Печелене на пари от комикси, графични романи, судоку, книги за оцветяване

Печелене на пари от комикси, графични романи, судоку, книги за оцветяване

В редица статии (като за Амазон, Smashwords, Lulu, Ingramspark) аз съм писал за възможността да се печелят пари от електронни книги (има и понякога възможността да се създадат такива и с твърди корици), но някой, ако ги прочете по-повърхностно няма да осъзнае, че има вариант и за печелене на пари от комикси, графични романи, судоку, книги за оцветяване (с различни неща за оцветяване като мандали, фигури и т.н.).

В тази статия ще разгледам именно тази възможност (защото може да е печеливша за някои мои читатели), а и не всеки може да създава художествена или нехудожествена литература.

Кои сайтове може да се ползват за създаване (и публикуване) и печелене на пари от комикси, графични романи, судоку и книги за оцветяване?

На първо число: може да се ползва Амазон.

Платформата, чрез която се публикуват книги (в електронен формат) е Amazon KDP (Kindle direct publishing).

Може да ползвате следните външни връзки (които са английски), за добиете първоначална представа:

За тези, които прочетат моите статии за публикуването на книги може да възникне въпроса: „може ли да бъде публикуван било то комикс или графичен роман, на хартия?“.

С Амазон – мисля, че не.

Те имат страхотна услуга – Print on Demand (те създават изцяло и пращат на потребителя книга, когато той я закупи), но не мисля, че тя може да бъде ползвана при комикси, графични романи и т.н.

Заради съдържанието.

Lulu (Лулу) имат услуга, която ще Ви позволи да направите точно това. Мисля, че и Ingramspark също може да принтират неща с графика.

За ползването на Ingramspark се плаща еднократна такса за дистрибуцията. Докато Амазон е напълно безплатен. Амазон е най-големия книгоразпространител. С Инграмспарк може да достигнете до множество други сайтове-пазари. Колко обаче книги ще продадете – това е според-зависи. А и използвайки Амазон (обвързвайки се обаче с ексклузивност на разпространението), то Вие може да се възползвате от маркетинговите възможности на сайта – като да предлагате Вашата книга да бъде четена в електронен вариант и да Ви бъде заплащано на прочетена страница, да я пуснете да бъде теглена безплатно за 5 дни, и после книгата да се изкачи в класациите на сайта и т.н.

Как да финансираме издаването на комикси, графични романи, книги за оцветяване и др.?

Ако съдържанието е издадено само в електронен вариант – то тогава няма кой знае какви разходи.

Но мнозина мои читатели ще ме попитат за хартиения вариант (тъй като той май е по-примамлив в очите на един творец).

Опциите са малко лимитирани (когато нямате средства).

Единственото, което ми хрумва е да използвате краудфъндинг (може да прочетете моята статия за тази стратегия за набиране на средства).

Това е способ, чрез който се набират публични средства (от crowd – тълпа, funding – финансиране) от множество хора посредством Интернет.

Вие може да предложите копие от бъдещия Ви комикс, графичен роман и т.н. от всеки, който Ви подкрепи.

Боя се обаче, че няма как да автоматизирате процеса – например поръчаната книга да бъде издадена чрез Print on demand.

Просто ще трябва да финансирате нещата по традиционния начин – печатница да създаде книгите, а Вие впоследствие да ги разпратите.

Може ли комиксите, графичните романи да бъдат издадени и по друг начин?

Аз не съм експерт по графика, или по движеща се картина, но може да проверите и услугата, която Амазон предлага – media on demand.

Тя е по принцип насочена към създаване на филми (прочетете статията – те „изпичат“ диск, поставят го в обложка и го изпращат на поръчалия клиент).

Но кой знае – може би това е интересен вариант за Вас, който трябва да изследвате. Защото е канал, чрез който може да достигнете до по-широка аудитория.

Как се печели от комикси, графични романи, судоку, книги за оцветяване?

Както казах по-горе, ако се спрете на варианта да издадете чрез Амазон, в електронен вариант (който така и така е взел над 3/4 от пазара), то възможностите за печалба са няколко.

Първо:

  • директни продажби (ще Ви бъде отчислено авторско право при всяка една продажба)
  • продажби чрез „четене на парче“ – ако дадете ексклузивни права над книгата си (т.е. тя не може да бъде разпространена по друг начин, от друга компания), то тази книга може да бъде четена от абонати на Амазон и на Вас да Ви бъде плащано на страница. Всеки месец плащането на страница варира, но е около цент-два (американски долари). „Че това са жълти стотинки!“ – ще каже някой. Амазон раздава над 10 милиона долара по тази програма всеки месец. Ако 100 техни абонати прочетат книгата (която е 40 страници), то това прави по 40 до 80 долара на месец доход, който е напълно пасивен.
  • клиентите, които са закупили Ваша книга може да я отдадат за свои приятели за четене. Вие пак ще печелите пари от това
  • всеки месец Амазон раздава награди на най-четените книги в определени категории. За детските илюстровани книги тези награди са: книгите с ранг  1 до 25 в британския сайт на компанията (на който книгите също ще са разпространени) ще получат по 200 лири. Книгите с ранг от 1 до 100 в щатския сайт ще получат различни награди (в зависимост от ранга) – от 250 долара до 2000 долара. Тези награди се дават всеки месец! И са обвързани само с представянето на книгата.

Така че – да, може да се печели от разпространение на подобни издания.

Трябва само да се спазват изискванията за форматирането.

В най-близко бъдеще смятам да кача и отделна статия или видео, която описва как се качва дадена книга.

Защото информацията, която трябва да се знае е доста.

Финални мисли относно печелене на пари от комикси, графични романи, судоку, книги за оцветяване

Знам, че информацията, която е представена в тази статия е само въвеждаща.

Обещавам да я обогатя – било то със отделна статия, било то с видео.

За целта обаче ще ми е нужна Вашата обратна връзка. Трябва да знам какво Ви вълнува – за да включа съответната информация (ако мога да я намеря, разбира се).

Разбира се – темата е отворена и за всякакви други въпроси, коментари или забележки.

Ако пък сте харесали мисията на pasivendohod.net да предоставя информация за проверени и надеждни начини как да се печелят пари онлайн (и офлайн), то може да помогнете като споделите качените материали в социалните мрежи или да харесате нашата страница във Фейсбук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Какво е дропшипинг?

Няма да се уморя да повтарям – pasivendohod.net е посветен на Негово Величество Посетителя. А към темата „Какво е дропшипинг“ определено има потенциален посетителски интрес – поне при проверката чрез популярни инструменти за проучване на ключови думи в търсачките. За това, то реших и аз да създам малък материал по

Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Как да си направим мърч

Pasivendohod.net е бил винаги посветен на предприемачески теми,  към които има потенциален посетителиски интерес; такава е „как да си направим мърч“. Думата „мърч“ е чуждица, която няма точен еквивалент на български. И означава всички артикули, които едно популярно лице/органзация създава за своята фенска база. Да речем: чаша с логото на