Како да ја заштитите вашата деловна идеја

Светот на немилосрдна конкуренција е доста жесток, па природно доаѓа прашањето како да ја заштитите вашата деловна идеја.

Во оваа статија ќе дадам неколку правни техники и едноставни тактики.

Но, пред да започнам, сакам да појаснам. Јас го вметнував концептот на идејата токму нејзината суштина: концепт што треба да се брани.

За ова – барем во бугарското законодавство, идеите и концептите не се заштитени (видете член 4 од Законот за авторско право и сродни права).

За ова е потребно да се прибегне кон методите што ќе ги опишам подолу.

Заштитете ја деловната идеја чувајќи ја во тајност

Знам дека звучи тролско и глупо, но да – ако сакате да ја задржите вашата идеја, најдобро е да ја чувате во тајност.

Погледнете ја компанијата Кока-Кола – колку што знам тие не ја патентираа својата формула за нивниот познат пијалок (и со тек на време овој патент ќе истече).

Наместо тоа, тие ја чуваат тајната на готвењето строго.

Можете да пешачите на ист начин. Колку помалку луѓе знаат, толку подобро.

Но, ако мислите: „Браво, Шерлок, што ако некој зборува“.

Таа мора да продолжи на следниот чекор.

Заштита на деловната идеја преку договор за доверливост (подготвен) од Закон за заштита на трговијата

Идејата може да биде задржана доколку оние што ent го доверувате склучуваат договор за неоткривање информации со вас (НДА).

Ова е договор што обврзува две или повеќе страни – во овој случај да не ги откриваат информациите што им се доверени за време на извршувањето на работата (или во други случаи).

Се разбира – дизајнот на договорот може да обезбеди искусен адвокат (што нема да ве чини многу). Тој / таа ќе одлучи – откако ќе го информирате за вашите индивидуални околности, што да поставите како услови.

Може да бидат вклучени казни (многу големи).

Таков договор може да се склучи без поголеми формалности (само да се потпише меѓу двете страни), но ( наместо тоа, тука се бара психичкиот ефект ) може да го потпишете и пред нотар.

Дури и ако имате ваков договор (кој ги штити вашите интереси), тогаш запомнете ја вистината на животот – има луди луѓе на светот кои ќе прават што сакаат. И ниту еден договор (без оглед на условите) не може да ги спречи.

Заштита на вашите права во судска постапка е потребно време (ако одите да го тужите прекршителот).

Заштитете деловна идеја преку договор за да избегнете конкуренција

Покрај склучувањето договор за доверливост, можете да склучите и еден (со лицето на кое сте и ја довериле вашата идеја) и да избегнувате конкуренција.

Што значи тоа?

Така, другата страна ќе се обврзе да не стане ваш директен конкурент. За одреден временски период.

Овој вид на договори се користи доста често во западните земји.

Сега – што се однесува до Бугарија, имам некои резерви.

Од една страна, да, страните имаат слободна волја да склучат какви било договори што не се во спротивност со законот и доброто однесување. (За време на истражувањето не најдов никаква противречност со нашите мајчин закони). Но, од друга страна – да, имаме право на бесплатна деловна иницијатива.

За ова – се свртувам кон оние мои читатели кои веруваат дека се поискусни адвокати, според вас, дали може да се склучи таков договор во Бугарија? Какво е Вашето мислење?

Заштита на деловната идеја со склучување договор за дело за изнајмување

Ова е договор што е повторно популарен во голем број западни земји.

Што би се случило ако работевте да реализирате нечија идеја?

И вашиот придонес е значителен?

Тука доаѓа на помош на овој договор – договор за работа за изнајмување.

Ако работите (со ветување дека ќе ве вработуваат подоцна), ќе можете да барате свој придонес.

Конечни размислувања за заштита на деловните идеи

Ако вашата идеја веќе ја поминала фазата што се смета за концепт, можеби ќе сакате да разгледате и други начини за заштита на вашите права на интелектуална сопственост (како што се регистрација на комунален модел, регистрација на трговска марка, итн.).

Но, досега – толку многу. Барем можам да се сетам само на методите опишани погоре.

Beе бидам среќен ако некој се вклучи во темата и додаде други.

Ако ви се допадна мисијата на pasivendohod.net – може да ви помогне доколку ги споделите материјалите на социјалните мрежи (кои можете да ги најдете во овој дел ) или ви се допаѓа нашата страница На фејсбук .

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење