Размена за користени учебници како деловна идеја

Размена за користени учебници како деловна идеја

Ако барате потфат што може да се започне со релативно малку капитал, тогаш размената на учебници како деловна идеја не е лоша понуда.

Но, што треба да знаеме?

Размена за користени учебници и локација

Единствениот начин на такво место може да биде успешен доколку се наоѓа во поголем град.

„Оваа година Нобеловата награда за економија му се доделува на авторот на pasivendohod.net“, ќе рече некој.

Некој поголем град?

Во онаа каде што има и некоја високообразовна институција, колеџ.

Или друга професионална организација што обучува многу луѓе во некоја форма. И на овие луѓе им требаат материјали за обука.

Ова би било совршено место.

Мислите скршени. И погледнете во сите регистри до кои можете да пристапите.

Кои се училиштата?

Можете ли да закажете состанок со нивниот претставник (надзорник или претставник на надзорно тело како родителски совет) или наставник кој работи таму?

Да се биде препорачан е еден од клучевите кон успехот.

 

Размена за користени учебници и регулаторни барања

Ова е бизнис.

И како такво, тоа спаѓа во прописите за сметководство и даночно известување.

„Продавам користени работи, друже! – ќе рече некој.

Да, користените учебници се предмети од втора рака.

Но, вие ги продавате / препродавате за комерцијални цели.

За ова – имате обврска да пријавувате и директни и индиректни даноци.

За ова – пред да започнете, мојот совет е да се консултирате со овластен сметководител.

Мое мислење е тоа ќе треба да користите фискална каса (да пријавите во директна продажба).

Искусен експерт ќе мора да ве води за најпаметната стратегија за правно работење на вашата размена.

Како да ја организирате документацијата на најевтин начин (на крајот на краиштата, тој / таа ќе ве извести и ќе ја објави продажбата); како ќе биде најоптимално да се изјави пред органот за приходи (доколку е потребна регистрација на ДДВ – според кој член од законот треба да се направи, за кои месеци може да се прогласи нула ДДВ / ако немате активност /), како ќе најдобро е добро да се сноси товарот на осигурување, итн.

Од второто – придонеси за социјално осигурување може да се смета дека размената за користени учебници би била соодветна за луѓе кои се во пензија.

За други (дури и луѓе кои имаат одбитоци и уживаат во намалени даночни стапки) – добро е да размислат двапати пред да започнат нешто.

“Но, ќе испратам работи само со курир, добро, брат ми. Кој ќе ми каже дека работам? Кој ќе провери за сто лева?” – ќе рече некој.

Во Бугарија не постои минимален праг ако се склучат трансакции од чисто комерцијален карактер.

Можете да продавате учебници за 200 лева за да победите. Некој може да продаде три телефони – за 3.000 лева. Со цел да победи.

Вие не сте „имуни“ од скринингот. Никој не е.

Како личност која смета дека е одговорна пред своите читатели – мислам дека е правилно да го споделите ова со вас.

За оние од моите читатели кои живеат во странство – проверете кои се локалните барања. Но – ако започне нешто рекламирање, не верувам дека ќе има голема разлика.

 

Размена и конкуренција на користени производи

Е имате конкуренција. Офлајн и онлајн.

Во голем број земји постојат специјализирани страници кои директно купуваат користени учебници.

Таквата услуга е, да речеме, онаа на Амазон .

Вие, ако имате „бесплатен капитал“ – исто така можете да ги искористите овие услуги.

Да се купат користени учебници во промоција.

Или организирајте продажба на пишани предавања од студенти ( повеќе за белешките за продажба, белешките за предавања може да се прочитаат овде ) Некако е како мало „издавање книги“ што ги „продава“ овие работи.

“Вие сте одвратно момче! Како можете да ги агитирате младите да прават такви работи!” – ќе рече некој.

Не велам дека мора да договорите некој да напише туѓи часови (како што се трудови, дисертации). Не

Понекогаш – во високообразовните институции не секој може (колку и да е вреден) да го напише она што наставникот го објаснува / диктира.

Willе им помогнете само на оние што сакаат – да имаат пристап до целосни белешки. Е.

(Кој решил да измами и копира преку „пиштоли“ – тој нема моќ да го спречи.)

 

Приходи од размена на книги за користени учебници

Ова е сезонска работа. Дури и во присуство на многу различни училишта (по степен и тип).

Не очекувам дека некој ќе заработи повеќе од 10.000 лева во Бугарија од овој вид активност – цела година.

За ова – овој бизнис мора да биде страничен, комплементарен на веќе направеното.

Ако е можно.

“Општ говор. Ништо специфично.” – ќе рече некој.

Illustе илустрирам со пример: полесно ќе биде ако имате мала книжарница да продавате нови учебници на барање или на пратка (издавачите ќе ви дадат учебници за продажба по нарачка) отколку да купите или да посредувате во продажба на стари. / бидејќи за секој учебник, доколку треба да го докажете потеклото, ќе мора да изготвите посебен документ како договор /). Вашиот сметководител дефинитивно ќе биде посреќен.

За ова: размисли.

 

Конечни размислувања за користената размена на учебници како деловна идеја

За да започнете таков потфат, ќе бидат потребни неколку стотици лева (за стока) и кажете: неколку полици.

Но, бидете внимателни.

Ако сте возрасен човек кој сака да биде поактивен. Имате своја соба, живеете во голем град, тоа не ве спречува да размислувате за оваа можност да им помогнете на вашите приходи.

Паралелно можете да ја користите и опцијата за испорака на курир.

Нема да се бањате во пари.

Но, ќе им помогнете на младите (и нивните родители) да заштедат пари.

Ако ви се допадна статијата – можете да ја споделите на социјалните мрежи со помош на копчињата „сподели“ или да ја сакате нашата страница На фејсбук .

Оваа страница се развива преку вас.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење