Пишување под алијас или под вистинско име: Што е подобро?

Пишување под псевдоним или под вистинско име: што е подобро?

Размислувате да започнете ваша сопствена веб-страница (или профил на социјалните мрежи) за развој, но се прашувате: дали пишувањето под псевдоним или под вашето вистинско име е подобро за идниот проект?

Па, во оваа статија ќе дадам свое гледиште за ова прашање.

Предности на пишувањето под псевдоним

Луѓето создадоа милениумски текстови под различни имиња (од различни причини) – главно за да стават „слив“ меѓу себе и она што тие го создадоа како текст.

Историски пример е османлискиот султан Сулејман Величествениот, кој пишувал поезија под псевдонимот „Мухиби“.

Денес луѓето користат и псевдоними.

Но, зошто треба да размислите да користите, ако создавате своја сопствена содржина за вашата страница / блог?

Ако вашата страница / блог е посветена на контроверзна или многу чувствителна тема (како што се сексуалноста или актуелна политика), тогаш пишувањето под псевдоним може да биде добро решение.

Бидејќи – она што е објавено на Интернет, многу веројатно нема никогаш да биде избришано од таму.

Читателите можат да ве следат до вашите лични профили на социјалните мрежи. И да речеме дека објавивте статија за одбрана на правото на луѓето од нетрадиционална сексуална ориентација да склучуваат граѓански брак едни со други. Ова ќе ве заштити од можни заканувачки, трол пораки.

Луѓето исто така може да прибегнат кон употреба на псевдоним: поради закана за кражба на идентитет.

Не, не грижи се, никој нема да земе кредит во твое име ако излезеш со твоите вистински имиња под твоите објави.

Ова значи создавање лажни профили кои го имитираат вашиот вистински.

„Но, со прекар, што ги спречува да создаваат лажни профили под него? – ќе речеш.

Така е, не им пречи. Но, мојот совет не е бескорисен и контрадикторен. Тоа е дел од горенаведеното, како и оние што ќе ги напишам подолу.

Друга причина што може да ве натера да користите прекар е да ја заштитите работата.

Идеолошки, блогирањето е хоби (иако многу луѓе заработуваат од тоа). Но, многумина кои имаат блог го прават тоа едноставно „заради спортот“.

Но, како што реков, објавувањето информации може да биде чест за теми за кои не постои широк јавен консензус.

Можеби сакате да ги „разоткриете“ злобните практики во одредена област на јавниот или економскиот живот.

Анонимноста може да ве заштити.

Негативите на пишување под псевдоним

Како во животот, така и на Интернет човек мора да стои на своето име.

“Човече, ова е најзбунувачката статија што сум ја прочитал. Пишуваш за анонимноста, а потоа врескаш за публицитет! Што сакаш да кажеш?” – ќе рече некој.

Кога креираме содржина – во многу случаи, многу е важно оваа содржина да биде поддржана од угледот / знаењето на лицето што ја создало.

Јас сум пишуваше за практиката на Google да обележува одредени теми како YMYL – пребарувачот им дава предност на професионалците кога станува збор за ниши како што се финансии, кредити, здравствени информации итн.

Во иднина, овие ниши “може да растат”. Луѓето / организациите кои имаат очигледно професионално искуство исто така ќе бидат рангирани повисоко.

Друга причина да се напише под вистинското име е да се воспостави врска со читателите.

Ова е кредо што се обидувам да го следам. Без разлика колку глупави работи имам напишано во pasivendohod.net, стојам пред вас. Затоа што знам дека понекогаш – ако поставениот материјал предизвикува дискусија, работите можат да се разјаснат. Или да се „појават“ други гледишта.

Друг аргумент што бара објавување под свое име е идниот раст на вашата страница / блог.

Пишувајќи сами – во иднина можеби ќе имате можност да напишете текстови за други страници, разменувајќи мислења. Theirе ги привлечете нивните сопственици со веќе утврдената репутација како специјалисти во оваа област.

Јас јасно кажав какви барања имам за публикации што можат да бидат прифатени на pasivendohod.net. Како и секој може се поврзува со мене овде .

 

Конечни размислувања за објавување под псевдоним или под вистинско име

Важно е да размислите како ќе ги обележите вашите објави.

Ако се потпрете на пребарувачите како извор на сообраќај – тие се развиваат и веќе се вградени во ознаки кои ги земаат предвид авторитетот и стручноста на оној што ги создава.

Ова може да се продлабочи во блиска иднина.

Споделете го вашето мислење под темата.

Ако ви се допадна мисијата на pasivendohod.net – можете да нè сакате На фејсбук или споделувајте материјали на социјалните мрежи.

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење