Сопствена веб-страница / блог на Интернет – првите работи што треба да ги знаеме

Сопствена веб-страница / блог на Интернет

Мрежата е преплавена со статии под наслов: „Сопствена веб-страница / блог на Интернет?“.

И како и да е – Интернетот поврзува милијарди луѓе секој ден.

Овие луѓе купуваат, бараат информации, работат или едноставно се забавуваат.

А тоа значи купишта пари што: рекламодарите секој ден даваат за да привлечат клиенти; провизиите се дистрибуираат врз основа на реализирани набавки; парите се пренесуваат од една во друга земја; и така натаму и така натаму.

Во претходната статија, јас го опишав Интернетот како голема улица каде стотици илјади продавници се обидуваат да продадат нешто. Искрено, не можам да мислам на подобра споредба.

Ако исто така сакате да заработите приход преку мрежата – еве ги првите неколку совети што треба да ги знаете.

Овој напис се фокусира на основните знаења што треба да ги имате кога се одлучува да се создаде информативна страница. За е-трговија – барањата се уште посериозни.

Како да изберете соодветно име на домен за вашата страница?

Доменот е главната идентификација што ја одредува нашата идна страница.

Може да се создаде со преземање на неколку гледишта:

– Можете да користите збор од секојдневниот живот што ја рефлектира суштината на страницата. Како pasivendohod.net – тој е составен од зборовите пасивен приход. Таквите домени се нарекуваат точки на точни совпаѓања – тие одговараат точно на дадениот клучен збор.

На Интернет се води голема дискусија за тоа дали именувањето на овој начин има некаква предност.

Пред неколку години, луѓето успеаја да ги натераат пребарувачите да ги изнесат своите страници во прв план. Сега – по нивниот постојан развој, тие ги изнесуваат најсоодветните резултати.

И, ако регистрирате домен со име bivolskosirene.com, тогаш ќе бидете на исто ниво со луѓето кои имаат страници на темата биволско сирење.

Според некои луѓе кои се занимаваат со оптимизација на машините за пребарување – регистрирањето на домен што одговара на клучниот збор воопшто не боли. Мислам дека сепак е барем мал плус.

Ако го користите овој метод – тогаш користете бесплатни алатки како што се планер за клучни зборови на Google и трендови на Google.

Погледнете колку зборови се пребаруваат секој месец.

Совети на кои наидов – при регистрирање на домен, дури и ако зборот е неологизам, составете го за да може јасно да се прочита.

Да речеме дека вашиот домен ќе биде со два збора. Да речеме (само на пример) – зборот „тас салеб“. Тоа, латинизирано, ќе биде напишано како тасалеб.

Гледате дека е многу тешко да се прочита, нели?

За да го направите ова, креирајте ги зборовите за вашиот домен, така што ќе биде полесно да се читаат. Во повеќето случаи (на различни јазици), ова е тешко, особено ако бркате точен домен. Но сепак пробај.

Неколку зборови за таканаречените екстензии на домен – т.е. како тој завршува.

Сите сме слушнале за .com или .net. Но, дефакто има стотици екстензии – секое од нив значи нешто. Или ориентирајте се географски (како што се .bg за Бугарија, .ru – за Русија итн.).

Најчесто користените екстензии – .com и .net се претежно веќе користени – купени од некој друг.

Според информациите што ги прочитав – не е важно какво проширување ќе изберете. Но, можам и да грешам.

Нека моите поискусни читатели да дадат свое мислење за оваа изјава.

Некои екстензии се поевтини од другите. Да речеме, продолжението .xyz е околу еден долар или слично.

Но, ако сакате да развиете страница – мислам дека треба да се држите до најпознатите. Верувајте ми – ако сакате да развиете страница, ова е една од вашите најмали инвестиции.

Откако купивме домен – тогаш што?

Треба да го проверите и следново.

  1. Дали компанијата хостинг ви наплаќа дополнително за серверите на Премиум домен

Зад секој домен всушност стои адреса – но кога пишуваме во пребарувачот, не пишуваме броеви, нели?

Ние го пополнуваме нашиот домен. Всушност, нејзината адреса е во специјални регистри (за уште полесно претставување – замислете телефонски именик), од каде што лесно може да се најде – т.н. домен сервери.

Некои даватели на хостинг ја нудат оваа услуга со дополнителен трошок.

Исто така, ја подобри презентацијата на вашата страница од техничка гледна точка. Барањата биле наводно побрзо обработени. Колку што е ова вистина – нека зборуваат покомпетентните од мене.

2. Дали компанијата за хостирање нуди таканаречен CDN хостинг

CDN хостинг е технологија која нуди децентрализација што ја подобрува брзината на вчитување на страницата.

