Идеја за домашен бизнис – резба во машина

резба во машина

Можеме ли да правиме резба во машина како домашен бизнис?

Можеби, но како и сè во животот – под одредени услови. Во оваа статија ќе ја разгледам оваа curубопитна можност за вработување и како таа може да се реализира.

Но прво:

Што е резба во машина?

Резба во машина се изведува од специјализирани машини (CNC-програмабилни машини), кои можат да применат сложени дизајни (претходно генерирани од програма) на дрво (но и на други тврди површини).

За разлика од рачната резба во дрво, ова може да се репродуцира во многу големи парчиња за пократко време – намалувајќи ги крајните трошоци за корисникот.

Како се прави резба во машина?

Преку специјализирани машини.

Овие можат да се најдат на Интернет – како на пример во EBay ,, Алиекспрес и Али Баба .

Кога ги отворате резултатите на овие страници – се добива впечаток дека таквите машини се прилично скапи (барем неколку илјади лева).

За ова – наведените страници се само за повикување.

Ако нарачате ваква машина надвор од ЕУ – ќе мора подоцна да ја ослободите од царина (плаќајќи што е потребно).

Јас не сум бил вклучен во овој вид производство. И не можам да ви кажам – ова и ова се најдобрите машини.

За ова – ќе треба да направите свое истражување.

Од каде треба да започне?

Се разбира – на кој напон работи вашата избрана машина.

Кинезите честопати пишуваат дека можат да испраќаат машини кои работат за различни електрични стандарди.

Бидете сигурни дека тоа е случај. И дека она што го купивте може да работи таму каде што сакате да започнете бизнис.

Друг важен фактор што треба да го знаете (на крајот на краиштата, тоа ги одредува вашите оперативни трошоци до одреден степен) е моќноста (на крајот – потрошувачката) на машината.

Сум видел машини кои трошат три киловати на час.

Машините што се наоѓаат на кинеските страници се тешки (имам видено тон и половина). Имајте на ум тежината и димензиите – сепак, ако го нарачате од Кина, ќе мора да платите за превоз оттаму.

Несомнено – постои и можност за купување машини (плус додатоци) од бугарски увозници.

Не знам ништо. Но, да речеме – можете да направите свое истражување (на пример, Техничкиот саем во Пловдив не е лоша идеја ако сакате да ги гледате машините во живо). Погледнете прегледи (доколку ги има).

Во однос на големината на машината – знам дека е непотребно да се каже, но треба да имате соодветна просторија што сè уште одржува некои стандарди (да бидете пријателски расположени, светли, итн.).

Не е можно со еднособен стан.

Во него најмногу можете да ставите машина за гравура на дрво (што е нешто сосема друго).

Што треба да знаеме ако правиме резба во машина?

За време на пишувањето, не успеав да најдам регулативи што се однесуваат на домашното производство.

Што не значи дека може да ги нема

Но, сепак – гледајќи ги спецификациите на машината што можеби ви се допаѓаат, сепак треба да следите некои основни правила.

Прво на сите – бучавата што ја прави машината.

Загадувањето со бучава е тема што често се занемарува во Бугарија (јас сум од мал град, што го рекламираат моторни пили на лето).

Но, бучавата е најмалку иритирачка (а во некои случаи и штетна за здравјето на луѓето). Изолацијата на просторијата во повеќето случаи нема да ги чини мајка и татко.

Можеби, исто така, сакате да размислите за опрема за лична заштита (како што се мантии за уши, чепчиња за очи, очила, армирани чевли, метални нараквици, итн.) За да ве заштити.

Бидејќи – нема цена за здравјето и подобро е да дадете неколку стотици лева за заштита отколку да се загрозите себеси. (И немој да ми кажеш дека таму ќе заштедиш).

Како што реков – треба да проверите и каков напон и тип на електрична енергија ќе користи вашата машина и дали вашата електрична инсталација во избраната просторија може да издржи на товар.

Со трифазна струја – како што сите знаеме, отворањето на серија може да биде особено проблематично во Бугарија.

За ова – бидете внимателни!

Резбата во дрво може да се направи со вашите материјали или со оние на клиентот.

Дозволете ги двете опции.

Колку материјал имате на залиха – сето тоа зависи од тоа како ќе започне вашиот бизнис.

Знаеме дека дрвата може да биде многу скапа.

Како и хемијата со која ќе го третирате дрвото. За второто – ако сте лаик како мене, тогаш прашајте поискусни луѓе што е соодветно. И направете анкета однапред на Интернет – колкава е цената и пресметајте колку ќе чини повеќе или помалку (по единица површина) третман.

Конечни размислувања за резба во машина како домашен бизнис (семеен бизнис)

Резбарните машини се скапи.

Ако купувате од странство – дали сте сигурни дека има некој што ќе ги поддржува и ќе изврши гарантни / вон гарантни поправки?

За оние од моите читатели кои се занимаваат со резба во рака – во никој случај не сакам да го омаловажувам она што го правите!

Она што го произведува машина, секогаш мора да биде јасно означено како направено на овој начин.

Сум видел многу луѓе кои, да речеме, купуваат машински накит за килограм и го препродаваат како рачно изработени. Ако правиш резба – посочи како го правиш тоа.

Нема ништо лошо, нема ништо срамно.

Поради големиот почетен капитал (за Бугарија) и условот да барате клиенти – не можам да ви кажам дека ако земете машина, таа ќе се исплати за многу кратко време.

Ако произведувате мали нешта (да речеме мали икони), колку парчиња ќе ви требаат за да заработите минимална плата?

Сè зависи од деловниот план и нивото на ризик што сте подготвени да го преземете.

Основен или дополнителен приход – сè зависи од вас.

Ако одлучите професионално да започнете деловна активност – прашајте пред да започнете стручен сметководител колку ќе ве чини да работите легално со воспоставување компанија (за што ќе бидат признаени трошоците за набавка на машината и оперативните трошоци).

(Јас самиот имам поставено написи како да започнете активност како самовработена личност и даноци и осигурување за таква активност).

Beе бидам среќен ако темата ја прочитаат Бугари кои се занимаваат со ваков вид активност.

Како продолжувате Што е најбарано како вид на ствар?

Можете да оставите коментар (без разлика дали останувате анонимни).

Темата е отворена за секаков вид коментари, коментари или прашања.

Ајде да го разјасниме заедно.

Ако ви се допадна напишаното, можете да го споделите на социјалните мрежи.

Или прочитајте ги другите материјали што ги имам поставено на pasivendohod.net.

Вака навистина се развива страницата.

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење