Неплащане на кредит затвор

неплащане на кредит затвор

За съжаление не са малко хората, които търсят информация чрез търсачките за следното: „неплащане на кредит затвор“.

Това показва, че не малко хора се опасяват (или вече са попаднали) какво им би се случило, мислейки най-лошото – че за това може да им бъде отнета свободата.

За това аз реших да напиша тази статия, давайки моето разяснение.

При условие, че самия аз съм писал за някои форми на кредитиране – като специалния кредит за студенти,

както и така наречените p2p кредити (в статията пиша по-скоро за печеленето от инвестицията в тях).

Разбира се, това е само „върха на айсберга“ – що се отнася до кредитирането.

А то е нужно на редица хора – от хора, които искат да си закупят нещо чрез стоков кредит до хора, които търсят далеч по-сложни форми на кредитиране /като мостовите кредити/.

Преди да започна, то трябва да поясня, че моята гледна точка е съобразена с родното ни законодателство.

Не бих могъл да говоря за съществуващия порядък за всички държави по света.

А и пишейки по тази тема, то трябва да кажа, че със статията не целя да окуражавам тези, чиято цел е да не заплатят това, което дължат, ползвайки всички законни и незаконни похвати.

Аз самия съм пострадал от такива непочтенни действия.

Взетите заеми трябва да се връшат. Тези, които са обезпечени по някакъв начин и са взети от инстутуция, която има право да ги дава – такива са с по-ниска лихва. И кредитополучателят се ползва с някакви законови защити.

Ще попаднем ли в затвора, ако не върнем/неплащаме кредит?

Краткият отговор е „не“.

Няма да попаднете в затвора, ако не можете да обслужвате свои задължения.

На повечето по-възрастни хора, които си помислят за подобна ситуация им „изниква“ в съзнанието сцени, които сякаш са излезли из под перото на Дикенс.

Да, в някои държави в миналото е имал специални затвори за длъжници.

Но не и в наши дни.

Не само, че необслужването не е престъпление, а и длъжника се ползва с някакви права, които да му гарантират някакъв социален минимум, ако кредиторът направи кредита предсрочно изискуем и тръгне да си събира дължимото, насочвайки към движимото и недвижимото имущество на длъжника.

Именно тези права стимулират някои лица да започнат процедура по несъстоятелност (където тя уредена), да укриват доходи,  да прехвърлят имуществото си, да правят откази от наследство и т.н.

В определени ситуации обаче неплащането на кредит може да доведе косвено до опасността да бъде започнато наказателно преследване.

Може ли обаче получването на кредит да ни доведе до затвор?

В нашето наказателно законодателство има определени хипотези, които трябва да бъдат преценени внимателно.

Това е целият раздел „Раздел I „а“.Престъпления против кредиторите“ на Наказателния ни кодекс.

Да речем: търговец, който е изпаднал в неплатежоспособност – в това число, ако не може да си обслужва кредитите, то той/тя е длъжен да започне в рамките на 30 дни от спиране на плащанията производство пред съответния съд /за обяване на несъстоятелността си/.

Тези търговски дела са доста сложни /в тях има доста експертиза/ и за това и минималните такси на адвокатите са така високи.

Освен че трябва търговецът задължително да започне подобно производство, то той/тя не трябва да укрива нищо от имуществото на дружеството, за да не увреди интересите на своите кредитори /може да видите всички хиптози в чл. 227в от НК/.

Освен това, ако причината да се стигне до цялата тази ситуация е неговото безрасъдно поведение, правил е разходи, които са определено лични и семейни и т.н, (виж чл. 227д от НК), то пак наказанието може да бъде затвор.

За това, ако вземете кредит, мислейки си, че отговорността на дружеството е ограничена. Т.е .нищо не трябва да връщате, фирмата ще фалира, докато парите са очевидно прахосани, то това не е така.

Освен това, при получаването на кредит трябва винаги да давате верни сведения, попълвайки документите.

Постъпвайки обратно – извършено е престъпление /виж чл. 248а от НК/.

Много хора си мислят, че веднъж дадени, то парите са „техни“. Това е така.

Но е много важно да се посочи вярно за какво ще послужи дадения кредит. И всички декларации, удостоверения и други документи, които институцията е поискала да бъдат верни.

Също така стартирането  на юридически лица с идеална цел  с цел да бъде осъществена имотна облага (т.е. лицата да не оперират в името на целта, за която са създадени), в това число получаването на кредит – това също се третира като престъпление / виж чл. 259 от НК/.

Освен това, ако някой има средства, а е бил осъден да плати парично задължение с влязъл в сила съдебен акт  и не е платил нищо в продължение на година от влизането на сила този акт, то това е също престъпление  / виж чл. 293а от НК/.

Може ли неплащането на задължения да ни доведе до затвора?

Друг много често задаван въпрос, който „гравитира“ около неплащането на кредити е и неплащането на всякакви други задължения.

Както казах в началото на статията – трябва да проверите законодателството на страната, в която пребивавате.

Много е важно да следите от какъв характер са задълженията, правейки Вашето проучване.

В България е криминализирано неплащането на дължимата издръжка /когато даденото лице е осъдено да дава такава/  на съпруг/съпруга, възходящ /някой от родителите/, низходящ /децата/, брат или сестра.

Привидно малката присъда – до една година или с пробация не бива да Ви заблуждава.

Да, мнозина се „измъкват“, плащайки си дължимото до постановяването на присъдата на първа инстанция. Но това може да е приложи само веднъж.

А една осъдителна присъда може да е истински кошмар.

Особено, ако лицето вече има наложени други „условни присъди“. Ще се учудите, колко хора ефективно си изтърпяват наказанията, поради това.

Финални мисли относно неплащане кредит затвор

Както казах – кредитите трябва да бъдат заемани отговорно.

Тяхното неплащане води до не само тяхното нарастване, а в редица случаи – както видяхте, до съдебно преследване.

Да, мрачните дни, в които човек може да загуби свободата си поради неплащане са в далечното минало, но това не означава, че трябва да се проява финансова безотговорност.

Кредитирането е инструмент, който може да Ви помогне – в личен и в бизнес план.

Получаването на изгодно кредитиране е мерило за успеха, който даден човек е постигнал.

В стремежа си да не плати някои хора стигат до крайни мерки, а не би трябвало.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по