Создавање страница со истечен домен

Создавање страница со истечен домен

„Ако сакате да создадете сообраќај побрзо, тогаш создавањето страница со истечен домен е вашето решение“ – овој совет е доста чест на Интернет.

Но, дали е ова вистина? На што се базира оваа теорија?

Ајде да видиме.

Домени. Истечени домени

Секоја страница има свое име. Ова е неговиот домен. Да речеме: pasivendohod.net

Постојат стотици видови на домени ако го примениме нивниот крај (продолжување): како што се .com, .net, .org, итн.

Домените можат да се користат дури и како еден вид билборди, за поставување рекламна содржина на нив (без веб-страница): т.н. паркирани домени (можете да ја прочитате мојата статија за паркирани домени и како да се профитира од нив).

Секој домен е регистриран преку специјализирани регистратори на страници, кои се дел од меѓународна организација ИКАН.

Секој домен може да биде регистриран од физичко или правно лице за одреден временски период (може да има и други ограничувања) – од една година до десет години.

Секој што регистрирал домен (откако ќе ги плати соодветните давачки) – може да го користи во наведениот период.

Овој период може да се продолжи со купување повеќе време.

Значи – оние домени чии права не беа купени по истекот на периодот се напуштени.

Кои се придобивките од купувањето истечен домен?

Интернетот не е само мрежа на меѓусебно поврзани уреди, тој е исто така мрежа на меѓусебно поврзани веб-страници (соодветно на нивните страници).

И, мислењето дека колку повеќе надворешни врски (линкови) има една страница од трети страници, толку е поавторитативно, е широко користено.

Овој фактор доведе до цела индустрија – како на пр мрежи на приватни блогови ,, платени врски

И градење на односи (воопшто). Можете да ги видите моите на линковите негативно мислење за овие методи.

Па, каква врска има ова со доменот?

За време на периодот на своето постоење, секоја страница гради профил на надворешни врски.

Теоријата е: купувањето страница со веќе вградени врски ќе ви помогне да ја развиете побрзо.

Дали е така

Ризиците од купување истечен домен. Што да барате при купување на домен со истечен рок?

Зошто доменот е истечен? Зошто нејзиниот сопственик не го обнови?

Прво, на ова прашање всушност мора да се одговори.

„Можеби почина. Можеби не се очекуваше“. – ќе речеш.

Тоа е точно. Можеби се случиле многу работи.

Но, каква е веројатноста некој што има успешна страница – да се откаже од неа?

Но, сè уште има многу домени – веројатно илјадници чекаат да се купат откако ќе се користат.

Запомнете – кога купувате домен, доколку се користи, го купувате со целата своја историја.

Добро или лошо.

Многу е важно да проверите кои се врските до доменот.

Кој е авторитетот на врските што се користат? Од кои страници?

Што е сидро (текстот што се користеше за креирање на врската / кога ќе го поставите курсорот над врската, се прикажува некој текст. Овој текст е многу важен за одредување на придобивките од оптимизација за врската /) што се прикажува?

Ако барате страница што е поврзана со берберски материјали и наиде на домен што го носи името на нешто во оваа област – линковите што се прикажуваат и сидрата, што вели тоа? Ако тоа е нешто што е многу тесно поврзано со бричење (да речеме дека доменот е topbrasnene.com, врските имаат сидра како „топ бричење“), треба да бидете многу, многу внимателни.

Веројатно е дека доменот е премногу оптимизиран – во толкава мерка што воспоставените надворешни врски не се мешаат во тоа, не помагаат.

Сепак, Гугл не е будала и „не јаде домати со влогови“. Тие знаат дека некој го преоптимизирал доменот за да манипулира со резултатите.

За ова – во никој случај сајтовите што „имаат криминално досие“ во Google – не се казнети / отстранети од резултатите /, не се соодветни за вас.

И, најевтиното проширување на доменот (да речеме .xyz) е подобро од страница што е казнета. Или има сомнителен профил на изградени домени.

Бидејќи страниците можат да се градат на кој било јазик. И на многу јазици немаат квалитетни информации.

И да речеме – врвниот резултат во Молдавија (мала нација од 2,6 милиони жители) за клучниот збор „хостинг“ (да речеме) сепак гарантира многу добар приход. И таму конкуренцијата може да биде помала за неа. Без оглед на кој домен е изградена страницата.

Како да проверите истечен домен?

Постојат специјализирани страници на кои можете да пребарувате домени со истечен рок на траење. Една од нив е https://www.expireddomains.net/

Не сум го користел за тоа – не можам ниту да го препорачам, ниту да го критикувам.

„И како да ги провериме врските до доменот што ни се допадна?“

И тука ми е тешко да одговорам која алатка работи најдобро.

Добра идеја е да го започнете вашето истражување Wayback машина – ова е страница каде што се архивираат слики од многу страници на мрежата.

Т.е. можете да видите каква е содржината на една страница со текот на времето.

Ако содржината не била „кошер“ – содржела несоодветни работи, подобро е да се откажеш.

Што се однесува до верификацијата на самите надворешни врски – ќе треба да продолжите со студијата. Мислам на некои алатки (како Спамзила ) Но, бидејќи не сум ги користел, не мислам дека е правилно да се зборува напамет.

Askе ги замолам моите читатели кои се повеќе свесни – да дадат свои предлози преку коментар.

Финални размисли - по-добре ли е да се ползва изтекъл домейн или нов?

Освен ако не знаете што правите – секогаш започнувајте со нов домен.

Тоа е она што го направив со pasivendohod.net.

Ако посакуваното продолжение е веќе зафатено (и сè уште го сакате) – можете да го купите. Во оваа статија напишав како можете да заработите од купување и продавање на домени .

Но, ова е само последно средство – ако имате пари.

Но запомнете – без оглед на кој домен се користи, многу е важно содржината на страницата да е исто така квалитетна. И да им помогне на потрошувачите.

Ова е сребрениот куршум во светот на оптимизација.

Можам само да се надевам дека овој напис беше токму тоа.

За да дознаам дали е тоа така (не само овде, туку и во моите други материјали) – тогаш ми треба твоето мислење.

Се вклучувате со вашите прашања, коментари или забелешки.

Ако ви се допадна мисијата на pasivendohod.net – да помогнете, можете да ги споделите материјалите на социјалните мрежи притискајќи под нив или да ја лајкувате нашата страница На фејсбук.

Веб-страницата е посветена на вас, мои читатели, и само преку вас може да успее.

Благодарам однапред.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење