Идея за бизнес от дома -търговски представител

Идея за бизнес от дома -търговски представител

Настоящата статия, макар и носеща заглавието „идея за бизнес от дома – търговски представител“ ще носи моята интерпретация на този вид дейност.

Какво означава „търговски представител“?

В нашия правен мир фигурата на търговския представител е уредена в Търговския закон (в чл.32 – чл.47).

Търговският представител е лице (физическо или юридическо), което самостоятелно или по занятие сътрудничи на друг търговец при осъществяване на търговската му дейност.  Той може да бъде упълномощен да извършва сделки от името на търговеца или от свое име за негова сметка. 

Какво ще каже това? Търговският представител е посредник. Той може да сключва сделки от името и за сметка на търговеца или сключва сделки от свое име за сметка на търговеца.

Как той прави това? Като предварително е уредил своите взаимоотношения с принципала (търговеца, който той представлява).

За разлика от дистрибутора, който закупува на своя сметка и риск стоки, които реализира, то търговския представител работи на комисионна.

Знам, че мнозина, които четат в момента написаното, а са погледнали и другите мои статии ще си кажат: „Брат, ми това е друго име на афилилиейт маркетинга“.

Да, с риск да кажа огромна глупост, то аз мисля, че дейността на търговския посредник наподобява много дейността на афилиата. Разликата е, че повечето афилиейт програми (в които дадени хора промотират даден продукт срещу комисионна) са инклузивни – в тях могат да се запишат колкото се може повече хора. Което понякога води до тежка конкуренция.

Какво може се направи тогава по този въпрос?

Моят вид „търговски представител“

Екслузивност. Вие трябва да сте единствения представител на търговеца за дадена територия. За да избегнете конкуренция.

Знам, че в момента мнозина си казват: „Глупости, това няма как да стане“. А моя отговор – защо не?

Ясно е, че повечето афилиейт програми, в които има вписани оферти на търговски марки няма как това се осъществи.

Според мен – за да стане това, то Вие трябва да направите оферти до фирми/производители, които нямат много силно Интернет присъствие и/или или не могат да достигнат до даден пазар. Така че Вашата оферта за представителство би им донесла само полза.

Пак мислите, че не е възможно?

България има една от най-големите емигрантски общности в чужбина (за големината на нашата нация).

И в най-отдалечените кътчета на света има българи. Да кажем, че Вие сте българин, който живее в Япония или Германия. Знаете за майстори на ръчно произведени артикули от Вашия роден край, чиито произведения могат и да се продават сред тези огромни нации.

Майсторът вече си е намерил своя роден пазар. Вие му предлагате просто още допълнителни поръчки, които той така и така не може да реализира.

Вие може да предложите едно честно сътрудничество, което само може да Ви обогати.

Аз съм виждал и договорни отношения, които натоварват и двете страни (да кажем едната страна трябва да заплати премиална такса или да изхарчи определено количество средства за реклама, или пък да реализира определен брой поръчки на месец) – Вие, разбира се, няма да се натоварвате с подобни неща.

Просто може да станете търговски представител на множество малки бизнеси, които нямат способа така или иначе да реализират тези продажби.

Финални думи

Този вид „търговско представителство“ може да се разшири още повече, ако при договарянето Ви се даде свобода да привличате други „представители“ и да получавате и комисионна от техните печалби.

Разбира се – преди да бъда обвинен, че само окуражавам хората да създават финансови пирамиди и/или мрежов маркетинг, то трябва да кажа, че на практика ще имате лимит. Ако се продават продукти, то самия пазар и съществуващите регулации в него (да кажем – правото да се върне стока в определен период от време, ако е поръчана от разстояние) ще Ви ограничат да извършвате това експоненциално.

Ще се радвам, ако по темата пишат хора, които се занимават с подобен тип дейност (идеално би било, ако са такива, които извършват трансгранична търговия). Какво е Вашето мнение? Какви са подводните камъни?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Допълнителен доход с личен автомобил
Лайфстайл съвети - как да преминем от традиционна тип работа към алтернативни методи за препитание

Допълнителен доход с личен автомобил

Няма да се уморя да повтарям – Pasivendohod.net е посветен да бъде трибуна, на която да представям материали, към които има потенциален посетителски интерес. Несъмнено такъв материал (особено ако направим проучване за потенциален месечен обем от търсения в търсачките) е „допълнителен доход с личен автомобил“. И тъй като аз имам

мobrog мнения
Съвети (наръчници) относно как да правим пари в Интернет

Mobrog мнения

Pasivendohod.net е посветен на теми за реализиране на допълнителен доход чрез Интернет (а и без него), към които има потенциален потребителски интерес. Тъкмо такава е „mobrog мения“ – поне при проучване за потенциален обем от месечни търсения в търсачките. За това реших да създам този материал, за да ревюирам Mobrog