Dropshipping или придружен маркетинг?

Dropshipping или придружен маркетинг?

Dropshipping или придружен маркетинг?

Веројатно многумина кои сакаат да заработат пари преку Интернет се прашуваа кој од овие два најпопуларни модели да изберат.

Во оваа статија, ќе ги разгледам добрите и лошите страни на здружениот маркетинг и dropshipping. И јас ќе наведам (се надевам – спорно) кој модел го претпочитам.

Добрите и лошите страни на dropshipping

„Dropshipping“ стана скоро „Светиот Грал“ за заработка на Интернет.

Овој деловен модел е многу едноставен – имаме извор на добра (што може да биде трета страница како што се Aliexpress, eBay, Amazon, итн.), Која можеме да ја наречеме матична страница. Имаме и страница на примател, која е изградена на таков начин што кога посетител ќе нарача, матичната страница му ја испраќа. И преку „dropshipping“ направено на овој начин за да остварите профит (бидејќи стоката се продава со премија).

Нема потреба да купувате стоки однапред.

Звучи одлично, нели?

Постојат безброј курсеви кои тврдат дека на овој начин можете да заработите илјадници, десетици илјади на ден.

И така е.

Да не беше ѓаволот во деталите.

Сопствениците на веб-страници за складирање (барем некои од нив) се потпираат на платено рекламирање за да создадат сообраќај до нив.

Рекламирањето се плаќа веднаш (или на почетокот на следниот месец за кое е направено). Т.е. имаме цена што секогаш виси како дамоклов меч над приемникот.

Иако рекламите се дизајнирани да бидат насочени кон корисници кои можат да бидат заинтересирани за купување, секогаш се потпира дека купувањето ќе биде „импулсивно“ – купувачот нема да направи многу истражување (барем – колкава е купената стока).

Како и со принципот на отпорност на металите на електрична струја што минува низ нив, поголемиот дел од купениот сообраќај нема да се претвори во продажба.

За да биде успешна продавницата за отпад, тогаш еден дел од корисниците треба барем да станат претплатници на е-пошта, што се испраќа периодично (можете да прочитате за е-мејл маркетинг во мојот напис за Авебер ) Или можеби ви се допадна еден од профилите на социјалните мрежи на страницата (што може да се управува преку управување со социјални мрежи како Наполеонт )

Но, сепак ќе имаме загуби во платениот сообраќај (што и го прави) создавање на инка за маркетинг предизвик, но и профитабилен, како што можете да прочитате во мојот напис).

Поради прекугранична продажба на стоки – сопственикот на страницата за отпад презема (барем во рамките на Европската унија) и многу одговорности – барем што се однесува до администрацијата на данокот на додадена вредност.

Ако сте успешни – ова ќе биде ваш задолжителен трошок.

Значителен недостаток е гарантната / вон гарантната услуга за клиенти (што исто така може да биде доста комплицирана). Како и враќањето на купената стока.

 

Добрите и лошите страни на здружениот маркетинг

Партнерскиот маркетинг е исто така едноставен деловен модел. Трета страна, наречена филијала, промовира производ / услуга преку специјализирани врски и / или транспаренти. Кога корисник купува производ / услуга во одреден период, страницата што е воведе придружна програма (можете да прочитате во оваа статија како можете да креирате придружна програма преку веб-страницата Оси филијал) плаќа провизија.

Бидејќи филијалата може да оствари многу продажба, провизиите што тој ќе ги собере може да бидат доста големи.

Мојот личен избор е придружен маркетинг.

Филијалата е само промотор на провизија.

Не се занимава со услуга за гаранција / вон гаранција (се разбира – тоа не значи дека треба да се промовираат неквалитетни производи / услуги, како што напишав во мојата статија за етика во маркетинг преку Интернет )

И со придружен маркетинг можете да користите целосно бесплатен сообраќај со создавање на ваша сопствена страница / блог, видео канал во YouTube ,, Вимео ,, Јандекс етер (можете да прочитате за овие страници за споделување видео во приложените написи). ( Мое мислење е дека „студениот“ сообраќај на блогови го отежнува носењето продажби во dropshipping.

Другата добра работа во врска со придружниот маркетинг е помалиот административен товар (барем на почетокот) – страницата што продава мора да биде во согласност со правилата за приватност и администрацијата на индиректните даноци. (Се разбира – ова не ослободува од усогласување со правилата за заштита на личните податоци, како и да бидеме регистрирани за ДДВ, ако тоа е задолжително во нашиот случај).

 

Конечни размислувања за dropshipping или придружен маркетинг

Повеќе сакам здружени маркетинг. Но, ова не значи дека dropshipping не заработува пари.

Според мене, тешкотијата е поголема. И тоа бара инвестирање во набавка на сообраќај.

Секако – ќе ми биде драго да го слушнам вашето мислење за оваа тема.

 

Ако ви се допадна pasivendohod.net – можете да ми помогнете споделувајќи дел од поставените материјали на страницата. Или ми се допаѓа мојата страница во Фејсбук.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење