Идеја за бизнис од дома – претставник за продажба

Идеја за бизнис од дома - претставник за продажба

Овој напис, иако има наслов „Идеја за бизнис од дома – претставник за продажба“ ќе го носи моето толкување на овој вид активност.

Што значи „претставник за продажба“?

Во нашиот правен мир, фигурата на трговскиот претставник е регулирана во Трговското право (во чл. 32 – чл. 47).

Застапник за продажба е лице (физичко или правно) кое самостојно или професионално соработува со друг трговец во вршењето на својата комерцијална активност. Тој може да биде овластен да извршува трансакции во име на трговецот или во негово лично име.

Што ќе каже ова? Претставникот за продажба е посредник. Тој може да склучува трансакции во име и на сметка на трговецот или да склучува трансакции во свое лично име на сметка на трговецот.

Како го прави тоа? Откако претходно ги реши своите односи со налогодавачот (трговецот што тој го претставува).

За разлика од дистрибутерот, кој купува на свој трошок и ризикува стока што ја продава, претставникот за продажба работи по провизија.

Знам дека многумина што читаат во моментот и ги погледнаа моите други статии ќе си речат: „Брат, ова е друго име за придружен маркетинг“.

Да, со ризик да бидам многу глупав, мислам дека активноста на комерцијален посредник е многу слична на активноста на здружена компанија. Разликата е во тоа што повеќето придружни програми (во кои одредени луѓе промовираат производ за провизија) се инклузивни – што повеќе луѓе можат да се запишат во нив. Што понекогаш доведува до тешка конкуренција.

Што може да се направи тогаш за ова?

Мојот вид „претставник за продажба“

Ексклузивност. Вие мора да бидете единствениот претставник на трговецот за дадена територија. За да се избегне конкуренција.

Знам дека во моментов многу луѓе си велат: „Глупости, ова не може да се случи“. И мојот одговор – зошто да не?

Јасно е дека повеќето придружни програми со понуди на трговски марки не се достапни.

Според мое мислење – за да се случи ова, мора да им дадете понуди на компании / производители кои немаат многу силно присуство на Интернет и / или не можат да стигнат до даден пазар. Значи, вашата понуда за репрезентација ќе им донесе само корист.

Дали сè уште мислите дека не е можно?

Бугарија има една од најголемите емигрантски заедници во странство (според големината на нашата нација).

Има Бугари во најоддалечените агли на светот. Да речеме дека сте Бугарин и живеете во Јапонија или Германија. Знаете за мајстори за рачно изработени предмети од вашата татковина, чии дела можат да се продаваат меѓу овие огромни народи.

Господарот веќе го најде својот роден пазар. Вие едноставно му нудите дополнителни нарачки, кои тој и онака не може да ги реализира.

Може да понудите искрена соработка што може само да ве збогати.

Исто така, видов договорни врски што ги оптоваруваат обете страни (да речеме, едната страна треба да плати премија или да потроши одредена сума на рекламирање пари или да реализира одреден број нарачки месечно) – Вие, се разбира, нема да бидете оптеретени со такви работи.

Вие едноставно можете да станете продажен претставник на многу мали бизниси кои и онака немаат начин да ја направат оваа продажба.

Завршни зборови

Овој вид „комерцијална застапеност“ може дополнително да се прошири доколку ви се даде слобода да привлечете други „претставници“ и да добиете провизија од нивните профити.

Се разбира, пред да ме обвинат дека само ги охрабрувам луѓето да создаваат финансиски пирамиди и / или мрежен маркетинг, морам да кажам дека во пракса ќе имате ограничување. Ако се продаваат производи, тогаш самиот пазар и постојните регулативи во него (да речеме – правото да се врати производ во одреден временски период, доколку е нарачано од далечина) ќе ве ограничат да го сторите тоа експоненцијално.

Јас би бил среќен ако луѓето кои се занимаваат со ваков вид активност пишуваат на темата (идеално, ако се тие што вршат прекугранична трговија). Какво е Вашето мислење? Кои се стапиците?

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење