Източници на идеи за собствен бизнес

Източници на идеи за собствен бизнес

Всеки бизнес започва в „ума на предприемача“, за това не е учудващо, че има потенциален интерес към темата „източници на идеи за собствен бизнес“.

В pasivendohod.net аз съм написал доста идеи за стартиране на бизнес – идеи за бизнес на село,идеи за бизнес в малък град, идеи за бизнес без начален капитал, идеи за печеливш бизнес и така нататък, и така нататък.

За това реших в тази статия изместя фокуса в по-глобален план (понеже търсещите най-вероятно искат просто отправна точка). И да Ви представя някои източници, които да Ви вдъхновят да измислите своя бизнес идея.

Търговски изложения, панаири и шоута – източник на идеи за собствен бизнес

Никога няма да забравя моето първо посещение на Техническия панаир в Пловдив. Бях все още ученик. И многообразието на най-различни машини, в това число грамадни ветроходни яхти ми взе ума (за това дори имам и статия как може да се печели пари от яхта).

Посещението на подобно мероприятие наистина може да е от особена полза за всеки предприемач.

Защото там ще са представители на фирми, с които може да изградите директен контакт.Това не може да се замени от сърфирането в мрежата, дори и в големи сайтове като Алибаба или индийския сайт за стоки на едро India Mart.

Може би даже може да си посигурите и по-специална цена/намаление – това е честа практика на подобни мероприятия.

Фокус групи – източник на идеи за собствен бизнес

В нашата страна един от традиционните методи на социологията – допитването на фокус група е може би способ, до който опират само политическите партии.

А това не бива да е само така.

С помощта на Интернет намирането на обратна връзка е повече от лесно.

Чрез допитване в социалните мрежи или ползването на специализирани сайтове като Swagbucks,

Mobrog, Deadalus online Вие може да получите някаква представа дали даден бизнес би бил ползван от потенциални клиенти. И какво би следвало да сторите, за да направите крайния продукт/услуга по атрактивни.

Повярвайте ми, заделянето на средства, за да имате обратна връзка може да е една от най-добрите инвестиции.

Правителствените регулации – източник на идеи за собствен бизнес

Казват, че няма по-добър бизнес, чието съществуване е гарантирано по силата на някой закон или подзаконов нормативен акт.

За да не бъда голословен, то ще се задоволя само с няколко примери.

Да кажем, че сте завършили специалност „Психология“, като степента е „магистър“.

Чудесно! Вие можете да стартирате своя собствена лаборатория за изследване на шофьори на автобуси и тежки камиони, както и водачи на таксита.

С финансово образование – Вие можете да сте финансов съветеник. И така нататък, и така нататък.

Започвайки даден бизнес, то се замислете какви закони или общински разпоредби биха били във Ваша подкрепа.

Друг съвет, на който често ще се натъкнете е да потърсите за вдъхновение съществувашите полезни модели, патенти, търговски марки, породи животни и сортови растения.

Във всяка цивилизована държава съществува специализирана институция, чиято задача е да брани интелектуалната собственост. В България това е Патентното ведомство.

Всичко, което си заслужава да бъде защитено е там.

Хобита – източник на идеи за собствен бизнес

Кредото, че ако правиш нещо с удоволствие, то няма да ти се наложи да работиш с усилие до края на живота си е много вярно.

Превъщането на хобитата на във възможности за правене на бизнес е работило за много предприемачи.

Хубавото на това е, че може да започнете от по-малък мащаб, евентуално придобитите приходи да използвате като допълнение на семейния бюджет и/или за развитието на бизнес Ви.

Оплакванията на клиенти – източник на идеи за собствен бизнес

Знам, че звучи малко соц (като онези тетрадки, в които клиенти уж могат да оставят своите оплаквания), но оплакванията на клиенти могат да са доста добър ориентир за жизнеността или нуждата от коригирането на даден бизнес.

Вижте отзивите в сайтвете, които агрегират подобни мнения – като Yelp да речем. Вижте в Гугъл.

Ако потенциалните конкуренти не се ползват с добро име – Вие може да имате преимущество, ако искате да стартирате в същата ниша.

Опитът – източник на идеи за собствен бизнес

Опитът, за съжаление, е едно от доста подценяваните неща, когато се стигне до бизнес.

Като жител на малко градче, превърнало се в ски център, то аз бях свидетел как мнозина хора придобиха големи суми пари от продажбата на земеделска земя, която те пропиляха, влагайки я в изграждането на семейни хотели.

Тези хора нямаха опита, владеенето на езици, за да могат да менажират хотел/ресторант.

Започвайки бизнес, то Вие е хубаво да имате някакъв опит в тази сфера.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по