Дигитални номади – слобода да патуваат и да не бидат зависни од некое место

Дигитални номади - слобода да патуваат и да не бидат зависни од некое место

Бидејќи целта на pasivendohod.net е да понуди алтернатива на традиционалниот начин на живот – во оваа статија ќе разгледам помалку познат концепт, имено тој на дигиталните номади кои патуваат и не зависат од некое место. Затоа што не е сè „работа, работа, работа и заработка на пари“. Работата и парите се алатка, а дигиталниот номадизам може да биде прекрасна цел.

И така:

Што се тоа дигитални номади?

Дигитални номади се хонорарни преведувачи или претприемачи кои заработиле пари на Интернет, можат да работат со компјутер. И ерго – не им треба канцеларија. Или бидете постојано „закотвени“ на некое место.

Со помош на ефтини транспортни алтернативи (како на пр ефтини авионски билети, индустрија за која зборував како можете да заработите пари од тоа ) – патуваат од земја до земја, користејќи го понискиот локален стандард, што им овозможува повеќе слободно време (и задоволства).

Дигиталните номади се нарекуваат десетици илјади луѓе ширум светот.

Популарни дестинации кои ги посетуваат дигитални номади се места како Чанг Маи во Тајланд, Убуд во Индонезија, Меделин во Колумбија и многу други каде што можете да најдете места за престој, ресторани итн., Кои се многу поевтини од стандардот на живеење во развиените земји е.

 

Од што заработуваат дигиталните номади?

Многу е тешко со неколку реченици да се дефинира што дигиталните жени се издржуваат за да можат да си дозволат да живеат како што живеат.

Некои од нив се хонорарни преведувачи – како што се компјутерски програмери, графички дизајнери, автори кои создаваат содржина. Дури и музичари кои заработуваат како ја продаваат својата музика преку Рутеноте , едукатори кои предаваат англиски јазик на студенти во Кина. Некои заработуваат со споделување видеа преку платформи YouTube и Вимео .

Замислете професија што може да се направи преку Интернет – веројатно има некаде дигитален номад кој заработува за живот преку тоа.

Јас веќе напишав многу статии за страници преку кои може да се најде далечинска работа:

Другите дигитални номади имаат своја деловна активност, што им носи активни или пасивни приходи.

Бидејќи последните типови на деловни активности можат да бидат примери за кои веќе напишав написи како што се:

Написите за кои можете да прочитате на pasivendohod.net како деловни идеи се над 100, затоа горенаведените се само неколку примери.

Се разбира – некои номади не мора да работат.

Тие имаат акции во компании кои дистрибуираат дивиденда. Или тие инвестираа во p2p заеми , имаат штедно осигурување „Lifeивот, го издадоа својот имот, продадоа криптовалути (кои беа купени ефтино) итн.

 

Како да се придружите (да станете) дигитални номади?

Едноставно е. (Како што Кенеди одговори додека стана херој – неговиот брод беше потопен за време на Втората светска војна.) Мора да имате приход што би бил доволен за да живеете во странска земја.

Повеќето земји каде патуваат дигитални номади имаат стандард близок до нашиот.

Секако – избегнуваат туристички места. И, тие се обидуваат да најдат кирија до 500 лева.

 

Кои се добрите и лошите страни на дигиталниот номадизам?

Најголемиот плус е што може да се патува низ целиот свет.

Да се биде слободен – како модерен гроф на Монте Кристо да не биде оптоварен со граници.

Токму средбата со такви луѓе (и добри и лоши) пред неколку години го смени мојот ум. И го сакав нивниот животен стил.

Сепак, моето набудување е дека ова е начин на живот што најмногу им се допаѓа на луѓе кои немаат свои деца (иако има цели веб-страници кои се посветени на тоа како да патувате како дигитален номад со вашето семејство).

И тие зборуваат најмалку два светски странски јазика.

Дали дигиталниот номадизам е погоден и за жените?

Како што споменав погоре – има цели блогови кои се посветени на тоа како безбедно да се патува.

Ниту можам да ве охрабрам ниту да се обидам да ве одречам.

 

Конечни размислувања за дигиталните номади

Ова е движење што ми се допадна како идеја.

Дај Боже – и pasivendohod.net да се развие, тогаш последователните публикации ќе бидат напишани некаде „во јужните мориња“, како што велат.

Не мора да патувате цело време. Обично дигиталните номади избираат „база“ – ефтина земја од која треба да се прават периодични патувања до другите.

 

Ако ви се допадна pasivendohod.net – тоа може да помогне со споделување на некои поставени материјали на социјалните мрежи. Или ми се допаѓа мојата страница во Фејсбук .

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење