Неплащане на кредит затвор

неплащане на кредит затвор

За съжаление не са малко хората, които търсят информация чрез търсачките за следното: „неплащане на кредит затвор“.

Това показва, че не малко хора се опасяват (или вече са попаднали) какво им би се случило, мислейки най-лошото – че за това може да им бъде отнета свободата.

За това аз реших да напиша тази статия, давайки моето разяснение.

При условие, че самия аз съм писал за някои форми на кредитиране – като специалния кредит за студенти,

както и така наречените p2p кредити (в статията пиша по-скоро за печеленето от инвестицията в тях).

Разбира се, това е само „върха на айсберга“ – що се отнася до кредитирането.

А то е нужно на редица хора – от хора, които искат да си закупят нещо чрез стоков кредит до хора, които търсят далеч по-сложни форми на кредитиране /като мостовите кредити/.

Преди да започна, то трябва да поясня, че моята гледна точка е съобразена с родното ни законодателство.

Не бих могъл да говоря за съществуващия порядък за всички държави по света.

А и пишейки по тази тема, то трябва да кажа, че със статията не целя да окуражавам тези, чиято цел е да не заплатят това, което дължат, ползвайки всички законни и незаконни похвати.

Аз самия съм пострадал от такива непочтенни действия.

Взетите заеми трябва да се връшат. Тези, които са обезпечени по някакъв начин и са взети от инстутуция, която има право да ги дава – такива са с по-ниска лихва. И кредитополучателят се ползва с някакви законови защити.

Ще попаднем ли в затвора, ако не върнем/неплащаме кредит?

Краткият отговор е „не“.

Няма да попаднете в затвора, ако не можете да обслужвате свои задължения.

На повечето по-възрастни хора, които си помислят за подобна ситуация им „изниква“ в съзнанието сцени, които сякаш са излезли из под перото на Дикенс.

Да, в някои държави в миналото е имал специални затвори за длъжници.

Но не и в наши дни.

Не само, че необслужването не е престъпление, а и длъжника се ползва с някакви права, които да му гарантират някакъв социален минимум, ако кредиторът направи кредита предсрочно изискуем и тръгне да си събира дължимото, насочвайки към движимото и недвижимото имущество на длъжника.

Именно тези права стимулират някои лица да започнат процедура по несъстоятелност (където тя уредена), да укриват доходи,  да прехвърлят имуществото си, да правят откази от наследство и т.н.

В определени ситуации обаче неплащането на кредит може да доведе косвено до опасността да бъде започнато наказателно преследване.

Може ли обаче получването на кредит да ни доведе до затвор?

В нашето наказателно законодателство има определени хипотези, които трябва да бъдат преценени внимателно.

Това е целият раздел „Раздел I „а“.Престъпления против кредиторите“ на Наказателния ни кодекс.

Да речем: търговец, който е изпаднал в неплатежоспособност – в това число, ако не може да си обслужва кредитите, то той/тя е длъжен да започне в рамките на 30 дни от спиране на плащанията производство пред съответния съд /за обяване на несъстоятелността си/.

Тези търговски дела са доста сложни /в тях има доста експертиза/ и за това и минималните такси на адвокатите са така високи.

Освен че трябва търговецът задължително да започне подобно производство, то той/тя не трябва да укрива нищо от имуществото на дружеството, за да не увреди интересите на своите кредитори /може да видите всички хиптози в чл. 227в от НК/.

Освен това, ако причината да се стигне до цялата тази ситуация е неговото безрасъдно поведение, правил е разходи, които са определено лични и семейни и т.н, (виж чл. 227д от НК), то пак наказанието може да бъде затвор.

За това, ако вземете кредит, мислейки си, че отговорността на дружеството е ограничена. Т.е .нищо не трябва да връщате, фирмата ще фалира, докато парите са очевидно прахосани, то това не е така.

Освен това, при получаването на кредит трябва винаги да давате верни сведения, попълвайки документите.

Постъпвайки обратно – извършено е престъпление /виж чл. 248а от НК/.

Много хора си мислят, че веднъж дадени, то парите са „техни“. Това е така.

Но е много важно да се посочи вярно за какво ще послужи дадения кредит. И всички декларации, удостоверения и други документи, които институцията е поискала да бъдат верни.

Също така стартирането  на юридически лица с идеална цел  с цел да бъде осъществена имотна облага (т.е. лицата да не оперират в името на целта, за която са създадени), в това число получаването на кредит – това също се третира като престъпление / виж чл. 259 от НК/.

Освен това, ако някой има средства, а е бил осъден да плати парично задължение с влязъл в сила съдебен акт  и не е платил нищо в продължение на година от влизането на сила този акт, то това е също престъпление  / виж чл. 293а от НК/.

Може ли неплащането на задължения да ни доведе до затвора?

Друг много често задаван въпрос, който „гравитира“ около неплащането на кредити е и неплащането на всякакви други задължения.

Както казах в началото на статията – трябва да проверите законодателството на страната, в която пребивавате.

Много е важно да следите от какъв характер са задълженията, правейки Вашето проучване.

В България е криминализирано неплащането на дължимата издръжка /когато даденото лице е осъдено да дава такава/  на съпруг/съпруга, възходящ /някой от родителите/, низходящ /децата/, брат или сестра.

Привидно малката присъда – до една година или с пробация не бива да Ви заблуждава.

Да, мнозина се „измъкват“, плащайки си дължимото до постановяването на присъдата на първа инстанция. Но това може да е приложи само веднъж.

А една осъдителна присъда може да е истински кошмар.

Особено, ако лицето вече има наложени други „условни присъди“. Ще се учудите, колко хора ефективно си изтърпяват наказанията, поради това.

Финални мисли относно неплащане кредит затвор

Както казах – кредитите трябва да бъдат заемани отговорно.

Тяхното неплащане води до не само тяхното нарастване, а в редица случаи – както видяхте, до съдебно преследване.

Да, мрачните дни, в които човек може да загуби свободата си поради неплащане са в далечното минало, но това не означава, че трябва да се проява финансова безотговорност.

Кредитирането е инструмент, който може да Ви помогне – в личен и в бизнес план.

Получаването на изгодно кредитиране е мерило за успеха, който даден човек е постигнал.

В стремежа си да не плати някои хора стигат до крайни мерки, а не би трябвало.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по

Как да постигнете пасивен доход
Разни

Как да постигнете пасивен доход: 10 идеи, които ще ви помогнат

  В нашия модерен свят, където финансовата стабилност е от съществено значение, все повече хора се интересуват от начини за постигане на пасивен доход. Пасивният доход представлява приходи, които продължават да се генерират дори след като спрете активно да работите за тях. Това е мечтата на много хора – да