Отчитане на приходи от свободна професия

Отчитане на приходи от свободна професия

Навярно мнозина, които работят на свободна практика са се питали: „как стои въпроса с отчитане на приходи от свободна професия?“.

В тази статия, сумаризирайки писаното от мен в статиите ми: „Блогване и данъци„, „Свободна професия и данъци„, „Как да се регистрираме като лице, което упражнява свободна професия ще се опитам да обобщя казаното.

Кои документи можем да издаваме, когато се регистрираме като упражняващи свободна професия

След като сме се регистрирали успешно като лице, което упражнява свободна професия, то може да издаваме на потенциалните клиенти разходооправдателни за тях документи – като проформа фактура, фактура, дебитно известие, кредитно известие.

При издаването на какъвто и да е документ от страна на фрийлансъра – той/тя трябва да спазва всички изисквания за оформяне на документите, като: да следи за поредния номер на документа, да попълва акуратно датите на данъчното и счетоводното събитие и т.н.

Помнете – изготвените документи трябва да пазите (съхранявате) в предвидените в закона срокове! (Да речем: ако правят ревизия на Ваш клиент, то от Вас може бъде поискано да предоставите информация на НАП).

Ако не сте сигурни, то може да ползвате програми (платени или безплатни), с които се издават тези документи. Съветвам Ви също така да се посъветвате (заплащайки консултация) със счетоводител, който да Ви обясни как се оформят тези документи или (ако може да си го позволите) – да прехвърлите тази дейност на него.

Като лице, което упражнява свободна професия – на Вас също може да Ви се налага да правите регулярни или инцидентни разходи, които са свързани с Вашата дейност.

Законът признава определен процент на нормативно признати разходи на лицата, които упражняват свободна професия – 25 процента. Не е нужно да представяте документи, за да докажете разхода си.

Но – за по-голяма прегледност, а и като ориентир за Вас – не е лошо да пазите документите за извършените от Вас покупки. Ако е възможно да ги разделите на практика, разбира се (да речем, че сте лице, което пише в свободното си време статии от вкъщи за клиенти. Разбира се, че ще е трудно да прецените колко ток сте консумирали, докато сте писали).

 

Отчитане на ДДС и свободната професия

Както съм писал в споменатите по-горе статии – в определени законови хипотези на някои лица, които упражняват свободна професия може да им се наложи да се регистрират по ЗДДС.

Тази регистрация се нарича „доброволна“, но не се обърквайте от името й – тя се е задължителна.

Лицата, които се регистрират „доброволно“ по чл. 100, ал.1 от ЗДДС да речем – трябва да си подават всеки месец справка-декларация в НАП. Не я ли подадат – има глоба.

За това – пак ще повторя. Преди да стартирате Вашата дейност и особено, ако ще разчитате на няколко голями клиенти (които ще носят голяма част от Вашите приходи) – то е хубаво да направите консултация с експерт-счетоводител.

Защото: нека пак да разгледаме хипотезата, че ще се регистрирате по чл.100, ал.1 от ЗДДС.

В този случай Вие трябва акуратно да си подавате дневиците на осъществените покупки и продажби.

Обаче – декларирайки акуратно дневниците на осъществените покупки, то Вие няма да имате право на данъчен кредит. Това, което обикновенните хора наричат: „да ти върнат ДДС-то“.

Т.е. добре е да се прецени, в зависимост от дейността, която ще се осъществява коя законова предпоставка е по-добра на практика. Да речем, че трябва всеки месец да купувате материали за Вашата дейност. Е, може да е по-добре да стартирате дружество, вместо да регистирате като лице, което упражнява свободна професия.

Това трябва го коментирате със счетоводител. Той ще Ви каже – ето, като лице, което упражнява свободна професия ще се дължат еди какви си осигуровки. Трябва да се регистрираш по ДДС. Това ще стане.

А ако имаш фирма – инак.

 

Отичането на приходи от свободна професия и данък

Освен предполагаемият ДДС, стартирайки дейност, която носи приходи, то трябва да се замислите и за дължимия данък.

Той е по ЗДДФЛ и е в размер на 10 процента, за ЕТ – 15 процента.

Декларирането става пред НАП.

Може да получите 5 процента остъпка, ако декларирате и платите данъка си по-рано.

„А как се изчислява този данък?“ – ще попите Вие.

От получите доходи се приспадат нормативно признатите разходи (които казахме, че са 25 процента), както и платените осигуровки.

Данъчни облекчения се ползват и при други хипотези – ако сте лице, което има признати с ТЕЛК увреждания (50 и над 50 на сто), както и ако сте родител, който отглежда дете/деца с увреждания.

Всички тези хипотези – за лицата с увреждания, за лица, които плащат застраховка „Живот“, за лица, които са направили дарения през годината, може да си прочетете в закона.

Попълването на данъчната декларация по чл.50 е трудно (поне за мен). Най-добре би било да заплатите на експерт – да Ви я попълни. А после Вие – било то чрез ПИН код на НАП, било то в някоя пощенска станция, на място в офисите на НАП, или по пощата – да си я декларирте.

 

Финални мисли относно отчитане на приходи от свободна професия

Всеки месец лицата, които практикуват свободна професия трябва да си създават за своите клиенти определените за случая документи. Тези документи се пазят.

Дали трябва да се регистрирате по ЗДДС и как това ще е най-изгодно – само специалист може да Ви отговори, като му споделите какво ще печелите, кои ще са Вашите клиенти, каква е дейността Ви.

Припечеленото трябва да се обложи с данък. Пак е хубаво поне с първата декларация да Ви помогне специалист (ако не сте уверени кое как се попълва).

И това е.

Печелете добре, инвестирайте умно (влагайте така парите си, че да има възвращаемост; както споменах – застраховката „Живот“ е добър начин да си намалите дължимото към фикса). Може и да дарявате – някои дарения се признават. А по-добре е (казвам го малко като либертианец) – да подкрепите Вие каузи, които Ви вълнуват. Отколкото парите да отидат в общия бюджет, които държавата ще харчи и за неща, с които да не сте съгласни.

Знам, че някои ще се подразнят, че казвам да се консултирате със специалист. Българинът не обича да плаща за консултации. А те са важни. И не са чак толкова непосилни. Една консултация (която ще е 200 лв макс.), както и попълването на нещата ще Ви освободи доста свободно време.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – може да помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или може да харесате страницата ми във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по