Наместо страната да се наоѓа на еден сервер (компјутерски центар), на многу од нив има копии од истата. На овој начин луѓето од различни континенти имаат подиректен пристап до вашата страница. И се вчитува побрзо (што е одлучувачки фактор за позицијата на пребарувачот).

 

3. Мора да имате инсталирано SSL сертификат

Ако сте забележале – повеќето веб-страници имаат инсталиран сертификат што покажува дека врската е безбедна.

Понекогаш хостинг компаниите го нудат овој сертификат со купување хостинг од нив, понекогаш овој сертификат се купува одделно.

Дури и ако создадете страница што нуди само информации (не продавате ништо; клиентите не внесуваат никакви лични информации за себе) – таквата инсталирана веќе е потребна за да се индексира од Google.

 

4. Каков тип на хостинг ќе користите?

 

Постојат различни типови на компании кои нудат услуга за хостирање – да ја зачувуваат вашата страница и да ја направат достапна на Интернет.

Има толку многу компании што тешко дека некој може да ги опише сите.

Цените што ги нудат се пресметуваат на различни начини, но генерално може да се каже дека моделите на цени се два: фиксна цена (без оглед на тоа колку луѓе ја посетиле или не ја посетиле вашата страница) или онаа што се базира на потрошувачката (во зависност за тоа колку е голема вашата страница, колку пати е побарано).

Секој од овие два модела има свои недостатоци. Со фиксна цена, понекогаш (како со pasivenhodod.net) можете да платите повеќе – запомнете дека младите страници секогаш имаат мал сообраќај како што растат. И со другиот модел – треба да знаете многу технички специфики за да знаете дали плаќате фер цена.

Јас сум приврзаник на тврдиот модел – знаете колку ќе платите, можете да плаќате со месеци, дури и години пред вас (ако мислите дека планот ќе ги задоволи вашите потреби). Ништо не може да ве изненади.

Компаниите често нудат таканаречен заеднички хостинг – решение преку кое повеќе клиенти ангажираат единствен ресурс. Добро е за компаниите бидејќи, како што реков, понекогаш трошат помалку и компанијата победува. Сепак – за да извршите сервер троши електрична енергија.

Повеќето компании нудат и специјализиран хостинг за WordPress. Ако ова е прв пат да го слушнете овој збор – Вордпрес е технологија што може да се користи за изградба на веб-страници. Предноста на тоа е – скоро секој може да создаде убав изглед на страницата, бидејќи не бара знаење како да се кодира.

Хостингот за Вордпрес понекогаш е поскап од заедничкиот хостинг (кој сè уште може да го извршува Вордпрес).

Можете исто така да користите готови решенија како што е Wix – страница преку која можете да креирате своја сопствена страница. Со платената верзија на Wix можете да го користите вашиот сопствен домен.

Сè е подготвено – страницата е инсталирана, што е следно?

Влегувате во битка!

Интернетот може да се дефинира како: сообраќај, сообраќај, сообраќај!

Затоа ве советувам – пред да започнете некоја страница, треба да размислите како ќе го привлечете сообраќајот кон неа.

Една од опциите е: да ја оптимизирате вашата страница, така што ќе привлекува сообраќај од пребарувачите; да ја промовира содржината на социјалните мрежи; за привлекување сообраќај од веќе воспоставени страници (ако можете да напишете објави на нив).

Невозможно е за повеќето луѓе да плаќаат пари за рекламирање, но ако тоа не е проблем за вас – можете да го направите тоа.

Креирање веб-страница е бавна, трпелива работа.

Според истражувањето – една страница може да добие сообраќај (од пребарувачите) по една година. Ова не е нешто што се случува од денес за утре.

Ако сепак сметаме на успехот – тогаш што?

Добредојдовте во светот на пасивните приходи. И неограничените можности.

Ако претпоставиме дека страница со илјада впечатоци (впечатоци) месечно заработува околу 5 до 15 долари + месечно, што би заработил страница со десетици илјади?

Сајтовите можат да се монетизираат на различни начини – преку рекламирање, преку придружна продажба (може да прочитате повеќе за нив овде) на стоки / услуги, преку платени публикации на вашата страница.

Темата за заработка преку мојата сопствена веб-страница е многу широка и знам дека само ја „изгребав“ површината со овој напис.

Во специјализирана статија ќе го развијам месечниот развој на оваа страница pasivendohod.net – каков сообраќај имал, кои пари биле заработени преку неа.

Бидејќи страницата е млада, планирам да го сторам тоа некаде кон крајот на есента 2020 година.

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење