Приватна мрежа за блогови (PBN) и оптимизација

мрежа на приватни блогови

За да се подобри позицијата на една страница во пребарувачите (СЕО) – честопати се прибегнува кон методот „сенка“ на приватна мрежа за блогови.

Но, што е ова?

Природа на приватна мрежа за блогови (PBN)

Појавата на мрежи на приватни блогови доаѓа со развој на пребарувачи (пребарувачи), кои наоѓаат страници на Интернет преку дадени клучни зборови.

Ја слушнав следнава приказна (не знам дали е вистина или мит) – кога сè уште беа студенти на Стенфорд, Лери Пејџ и Сергеј Брин забележаа нешто.

На крајот од сите научни трудови (како што сите знаеме) има список на користена литература.

Колку е подолго, толку повеќе студирал авторот на научната работа. И, неговата работа треба да се смета за поверодостојна (бидејќи тој се справил со работата на другите кои придонеле за оваа тема).

Како и да е, што се случува ако некој цитира материјали што немаат никаква врска со истражувачкиот проблем?

Како може да се земе предвид ова?

Исто е и со Интернет-страниците.

Уште од развојот на пребарувачите, еден од критериумите што одредува колку е посигурна страницата е колку други страници имаат врски до неа (некако – еј, видете ја оваа страница „знае за што зборува“).

Што ако некој конкретно создаде страници што водат до други страници?

Како пребарувачите ќе откријат дека страницата има многу вистински цитати (а не оние што манипулираат со резултатите)?

Тие се обучени. Да, зад пребарувачите се крие вештачка интелигенција, која се акумулираше со текот на годините со интеракцијата на нивните корисници.

Но, сè додека не дојдеме до точка кога тие ќе ги препознаат вештачки креираните страници сосема непогрешливо – има уште многу да се посака.

Дотогаш, ќе има приватна мрежа за блогови.

Приватна мрежа за блогови е мрежа на страници што се користат за создавање врски (и упатување на орган) до веб-страница со цел да се манипулираат со резултатите од пребарувачот.

Замислете (ако ви е тешко да сфатите) една планета (страницата) и повеќе сателити (мрежата на приватни блогови). Сателитите гравитираат околу планетата. Колку повеќе сателити – можеби планетата е поголема?

Денес, PBN (мрежи на приватни блогови) се сметаат за т.н. „blackhat SEO“ – засенчен, нелегален процес на оптимизирање на содржината на пребарувачот.

На што може да доведе употребата на приватна мрежа за блогови?

До изрекување на казни – „казни“ „на страницата.

Да, пребарувачите (како што се Гугл, Бинг, Јаху, итн.) Може да воведат казни за одредени страници – бидејќи страницата може да ја изгуби својата позиција во резултатите или да биде исклучена во целост.

Казните се многу сериозна работа што влијае на веб-страниците.

Сметајте го за еден вид „криминално досие“. После тоа не може да се избегне.

Ако некоја страница е казнета – и последователно неговиот сопственик ја напуштил, тогаш ако некој друг ја продолжи страницата со истиот домен – тоа може да има негативно влијание врз него.

Постојат многу луѓе на Интернет кои тврдат дека можат да продаваат врски од PBN. И овие врски можат да помогнат во подобрувањето на поставеноста на вашата страница во резултатите.

Не користете ги, колку и да звучи примамливо.

Градење веб-страница (од ништо) е титанска задача. Јас сум напиша статија што можете да го користите како почетна точка за создавање на страница.

Работа која често не се исплати.

Земете пример за pasivendohod.net. До денес, имам напишано над 130 статии. Должината на напишаниот текст (кој е единствен) е над 130 000 зборови. Што е повеќе од текстот на ремек-дела како Летописите на Нарнија: Лавот, вештерката и гардеробата или Хари Потер и каменот на филозофот.

Колку мислите дека се посетители на pasivendohod.net (заклучно со датумот на пишување на написот) – не повеќе од 50 уникатни посети месечно).

Може да потрае и до две години да се види „резултат“. Што е многу обесхрабрувачко. И никој не може да гарантира дека ќе добијам повеќе посетители од пребарувачите.

Како што реков – пребарувачите се самостојно учење. Денес, може да се создаде сличен вид на врска. И сè е во ред – но што се случува за една година? И после десет?

Ако сакате да го третирате овој потфат како бизнис, а не како проект за „палење“ (т.н. методи „разгорување и палење“), тогаш третирајте го како бизнис.

Може ли некој да изгради PBN мрежа или линкови воопшто за кои сопственикот на страницата не знае?

Можеби. Ова е повторно нечесна, засенчена практика што ја слушнав како се користи.

Поединци рекетираат дека ќе градат слични врски од субстандардни страници (вклучително и оние со порнографска или друга слична содржина) до некоја страница.

Или директно започнете таква кампања – со цел да ги „свртите“ резултатите на една страница.

“И исто така? Зарем Гугл не ги казнува?” – ќе прашаш.

Мислам дека пребарувачот има мерки против ваквиот тип на однесување.

Но, што треба да стори совесниот сопственик на страницата – дали треба да се загрози целата негова работа?

Тој може да ги „откаже“ ваквите врски.

И да знаете една работа – нејзината содржина секогаш мора да биде насочена кон корисникот.

Мислам дека ова е магијата што ги „совладува“ машините за пребарување.

Имање квалитетна содржина што им се допаѓа на луѓето (и им помагаат).

Конечни размислувања за користење приватна мрежа за блогови (PBN)

Ова е засенчен метод кој наскоро (можеби во следната деценија) ќе згасне како начин за оптимизирање на содржината во пребарувачите.

Не користете го тоа – една работа е дека парите што ќе ги дадете може да бидат доста. Друга работа – во одреден момент „лошата карма“ може да ве врати назад.

Фокусирајте се на содржината. И да речеме – дури и платената промоција на социјалните мрежи (за да добиете следбеници).

Beе бидам среќен ако статијата ја прочитаат Бугари кои се занимаваат со оптимизација за надворешни страни (што е создавање на надворешни врски) – какво е вашето мислење? Што правите – да ја направите страницата успешна?

Со моето минимално знаење (не може да се замисли размерот на знаење што едно лице мора да го има ако сака да се занимава со Интернет маркетинг) ќе напишам во иднина статии за други методи (кои треба или не треба да се користат), кои се користат за оптимизација на содржината.

Beе бидам среќен ако „мојата публика“ е тука кога ова ќе се случи.

За ова – овој напис, како и сите други, се отворени за секаков вид дискусија (во добар тон).

Ако сакате да му помогнете на pasivendohod.net – споделете го напишаното на социјалните мрежи со вашите роднини.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење