се управувани од трети страни.

Многу може да се каже за моралната страна на аспектот.

Што можете да направите тогаш – да го подобрите квалитетот на услугата? Дали го заслужувате својот дел од пита?

Многу хонорарни преведувачи (хонорарни работници) го прават она што го прават во слободното време. За пари што се „за уживање“, како што велат. Повеќето од страниците што ги набројав исто така имаат платени планови за претплата, кои се користат при наддавање за работа.

Се согласувам дека не е профитабилно за некое лице да плати, да речеме, претплата од 20 американски долари, кога може да не заработува дури 50 долари месечно.

Ова е местото каде што ќе се појавите и ќе го преземете овој економски ризик.

Вашата цел ќе биде да привлечете голем број луѓе кои ќе сметаат дека нема смисла да плаќаат за планови за претплата или да се занимаваат со поддршка на клиенти.

Се разбира – и овој мој план не е совршен.

„Добро, но што правиме ако клиентот не е задоволен од перформансите? – Секогаш можете да работите со системот Escrow, што ќе ја заштити исплатата до одреден степен.

Јас им велам на некои затоа што овој систем не ве штити од газ клиенти кои само ќе ви го трошат времето – и тоа на вашиот изведувач.

Што може да се направи во овој момент? Не можам повеќе да ти одговорам тука. Според мое мислење, сите односи во животот треба да се засноваат на искреност и реципроцитет. Треба да бидете искрени со вашите изведувачи. И ако моделот работи – да ги компензира до одреден степен.

Како работите ако имате многу луѓе и видот на работа е ист? Сè уште е тешко за мене да одговорам на кого треба да го дадеш. Во овој тип на шема, овие работи се учат во движење.

Покрај тоа, треба да разгледате некои разумни временски ограничувања. Јасно е дека не можете постојано да ве следат. Ако имате партнер – можете лесно да го продолжите времето за поддршка на клиентите на 12 часа +.

Последниот одговор што треба да се разгледа е зад сметководствената структура на овој вид на работење.

Haveе имате фиксни трошоци – за страницата и / или за платениот профил на хонорарната страница. Досега – ништо нејасно.

Но, ќе имате два големи парични текови што ќе течат – едниот од клиентите, другиот до изведувачите. Бидејќи обемот на пари ќе биде голем – многу е веројатно дека прометот ќе биде десетици илјади, а профитот – стотици.

Нарачките можат да доаѓаат од целиот свет.

Мој совет е да се консултирате со искусен експерт за сметководство за тоа како да постапите во овој случај кога станува збор за даноци, особено за ДДВ.

Се разбира, мислам дека е непотребно да се каже, но никогаш, никогаш не користете кредитна картичка за да купувате зелено. Без оглед на условите за враќање на парите што ви ги нудат, без оглед на периодите на грејс во кои нема интерес – според мене ризикот не вреди.

Конечни мисли

Постојат многу страници кои нудат услуги што всушност ги вршат трети лица.

Сум видел многумина кои се дури и ставени на продажба. Продавачот секогаш ветуваше дека ќе потрае некое време, и може да се направат добри пари.

Сè што е премногу добро за да биде вистинито, веројатно не е. И тука и на друго место се бара работа. Во најмала рака, вие ќе бидете оној кој ќе биде на „горниот дел од устата“ и ќе се справува и со изведувачите и со клиентите.

Како да се минимизира ризикот? Поставете разумен лимит – кажете 600 долари месечно. Ова е сосема остварливо да се каже со 10 набавки. И тоа е плата во покраината Бугарија.

Како и секогаш – би бил заинтересиран да го слушнам вашето мислење што мислите за оваа шема? Кои други „стапици“ ги пропуштив и кои евентуално може да и пропаднат?

Секое прашање, коментар или забелешка што ја давате помага оваа страница да се надгради и содржината да биде покорисна за вас, читателите.

Ако сакате да му помогнете во неговиот развој – најлесниот начин е да го споделите напишаното со вашите роднини и пријатели.

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење