Финансиране на малък бизнес от бюрото по труда

Финансиране на малък бизнес от бюрото по труда

Знаете ли, че може да получите финансиране на малък бизнес от бюрото по труда?

Не?

А желаете да знаете за колкото се може повече възможности за капитализация на Вашата бизнес идея?

Тогава настоящата е за Вас.

Агенцията по заетостта предоставя финансиране на малък бизнес

Агенцията по заетостта (или простонародно наречена „бюрото по труда“, „борсата“) „оперира“ чрез един много важен закон.

Той се казва – Закон за насърчаване на заетостта.

Както може да се подсетите от името му – той цели да подпомогне наемането на работната сила, давайки права на търсещите работа, на работодателите, на агенцията и на фирмите, които осъществяват посредничество при наемане на работна сила.

Не винаги обаче човек може да си намери подходяща работа.

А и мнозина желаят да работят за себе си (аз съм написал редица статии за различни идеи за започване на бизнес като: идеи за бизнес на селоидеи за дребно производство, идеи свързани с транспортни дейности, идеи за печеливш бизнес).

Достъпът до капитал обаче не е така лесен:

  • заради бандитския преход на мнозина българи им е чужда идеята за сружаването;
  • банките не отпускат лесно кредити на стартиращи предприятия;
  • няма много програми на ЕС, които да са насочени към стартиращи предприятия, които са извън сферата на селското стопанство. Всъщност единствената програма, която насърчава предприемачеството като даден човек може да получава месечна стипендия за покриване на разходите по обучението в друга държава е Еразъм;

Какво тогава може да направи един безработен човек, ако желае да стартира свой бизнес?

Както казах – в Закона за насърчаване на заетостта са предвидени чл. 47, чл. 48 и чл. 49б .

И те обхващат следните хипотези:

  • по чл. 47, ал.1, когато едно безработно лице има право на общетение за безработица (така наречната „борса“), то то може да я получи еднократно и накуп, за да стартира своята дейност. Вместо да „виси“ месеците в бюрото като безработен. Освен това – предвидени са допълнителни субсидии в размер на 2600 лв, ако наеме друго безработно лице, което няма право на парично обещетение на безработица. И 1000 лв кредит за квалицикация. Въстановяват се и сумите до 500 лв за консултантски услуги.

 

  • наръчаване за започване на дейност като микропредприятие. В този случай не е нужно безработното лице да има право на парично обезщетение за безработица. След предоставен бизнес проект – може да бъде подпомогнато до с 4000 лв за разходите, които са предоставени в бизнес проекта. Лицето може да бъде подпомогнато с допълнителни суми за внесени осигурителни вноски за фонд “Пенсии”, ДЗПО и НЗОК, върху минималния размер на месечния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съгласно Закона за бюджета на ДОО и НЗОК за съответната година. Може да получи средства за обучение до 300 лв. Както отново може да се въстановявят средствата до 500 лв за ползвани консултантски услуги.

Повече информация за тези две мерки може да намерите тук и тук.

Какви са негативите при използване на тези две мерки за финансиране на малък бизнес?

Традиционно обещетението за безработица се ползва, за се компенсира липсата на доход от изгубената работа.

Мнозина българи не могат да си позволят да вземат тази сума, за да започнат своя дейност. Но, хей, това е една възможност, за която исках да Ви информирам.

Негативният вариант за започване за дейност чрез микропредприятие е, че не винаги може да има свободен финансов ресурс.

„Какво ще пък каже това?“ – ще попитате Вие.

Видите ли – има определено количество пари, които са разпределени за покриването на разходите и по тези дейности. Към момента не мога да намеря конкретна връзка от по-ранни данни, но ако разгледате тази ще видите, че парите недостигат.

За това – ако проявявате интерес, то трябва да се свържете с агенцията спрямо населеното място, където живеете. Те ще Ви кажат дали ресурса е изчерпан (и въобще дали е залаган).

Винаги има възможност един бизнес да бъде регистиран и в друга област (различна от тази, която човек пребивава).

Дали си струва това да се стори заради едната кандидатура – всеки може да прецени сам (и да отговори за себе си).

Колебаех се, но реших да споделя и следната мисъл – като преценявате дали да кандидатствате, то трябва да знаете, че Вие ще се отчитате и пред още един държавен орган (в случая – Агенция по заетостта).

Аз никога не съм насърчавал и пропагандирал безнравствени или порочни бизнес практики чрез pasivendohod.net. Тъкмо напротив.

Но ако мога да перифразирам Ницше – колкото повече се тикате в очите на „държавата“, то толкова повече тя ще се вглежда във Вас. Надявам се, че сте разбрали.

Финални мисли относно финансиране на малък бизнес от бюрото по труда

Ако така или иначе сте замислили да стартирате дейност, то финансирането на малък бизнес от бюрото по труда е идея, която си заслужава да проучите.

Парите може да са малки, но кой ги дава така, нали?

Както посочих по-горе – аз съм написал доста статии за стартиране на бизнеси. Не всеки бизнес е капиталоемък.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или може да харесате страницата ми във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по