freelance.bg – българския сайт за дистанционна работа

freelance.bg - българския сайт за дистанционна работа

В редица статии (за Truelancer, Freealancer, Upwork, Peopleperhour, Fiverr) написах моето мнение за редица чуждестранни сайтове за дистанционна работа. Въпросът е обаче – има ли български сайт за фрийланс? Има такъв и той се казва: freelance.bg

Ето моето мнение относно него.

Какви са предимствата на freelance.bg?

Сайтът е безплатен за регистрация. И интерфейсът е на български (има и опция езика да бъде сменен на английски език).

След като направите регистрация трябва да попълните данни, като по този начин създадете своя „визитка“ – която да Ви представи като човек, който владее определени умения.

След като осъществите това – може да отидете в секция „Обяви“ и да почнете да търсите работа.

Ползването на сайта е безплатно – както за работодатели, така и за специалисти на свободна практика.

Съществува обаче възможността да закупите платен абонамент – така наречения Premium абонамент, който към момента на писане на тази статия е 30 лв (за 6 месеца) и 48 лв (за една календарна година). Плащането на този абонамент може да се осъществи чрез: електронно банкиране (Вие да преведете паричен превод към сайта), като внесете сумата на каса в банка (директно в банковата сметка) или чрез Epay.bg.

С плащането на тази сума и работодатели, така и специалисти добиват следните функции:

 • за работодатели:
 • Неограничен брой проекти и обяви за работа
 • Неограничен брой лични съобщения
 • Проектите и обявите излизат по-напред в списъците
 • Проектите се публикуват и във Facebook страницата
 • Статистика за брой преглеждания на проект/обява
 • Статистика за последна потребителска активност
 • По-висока потребителска активност  +20%
 • Известяване по email преди изтичане на проект/обява
 • Известяване по email при ново съобщение
 • Публикуване на обява без срок на валидност

 

 • за специалисти:
 • Неограничен брой оферти
 • Неограничен брой лични съобщения
 • Неограничен брой партньори
 • Офертите излизат по-напред в списъците
 • Участие в страниците с умения (напр. Английски език)
 • Статистика за последна потребителска активност
 • По-висока потребителска активност  +20%
 • Известяване по email при нов проект във вашата област
 • Известяване по email при ново съобщение

Та както разчитате – ако се регистрирате като специалист, то ще имате определен брой оферти, по които да кандидаствате.

Кои са недостатъците на freelance.bg?

Аз не обичам човешката черта непременно да се търсят негативни неща – на каквато и да е цена.

Freelance.bg e хубав проект. На български е. И може да се регистрирате безплатно. И да търсите работа. Ако има такава за Вас, то можете и да си закупите платен абонамент.

Това обаче, което аз забелязвам е, обявите (като следствие от горното, все пак сме по-малка държава) са по-малко, отколкото тези, които ще намерите на световните сайтове за работа.

Което ще каже – особено за проектите, които не изискват по-големи технически умения (да кажем – писане на статии) – конкуренцията ще е по-голяма.

Дали може да си намерите работа чрез сайта? Според зависи.

По принцип – истината (която се отнася за всички сайтове за дистанционна работа) е, че за да работите онлайн, то трябва да специализирате в някоя област (да кажем програмиране), която е по-сложна. Не че в другите няма работа (аз Ви представих редица сайтове, чрез които може да си търсите занимание). Просто колкото по-сложни умения притежавате, толкова конкуренцията е по-малка. И заплащането е по-голямо.

Знам, че мнозина мои читатели ще си кажат: „и аз знам, че опитните програмисти взимат по няколко хиляди заплащане. Даже много повече от това. Ала аз не съм програмист. Всеки ли трябва да е програмист?“.

Да – това е тъжната истина, приятели. За да печелите чрез работа (подчертавам дебело тази дума), то трябва да имате умения. Не става така.

Финални размисли за freelance.bg

Трябва да отбележа, че аз имам регистрация на сайта, но не съм го ползвал. И не мога да Ви отговоря на някои технически въпроса. Като: може ли да ми бъде издаден разходооправдателен документ, ако пазарувам чрез сайта? Може ли аз като специалист да издавам такива чрез сайта?

Относно второто (което детерминира първото): може да издавате спокойно фактури, ако имате регистрация като лице, което упражнява свободна професия (може да прочетете статиите ми за регистриране като лице, което упражнява свободна професия, така и за данъци/осигуровки), спазвайки изискванията на Закона за счетоводството (за задължителните белези в една фактура), така и евентуално и ЗДДС.

Ще се радвам, ако по темата се включат хора, които активно използват сайта. Как Вие оправяте нещата си?

Темата е отворена за всякакъв тип дискусия.

Ако написаното Ви е харесало, то може да го споделите в социалните мрежи. „Хвърлете“ по-едно око и на другите статии в pasivendohod.net.

По този начин помагате този сайт да се развие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по